Unsplash
//

Unsplash

Kako provesti dobar godišnji, ako ne uz hladno piće i dobru knjigu na plaži? Dok obožavamo opuštajuća ili zanimljiva štiva, jednostavno ne možemo pobjeći od knjiga koje pričaju najzanimljivije priče modne industrije. Od biografija raznih dizajnera do dramatičnih situacija u obiteljskim modnim kućama, za vas smo izdvojili pet najboljih modnih knjiga koje nećete htjeti ispustiti iz ruke tijekom vašeg odmora!

Alicia Drake - The Beautiful Fall

Kultna knjiga koja dokumentaristički prikazuje živote dva velika dizajnera, Yvesa Saint Laurenta i Karla Lagerfelda, je definitivno naš top summer pick. Dramatična dvojna biografija koja prikazuje prve susrete, početno prijateljstvo, odrastanje u konkurenciju i potpunu kataklizmu njihovog odnosa nakon što im je na put stao isti muškarac je sočna i puna detalja o životu ovih velikana. Yves i Karl su odbili dati intervjue autorici, no u njemu se nalaze izjave bitnih ljudi iz njihovih života, poput Yvesovog partnera Pierrea Bergea, muze Betty Catroux, te Lagerfeldovih nekadašnjih suradnika iz Chloe i Fendi ateljea. Moda, drama, ljubav i Pariz sedamdesetih - što nam drugo uopće treba?

Dana Thomas - Deluxe

Dana Thomas odlučila je zaroniti u mračnu stranu industrije luksuza i saznati sve dobro skrivene tajne koje su Prada, Gucci i Burberry odlučili sakriti od nas. U tu svrhu posjetit će posljednju utvrdu tradicionalnog luksuza - Hermès, odvest će nas do plantaže u Grasseu na kojoj obitelj Mul uzgaja cvijeće isključivo za proizvodnju Chanelovih parfema, ali i do prenatrpanih tvornica u Kini u kojima radnici po cijele dane na torbe lijepe etikete \'Made in Italy\'. Deluxe je bestseler s top liste najprodavanijih knjiga New York Timesa o stvarnom svijetu iza blještave slike koju nam pružaju fantastične haljine koje viđamo na crvenim tepisima, te je knjiga koja će nam pružiti odgovor na jedno od najzanimljivijih pitanja našeg doba - kako je luksuz uspio izgubiti sjaj?

Franca Fendi - Sei con me

Franca Fendi ovom emotivno pisanom knjigom prati priču o svom životu: svoje djetinjstvo, kojim je dominirala snažna i odlučna majka koja je Fendi dovela do vrhunaca visoke mode; blizak i iskren odnos sa svoje četiri sestre, s kojima je dijelila strast i želju da obiteljski posao postane referentna točka na globalnoj modnoj sceni; velika ljubav, brak, djeca i unuci. Ali i najmračniji trenuci bolesti, zajedničke poteškoće, dar beskrajne velikodušnosti. A u međuvremenu, u pozadini, Italija se mijenja. Od minica do etničkih kaftana, od vrtoglavih bundi do ravnih sandala, dolaska Karla Lagerfelda i konačne prodaje njihove obiteljske tvornice LVMH grupaciji.

Renata Molho - Essere Armani

Jedna od rijetkih, potvrđenih biografija nam otkriva kako je nastao Armani, kralj talijanske mode, poznat i priznat u cijelom svijetu, počevši od talijanske provincije. Knjiga otkriva njegovu treću dimenziju, onaj privatni i tajnovitiji aspekt koji leži iza legende. Ljudski i geografski krajolik u kojem je odrastao: čovjek, njegovo školovanje, njegova evolucija. Priča o utemeljitelju jedne misli, vrste estetike koja nadilazi odjeću. Kako se gradi mit, kako se održava točan identitet u svijetu koji se temelji na promjenama.

Patrizia Gucci - Gucci

Ne, ovo nije ona Patrizia Gucci, niti je povezana s onom iz knjige/filma House of Gucci. Patrizia Gucci, kćer Paola Guccija i praunuka Guccija Guccija, osnivača same modne kuće, iznosi intimna sjećanja na uspjeh i pad svoje obitelji. Ova osobna priča otkriva istinu o obiteljskoj strani kuće koja je tolike godine vodila jednu od najvećih i najznačajnijih međunarodnih modnih kompanija, koja je i danas simbol talijanske elegancije i smisla za poslovno upravljanje.

Lifestyle