MONETERRA
//

MONETERRA

Gotovo deset godina nakon što je u Kninu otvorena crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, za čiji je interijer zaslužan upravo on, renomirani hrvatski arhitekt nove generacije, Ante Vrban, u svoj je bogati portfolio ovih dana dodao još jedan, slobodno se može reći, projekt desetljeća. Riječ je o Moneterri, Muzeju novca Hrvatske narodne banke, nedavno otvorenom u samom srcu Zagreba. Riječ je o prvom takvom prostoru kod nas i projektu od iznimnog značaja, budući da se HNB ovim činom pridružio brojnim svjetskim središnjim bankama koje u svom sastavu imaju slične posjetiteljsko-informativne centre, a koje građanima na zanimljiv način približavaju novac, bankarstvo i monetarnu politiku.

Hrvatsku Moneterru u potpunosti je arhitektonski osmislio upravo Vrban i pretvorio ga u tehnološki najnapredniji muzej u regiji koji će nesumnjivo, u godinama koje slijede, postati nezaobilazna točka brojnih izletnika svih uzrasta, budući da je osmišljen tako da kroz edukaciju, na zanimljiv način, posjetitelje vodi kroz cijeli postav, pri čemu je sve prožeto najsuvremenijom digitalnom tehnologijom prilagođenom vremenu u kojem živimo.

Vrban ističe kako je htio da prostor bude fluidan, pregledan i bez prepreka, no s jasno označenim tematskim zonama. Interijer je koloritom zato namjerno neutralan, kako bi naglasak ostao na onom bitnom, a to je postav, međutim, upravo zahvaljujući sjajnim arhitektonskim rješenjima cijela je priča zaokružena u gotovo savršenu cjelinu. Posebno je dizajnerski raskošan definirani ulaz s kružnom projekcijom i sefom koji posjetitelje vodi kroz vremeplov novca od najranije povijesti do danas.

'S obzirom na temu muzeja i vrijeme u kojem živimo, koncept je bio da on bude idealna kombinacija najsuvremenije tehnologije i ekologije, da bude edukativan i interaktivan, s održivim materijalima otpornima na vrijeme i obrađenim najmodernijim tehnikama. Miran, ambijentalno osvijetljen i ugodan. Nakon mega uspješnog projekta dizajna hrvatskog paviljona za Expo Dubai, za koji smo dobili i priznanje inozemne struke, ovo je drugi prostor posjetiteljskog tipa koji sam radio za Hrvatsku i iznimno sam ponosan na finalni rezultat, pogotovo ako se uzme u obzir da smo sve završili u rekordnom roku od samo šest mjeseci. Lokacija u Ban Centru na Europskom trgu čini ga lako dostupnima svima i ponosan sam što sam bio dio tima trenutno sigurno najvećih stručnjaka u svojim područjima djelovanja, a koji su bili angažirani na ovom projektu' - ne krije zadovoljstvo Vrban.

Na projektu je, naime, uz njega i brojne eksperte HNB-a radilo preko 200 ljudi, od inženjera, arhitekata i dizajnera, preko audio-vizualnih komunikacijskih stručnjaka, programera, ICT stručnjaka, do eksperata iz područja ekonomije i bihevioralne ekonomije te muzeologije. Iza vizualnog identiteta Moneterre i dizajna elemenata postava stoji studio Rašić i Vrabec, tvrtka Hust osmislila je i izvela cjelokupnu multimedijalnu infrastrukturu, a Novena dizajn i izvedbu svih interaktivnih aplikacija unutar postava, sve pod budnim okom Real grupe, koordinatora i producenta cijele priče. Projekt je tim vrijedniji što je gotovo u potpunosti hrvatska priča, s najrenomiranijim domaćim stručnjacima koji su, jasno je već sada, stvorili nešto veliko i povijesno, za buduće naraštaje, čija će se prava vrijednost, baš kao što je riječ sa svim svjetskim muzejima, vidjeti tek za nekoliko desetljeća.

 

Lifestyle