Unsplash //

Sezona plivanja započela je s dolaskom ljeta i odlaskom na more. Mnogi od nas plivaju otkako znaju hodati, no danas plivanje na moru skloni smo zamijeniti sunčanjem, a na kupanje gledati kao kratko osvježenje. Mi donosimo šest načina kako plivanje pridonosi našem zdravlju i zašto bismo trebali barem jednom dnevno tijekom godišnjeg na moru malo otplivati.

1. Plivanje je workout cijelog tijela

Tijekom plivanja koristimo skoro svaki mišić u tijelu jer koristimo trup, noge i ruke. Plivanjem također toniramo mišiće, radimo na snazi te nam se ubrzavaju otkucaji srca bez da stresiramo tijelo.

2. Poboljšavamo kardiovaskularnu snagu

Kardiovaskularne vježbe su one koje uključuju srce, pluća i krvožilni sustav, poput plivanja. Redovito cardio vježbanje održava zdravlje kardiovaskularnog sustava.

3. Troši kalorije

Plivanje je dobar način za trošenje kalorija upravo zbog toga što se odvija u vodi. Voda ima jaču otpornost od zraka tako da plivanjem trošimo više kalorija nego ako otrčimo istu udaljenost.

4. Pomaže poboljšati san

Tjelovježba općenito poboljšava kvalitetu sna, a s obzirom da plivanjem vježbamo skoro svaki mišić, savršen je način da poboljšamo san.

5. Podiže raspoloženje

Tjelovježbom naše tijelo ispušta enzime koji se zovu endorfini, a njihova uloga je podizanje našeg raspoloženja.

6. Pomaže regulirati stres

Aerobna tjelovježba, odnosno ona koja uključuje cardio, može poboljšati i stabilizirati naše raspoloženje, a također može smanjiti stres i osjećaj anksioznosti ili napetosti.

Lifestyle