Grace Kelly i Prince Rainier
Profimedia //

Grace Kelly i Prince Rainier

Kada je riječ o najpoznatijim vjenčanicama prošlog stoljeća pri samom vrhu liste nalazi se vjenčanica Grace Kelly. Najveća zvijezda Hollywooda tog vremena 18. travnja 1956. godine udala se za princa Reinera od Monaka. Njezina raskošna vjenčanica ostavila je dubok trag u povijesti mode, pogotovo u postavljanju trendova kada su u pitanju vjenčanice. Upravo je vjenčanica koju je Grace Kelly nosila na vlastitom vjenčanju poslužila kao inspiracija za još jednu kraljevsku vjenčanicu, onu Kate Middleton.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vivian Vintage 8 (@vivianvintage8)

Vjenčanica koja je postavila novi trend

Nakon udaje za monegaškog princa Grace Kelly je dobila titulu princeze od Monaka. Iako je tada bila na vrhuncu svoje karijere, ljubav je ipak presudila. Vjenčanje jednog od najslavnijih kraljevskih parova svih vremena preko malih ekrana pratilo je više od 30 milijuna ljudi. Posebnu pozornost privukla je čipkasta vjenčanica visokog okovratnika i dugih rukava, a dizajnirala ju je kostimografkinja Helen Rose. Haljina je bila dar od studija u kojemu je Kelly snimila nekoliko svojih filmova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valerie Susan Hayward (@swingearringsvintage)

Čipkasta vjenčanica imala je dekolte i svilenu taft suknju u koju je bilo tisuće ručno ušivenih bisera. Gornji dio haljine bio je izrađen od čipke s dugim rukavima, a donji dio bio je od svile. Iako je običaj da mladenke u kraljevskim obiteljima na dan vjenčanja nose tijaru, Grace Kelly nije slijedila tu tradiciju. Umjesto tiare imala je Juliet Cup ukrašenu čipkom i biserima. Dugačak veo bio je skoro pa proziran kako bi ju svi uzvanici vidjeli. Poseban detalj na veu bile su dvije golubice koje su bile ušivene na rubovima. Grace Kelly nije imala ni uobičajeni buket cvijeća kako to priliči svakoj mladenki nego je umjesto buketa imala Bibliju koja je bila prigodno ukrašena. 

Imali su dva vjenčanja

Grace Kelly i princ Reiner od Monaka zapravo su se vjenčali dva puta, prva ceremonija bila je dan prije vjenčanja koje se prenosilo diljem svijeta. Baš kako to priliči monaška tradiciji prva ceremonija odvila se u prijestolnoj dvorani Kraljevske palače.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Biba Magazine (@bibamagazine)

Oskarom nagrađivana dizajnerica

Helen Rose vizonarka je koja se krije iza veličanstvene vjenčanice koje svi pamte, a ona je zapravo bila kostimografkinja. Od 1949. do 1966. bila je na čelu MGM-ovog odjela za kostime, a njezin rad dva je puta nagrađivan Oskarom. Izradila je više od 200 kostima koji su se koristili u raznim filmovima. Dizajnirala je vjenčanice od kojih je najpoznatija ona Grace Kelly. Helenine haljine imale su plesni zaigran izgled, a pri izradi haljina koristila je mnogo tkanine pa je od tuda došao njezin nadimak ljubavnica šifona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FULL OF GRACE ✨ (@princessgracetribute)

Moda