Allegra
//

Allegra

Glavni grad Španjolske, dom voljenog Real Madrida, kraljevski grad, dom jednog od najvećih muzeja - sve ovo je Madrid. Kada netko kaže Španjolska, možda većina pomisli na putovanje u Barcelonu. Iako je duplo manja od Madrida, Barcelona je puno posjećenija za vrijeme ljetnih mjeseci. Uzrok može biti more, ali i bolja avionska povezanost jer ćete se trebati namučiti da nađete izravni let iz Zagreba koji vas neće koštati bogatstvo ili neće trebati presjedati. Ipak, Madrid je europski grad koji ima zavidnu i besprijekornu gastronomsku ponudu. Naravno da se mogu naći očekivana jela za ovu kulturu poput tapasa i churrosa ali Madrid nudi puno više. 

Doručak i brunch 

U cijelom kvartu Justicia ćete teško pronaći mjesto na kojem nećete dobro pojesti. Brunch mjesto koje je nezaobilazno je Natif u kojem se teško odlučiti što odabrati. Sigurno je da s bilo čim nećete pogriješiti. Tost s cherry rajčicama, maslinovim uljem i bosiljkom na sourdough kruhu zvuči dosta pomalo dosadno ali je sve samo ne to. Prednost ovog brunch mjesta je što koristi visokokvalitetne sastojke kojima nije potrebno previše termičke obrade kako bi zasjali. Ako ste više raspoloženi za nešto slatko, onda odabir definitivno pada na palačinke s bobičastim voćem i mascarponeom. Doslovno se tope u ustima, a porcija je dovoljno velika za dvoje. Drugo mjesto koje oduševljava je Ultramarines Del Coso. Njihove američke palačinke s javorovim sirupom, slaninom i jajem mogu izazvati čuđenje zbog miksa slatkog i slanog ali zaista je okus odličan. Porcija je isto obilna ali je sigurno da će vas držati sitima za razgledavanje ovog predivnog grada. 

Kava i slatki zalogaj 

Ovakvih mjesta u Madridu ima na pretek. Općenito je nemoguće pronaći mjesto na kojem se može popiti kava bez hrane pa makar to bio samo mali kroasan. U nekim europskim gradovima je izazovno pronaći kavu s biljnim mlijekom, ali to nije slučaj s Madridom. Bar ACID shop se također nalazi u kvartu Justicia i ovdje je moguće popiti samo kavu iako imaju kroasane i ostale slastice. Osim toga, prostor bara je spoj modernog i starog te je izuzetno mali što atmosferu čini intimnijom. Još jedan bar koji je po interijeru dijametralno suprotan je Friends in Common. Uređen je minimalistički u bež i bijelim tonovima te je gotovo sve zaobljeno - zidovi, stepenice, šank. Za razliku do ACID shopa, imaju meni za doručak i bruncheve, ali ponuda se ne može mjeriti s Natifom. Ipak, dobar kroasan od badema će biti dovoljan da se ovdje poželite vratiti. 

Ručak

Ako volite bliskoistočnu hranu s naglaskom na libanonsku, restoran Mune je na vrhu liste. Jelo je nemoguće započeti bez kremanskog i glatkog humusa kojeg serviraju s libanonskim kruhom koji je izuzetno tanak i malim pogačama. Odabir za glavna jela je pao na dvije salate - klasik fatush te beetroot i feta. Ako ne želite biti toliko klasični pa naručiti falafele, mesne okruglice kibbe koje imaju cimeta su najveće iznenađenje s menija i spojevi okusa su ono što njihovu kuhinju čini posebnom. Nadalje, Mune u ponudi ima i libanonska vina te se s konobarom možete posavjetovati koje će se najbolje slagati uz odabir hrane. Ambijent restorana je ugodan, usluga je izuzetno ljubazna što je slušaj s cijelim gradom. 

Večera

Talijanski restoran Allegra je smješten u brežuljkastom kvartu Salamanca. Restoran je uređen u stilu art decoa i ima dvije sale - jednu svjetliju i red room kako je oni nazivaju koja ima čak psihodelije 70-ih. Menu nije kompliciran te se sastoji od tradicionalnih talijanskih jela poput raviola sa sirom i špinatom, parmigiane, milanese tjestenine. Neka vas ne zavaraju jednostavna jela jer su pripremljena bez greške. Za vrijeme večere često imaju glazbene večeri pa će atmosferu upotpuniti i živa glazba. Jedino iznenađenje je što košarica s kruhom nije bila napunjena focacciom nego sourdough kruhom. 

Lifestyle