Food blogerica Melita Matičević Vukasović koja se krije iza Instagram profila @kuhas_melita otkrila nam je njezina tri jednostavna recepta koje svatko može pripremiti, a sigurno će oduševiti goste!
Jaja keksi
Ovi slatki keksići nalik su jajima, a vrlo jednostavno se pripremaju. Od ove količine dobiti ćete 22 keksića ili 44 ako ne stavljate kremu.
Sastojci za tijesto:
· 200 g pirovog brašna (može i glatko bijelo)
· 125 g maslaca
· 1 žlica šećera
· 1 burbon šećer
· Prstohvat soli
Sastojci za kremu:
· 3 dcl cijeđenog soka od naranče
· 2,5 dcl vode
· Prstohvat soli
· Puding od vanilije
· 1 jušna žlica maslaca
· 1 žlica šećera po želji
Ako tijesto pravite s pšeničnim brašnom trebate staviti 50 grama više jer pirovo brašno bolje upija vlagu pa ga je potrebno manje. Umijesite tijesto i ostavite ga u najlon vrećici na hlađenje sat vremena. Potom ga tanko razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi. Polovici keksiju izdubiti rupu te ih peći na 170-180 stupnjeva 10 minuta. Pazite da ne potamne! Možete ih puniti pekmezom od marelice ili lemon crudom. Od sastojaka za kremu klasično skuhajte puding, te u topli puding ubacite maslac. Kada se ohlade, kekse punite filom.
Zdravi snikers
Podloga:
· 60 g badema
· 40 g kokos mrvica
· 40 g suncokretovih sjemenki
· 70 g datulja
· 30 g kokosovog ulja
Krema:
· 140 g kikiriki maslaca
· 80 g meda
· Šaka slanog kikirikija
+ 100 grama tamne čokolade i malo kokosovog ulja za umočiti
Suhe datulje prelijte vrućom vodom i pustite da stoje 15 minuta. U sjeckalicu ubacite sve osim datulja i ulja (badem, kokos i suncokret) i sameljite u grublje brašno. Ubacite ocijeđene datulje i ulje, pa još zavrtite sjeckalicu par puta dok smjesa ne postane blago ljepljiva. Pravokutni pekač za kruh (25x10) obložite papirom za pečenje i utapkajte masu. Za kremu promješajte kikiriki maslac i med i premažite donji sloj. Možete ih posuti s malo kikirikija ili nekog drugog orašastog ploda. Smjesu ostavite u frižideru na 3-4 sata, a idealno je preko noći. Izvadite iz zamrzivača i na pari otopite tamnu čokoladu s malo kokosovog ulja. Dok se čokolada otapa, narežite snikerse na trake i svakog prelijete vrućom čokoladom.
Brza rolada
Ova rolada se ne peče, jednostavna je za napraviti i ne sadrži jaja, šećer, gluten ni laktozu pa je idealna za sve alergičare i one koji vole zdrave deserte.
U sjeckalicu ubacite sljedeće sastojke:
· 150 g sitnih zobenih pahuljica
· 20 g kokosovog brašna (mora baš biti brašno odmašteno i sitno mljeveno)
· 1 dcl vode
· 1 žlica otopljenog kokosovog ulja ili maslaca
· 1 žlica meda ili nekod drugog zaslađivača po izboru
· Nutella za punjenje
· Šaka lješnjaka
· 1 veća banana
Masu iz sjeckalice istresite na papir za pečenje. Dodatno formirajte rukama ili prebacite preko drugog lista papira za pečenje. Namazati kikiriki maslacem, posuti lješnjake i složiti bananu. Zarolajte pomoću papira. Prelite čokoladom i ohladite u frižidreru. Rolada je spremna za rezanje nakon što se stegne.