© Hotel Ritz Press
© Hotel Ritz Press //

© Hotel Ritz Press

Coco Chanel, jedna od najpoznatijih dizajnerica u povijesti, je Francusku i njen glavni grad obilježila na sve moguće načine. Promoviranjem laganije odjeće koja se tijekom ranih godina prošlog stoljeća već počela upotrebljavati u javnom životu je postala jedna od najbitnijih kreatorica stila u povijesti čovječanstva. Njena ključna estetika i dizajnerski potpis je inspiriralo mnogo toga, a kao jedna od glavnih inspiracija se istaknuo hotel Ritz koji se nalazi u samom srcu Pariza, odnosno na modno i povijesno bitnom trgu Place Vendôme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ritz Paris (@ritzparis)

Chanel su za sam oblik bočice njenog najpoznatijeg parfema No.5 kao inspiracije poslužile linije i oblici koje je vidjela s prozora hotela Ritz, a čep prve verzije parfema je neodoljivo podsjećao na sam oblik trga Vendôme. U njenim kreacijama, a zatim u kreacijama Karla Lagerfelda, su bili vidljivi motivi iz samog hotela, poput oblika rukohvata, slavina, boje zidova koje su pretočene u najfinije tkanine i slično. Ritz je kasnije poslužio i za predstavljanje njenih, a zatim i Lagerfeldovih kolekcija. Zbog toga nije čudno što se Chanel u jednom trenutku uselila u sam hotel Ritz gdje je živjela do svoje smrti. Iz poštovanja prema jednoj od njihovih najpoznatijih gošći, Ritz je preimenovao njen apartman u Suite Coco Chanel, te je on dan danas dostupan za iznajmljivanje. Naravno, samo ako imate 40 tisuća eura za noćenje.

© Hotel Ritz Press
© Hotel Ritz Press

© Hotel Ritz Press

Uređenje Suite Coco Chanel je ostalo vjerno onom kakvo je bilo za vrijeme života same Chanel. Naravno, neki elementi su iz nužnosti i zbog veće udobnosti gosta modernizirani, no estetski je ostao gotovo identičan. Upečatljivi elementi od lakiranog crnog drveta, krem i svjetlosivi zidovi, figurice zlatnih lavova koje je Chanel obožavala i fotelje s diskretnim printom su samo od nekih komada koji automatski asociraju na poznatu dizajnericu. 

© Hotel Ritz Press
© Hotel Ritz Press

© Hotel Ritz Press

Iz cijelog apartmana se pruža pogled na sam Place Vendôme, a najbolji je pogled iz velike dnevne sobe koja je odvojena od spavaonica. Apartman se također sastoji od dvije odvojene spavaće sobe, dvije kupaonice, te saune. Svuda je moguće pronaći slike same Chanel koje potpisuje legendarni Man Ray, te ogledala koja su oprezno izrezbarena kako bi asocirala na same bočice Chanel No.5.

© Hotel Ritz Press
© Hotel Ritz Press

© Hotel Ritz Press

Prekrasan apartman je u određenim prilikama moguće posjetiti bez plaćanja smještaja, te je definitivno jedan od primjeraka žive povijesti koji bismo definitivno htjeli posjetiti.

Lifestyle