Fotografija: 925 studio
//

Fotografija: 925 studio

Kako umjetnici vide modu

„Nikad nisam bio na zanimljivijem photoshootu“, rekao mi je nekoliko dana nakon što smo se svi resetirali i odmorili jedan od naših suradnika referirajući se na snimanje priče koje smo interno nazvali ARTISTS TAKEOVER, aludirajući tako na činjenicu da smo ključeve vizije spoja umjetnosti i mode predali u ruke šest vizionara, šest umjetnika. Hana Grizelj, dobitnica Elle Style Awards za model godine 2023., bila je njihova muza, ali ujedno i, laičkim jezikom, „platno“. Dio umjetnosti, nadali smo se. Izbor suradnika bio je nevjerojatno težak. Od početka smo znali da želimo velika imena koja su zaslužila seniorsku poziciju u umjetničkim krugovima, poput Matije Čopa kojem smo crashali (uz sva dopuštenja, naravno!) posljednji dan izložbe u zgradi HDLU a, slavnoj Džamiji, ili profesorice Ivane Mrčele koja se bavi rodnim identitetima u svojem radu, ili kultne Marine Mesar OKO koja je postala epitom za spoj urbanog i arta. No znali smo da želimo otkriti (i sebi i našim čitateljima) i mlade talente, imena koja tek dolaze. Iznad svega zanimao nas je rezultat rada umjetnika sa živim modelom. Hana Grizelj, koja će ove jeseni na našem anualnom partyju gdje krunimo najbolje modne kreativce u sezoni predati nagradu nekom novom licu, pokazala je zašto s njom vole raditi velika imena modne scene: njezinu profesionalnost i versatilnost bilo je apsolutno fascinantno promatrati. Razgovori s umjetnicima koji su nam otvorili vrata ateljea i domova, ali i svoje filozofije stvaranja, pokušavajući nam dočarati metafizičku moć kreacije, uzbudljivi su i inspirirajući jer čovjek nakon toga vjeruje da je moguć bolji svijet. Svijet je to u kojem su pravila samo igra, stvaranje, velikodušnost, energija, dijeljenje, a u kojem su rast društva, razumijevanje i profinjenost posljedica propuštanja umjetnika u mainstream dijalog – o svemu. Nama su pričali o školovanju, muzama, preprekama, mjestima gdje žive i rade, svojem stvaranju i kako se doista umjetnici uklapaju u „stvarni svijet“. Možemo li od njih učiti? Meni se čini da – moramo.

Može li se od umjetnosti živjeti?

No kreacija kao posao ima i svoju drugu dimenziju koja nas dovodi do onog vječnog pitanja: može li se od umjetnosti živjeti? Naša rubrika PRIČE donosi razgovore s četiri spisateljice koje žive od pisanja. Kolumne Ivane Bodrožić, Jelene Svilar, Vedrane Klepice i Zrinke Pavlić o tome koliko je ženi teško kreirati prostor kreacije, koliko je teško izboriti se za njega, koliko je teško očuvati ga i pritom zadržati zdrav razum izmamit će vam i suze i smijeh. Jesenski Elle vrvi trendovima jer što je moda nego ženska moć? Mi smo si dali u zadatak da svaku našu čitateljicu navigiramo kroz džunglu trendova do mjesta s kojeg će s lakoćom odabrati ono što je stvoreno za nju i na kojem će biti kraljica stila koji je njoj potreban, i kad je riječ o modi i o ritualima njege.

What's stopping you?

Ovaj broj istražuje i sve što nas sprečava da budemo kreativni u svakodnevnom životu: strah, godine, reakcije okoline, novac, psihološke barijere… Dok sam na našem cover snimanju promatrala hipertalentirane everyone’s favorites Karlu Jurić i Ivu Trojanovića, mlade fotografe koji stoje iza modnog editorijala Dare To Wear, vođenog minucioznom rukom very demure modne urednice Ive Gradišer, nisam mogla ne pomisliti koliko je ispred mladih kreativnih ljudi puno izazova, ali i mogućnosti. Make up artistica Iva Rukavina pomagala je mojoj kćeri da se uredi za movie night, Mijo Majhen stvarao je svoju čaroliju s frizurama iz saved items liste vašeg telefona (hint: wolf cut), sjajne mlade asistentice upijale su svaki tren u čaroliji koja uvijek obavija fashion shoots i na tren sam bila ponosna jer smo uspjeli pružiti barem dio prostora za rad nekim novim licima koja dolaze i koja će stvarati vašu i našu budućnost. Videomaterijal tih trenutaka možete vidjeti na našim društvenim mrežama, a snimala ih je Paola Božiković, sjajna nova zvijezda redakcije Ellea, koja u intimnom eseju priznaje egzistencijalna pitanja mlade kreativke koja se pokušava probiti u kreativnoj industriji. Nešto kao „Vrag nosi Pradu“ i „Emily u Parizu“ samo u zagrebačkom realitetu, visokih cijena i visokih očekivanja, ali ne baš brojnih opcija.

Povratak

...u urede, u automobile kojima vozimo našu djecu na sve silne aktivnosti, u naše kade, domove, u rutinu, na plac, u šoping, u sezonu evenata, na vikend putovanja, u stvarnost – nije uvijek najlakši, ali ove godine može biti drugačiji. Obećavamo, može biti satisfying. Pokušali smo vam pomoći odabirom intervjua, glazbe, događanja, kozmetike, namještaja, hrane, ali i nekim novim idejama koje će potaknuti vašu unutarnju kreativnu silu. Naš Ivan Ilić aka Đani V donosi, primjerice, ekskluzivan pogled u novo IT mjesto za izlaske. Lifestyle nije samo izlog, nego može postati umjetnost života. U potrazi za tim svetim gralom okrenuli smo se kreativcima koji u tim bitkama nalaze gorivo za stvaranje. Bili su – mladi ili iskusni, slikari ili dizajneri, Charlotte Gainsbourg ili Lorna Kijurko – naši gurui, naši vodiči. A sve u nadi da ćemo vama pružiti šarenu jesen i eksploziju kreativne snage.

Lifestyle