pexels //

Vrijeme vani je nepredvidljivo, ali ne dajte da vas ove zrake Sunca zavaraju jer nas uskoro opet očekuju prave jesenske temperature. Upravo zato, idealno je vrijeme da ljetnu odjeću spremite i oslobodite prostor za toplije komade. Međutim, kako bi vaši omiljeni ljetni komadi poput laganih haljina, majica i kratkih hlača ostali svježi i očuvani do sljedeće sezone, važno je posvetiti pažnju pravilnom skladištenju. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ljetna odjeća i dalje izgleda kao nova kada je ponovno izvučete iz ormara ili kutija u toplijim mjesecima.

1. Operite i osušite odjeću prije spremanja

Prije nego što započnete proces skladištenja, operite svu ljetnu odjeću. Čak i ako odjevni predmeti izgledaju čisti, mogu zadržavati tragove znoja, parfema, losiona ili dezodoransa, što može dovesti do neugodnih mirisa ili čak oštećenja tkanine. Pazite da je odjeća potpuno suha prije spremanja, kako biste izbjegli stvaranje plijesni ili miris vlage.

pexels //

2. Koristite vrećice za skladištenje odjeće

Vakuumske vrećice su popularan način skladištenja odjeće, osobito za komade koji zauzimaju puno prostora, poput jakni ili debljih majica. One smanjuju volumen odjeće i štite je od prašine i moljaca, međutim, za laganije materijale poput pamuka ili lana, možda biste trebali razmisliti o korištenju kutija ili vreća od tkanine kako bi materijali mogli "disati“.

3. Dodajte prirodne mirise

Lavanda  ili vrećice od sušenog bilja idealni su saveznici u borbi protiv moljaca, a istovremeno osiguravaju ugodan miris. Izbjegavajte sintetičke osvježivače ili mirise.

pexels //

4. Pažljivo slaganje i pakiranje

Ako imate odjeću koja se lako gužva, poput lanenih ili svilenih komada, složite ih pažljivo i dodajte tanki sloj papira između njih. Ovaj trik će vam pomoći da zadržite pravi oblik odjeće.

5. Kontrola temperature i vlage

Ljetnu odjeću najbolje je čuvati u suhom i hladnom prostoru. Podrumi i tavani često imaju promjene u temperaturi i vlažnosti, što može oštetiti tkanine. Ako nemate odgovarajući prostor u ormarima, razmislite o ventilaciji u prostorima gdje držite kutije ili vreće s odjećom.

pexels //

8. Skladištenje obuće

Ljetna obuća, poput sandala i platnenih tenisica, također zaslužuje pravilno skladištenje. Operite obuću i ostavite je da se potpuno osuši prije nego je spremite u kutije ili vreće. Dodajte vrećice s lavandom ili drvenim kuglicama kako biste osigurali svježinu i spriječili neugodne mirise.

pexels //

Pravilno skladištenje ljetne odjeće tijekom jeseni i zime ključno je za očuvanje njenog izgleda i kvalitete. S nekoliko jednostavnih koraka, poput pranja, korištenja prirodnih osvježivača i osiguravanja odgovarajuće ventilacije, vaši ljetni komadi bit će spremni za nove avanture čim sunce ponovno zagrije.

Moda