Instagram
@tamara //

Instagram

Ako u vašem neseseru imate barem jedan proizvod za zaštitu od Sunca, velika je šansa da je titanijev dioksid na listi sastojaka. Koristi se jer djeluje kao fizička barijera koja reflektira i raspršuje UV zrake koje štete koži pri dugom izlaganju suncu. Ova sposobnost da reflektira UV zrake čini ga posebno korisnim u zaštiti kože od štetnog UVB i UVA zračenja, koji su glavni uzročnici opeklina od sunca, preranog starenja kože i povećanog rizika od raka kože. Pogodan je za osjetljivu kožu jer se smatra da manje izaziva iritacije i alergijske reakcije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ena Luna (@enaluna)

Još jedan sastojak uz vitamin C koji posvjetljuje kožu je upravo titanijev dioksid. To je jedan od razloga zašto se koristi u kremama protiv UV zraka. On ujednačava ton kože i istodobno ju čini svježijom. Njegova sposobnost reflektiranja svjetlosti  također može smanjiti vidljivost sitnih bora i nepravilnosti na koži, dajući joj glatki, besprijekoran izgled. Titanijev dioksid je kemijski stabilan, što znači da ne reagira s drugim sastojcima, pa je siguran za upotrebu u kombinaciji s raznim drugim kozmetičkim sastojcima. Dobre vijesti su da nije komedogen, tj. ne začepljuje pore i ne stvara mitesere, što je važno za osobe sklone aknama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Leonie Hanne (@leoniehanne)

Ipak, ovaj sastojak nema isključivo dobre strane. Postoji šansa da udisanjem titanijevog dioksida može doći do respiratornih rizika, posebno kod proizvoda poput sprejeva za sunčanje. Dugotrajno izlaganje ovim česticama može nadražiti dišne puteve i potencijalno izazvati probleme kod osoba s astmom ili drugim respiratornim oboljenjima. Iako su istraživanja pokazala da je prodiranje nano čestica kroz kožu minimalno, još uvijek postoji zabrinutost oko njihovog dugoročnog učinka na okoliš.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tamara Kalinic (@tamara)

Zbog ovih rizika, važno je vrlo dobro očistiti lice i tijelo nakon povratka s plaže i konstantnog apliciranja različitim kremama sa SPF faktorom. Također, pri korištenju sprejeva, preporučuje se nanošenje u dobro ventiliranim prostorima i izbjegavanje udisanja proizvoda. Konačno, korisno je provjeravati sastojke kozmetičkih proizvoda i birati one koji odgovaraju vašem tipu kože i potrebama, kako biste osigurali optimalnu zaštitu i njegu bez nepotrebnih rizika.

ELLE Izbor

Ljepota