Najnovija znanstvena istraživanja otkrila koje nas povrće deblja

Povrće je uvijek asocijacija na zdravu i svježu hranu bogatu vitaminima koja je idealna osnova svakog plana prehrane za dobro zdravlje, ali i za mršavljenje. No, najnovija znanstvena istraživanja kažu da sve povrće ne pomaže pri gubljenju težine, već može učiniti upravo suprotno.
Stručnjaci Harvardske Škole za javno zdravlje 'T.H. Chan' proveli su istraživanje o prehrambenim navikama 13 tisuća odraslih ljudi. Istraživanje je trajalo više od 20 godina, a rezultati su pokazali da je škrobno povrće zaslužno za dobivanje kilograma.
Naime, ispitanici koji su češće konzumirali škrobno povrće dobivali su na težini više od ispitanika koji su jeli druge vrste povrća. U škrobno povrće spadaju kukuruz, krumpir, grašak i grah, a kukuruz je izdvojen kao povrće koje najviše deblja.

Zašto škrob deblja?
Škrob je složeni ugljikohidrat. Neki od njih, primjerice leća, imaju nizak GI pa se smatraju dobrim ugljikohidratima. Drugi pak, uključujući gore navedeno povrće, imaju visok GI i loši su ugljikohidrati. Uzimanje tih vrsta škroba spriječit će normaliziranje gušterače i mršavljenje.
Koje vrste povrća pomažu kod mršavljenja?
Ako želite smršaviti ili zadržati trenutnu kilažu, umjesto kukuruza, graha, grašaka i krumpira jedite povrće bogato vlaknima. U tu skupinu povrća spadaju cvjetača, brokula, zelje, mrkva i komorač. Preporučuje se i povrće s visokim postotkom vode, kao što su rajčica, krastavci, zelena salata, tikvice, šparoge ili rotkvice. Te vrste povrća imaju izuzetno malo kalorija, a istodobno su vrlo zdrave i hranjive.