U savršenom predblagdanskom ozračju u Zagrebu se održala večera za pamćenje, ona slovenskog restorana Hiša Franko(**), koji se trenutno nalazi na 21. mjestu World´s 50 Best Restaurants, i zagrebačkog restorana ManO2

Ovaj se događaj, rasprodan u manje od sat vremena, unaprijed opisivao kao gastro highlight godine, a kao takav se i potvrdio na najbolji mogući način, jer su za pedesetak uzvanika, u izuzetno ugodnoj atmosferi, kuhali jedna od najboljih chefica svijeta, Ana Roš, te izuzetni chef Hrvoje Kroflin, koji su uz pomoć svojih timova poslužili vrhunsku stranu '4-hands' večere. Večera je započela riječima dobrodošlice gastro znalca Hrvoja Petrića, chefova Roš i Kroflin, a već i pogled na jelovnik je bio dovoljan da se osjeti uzbuđenje zbog onog što će se naći u tanjurima (chefovi su za večeru odabrali jela s degustacijskih jelovnika) i čašama. Ali sve ono što se događalo od Amuse Bouche do Petit Fours, nadmašilo je očekivanja gostiju. Neizostavna imena večere bila su i ona vinarija Tomac i Mlečnik te vinara koji su oduševili kako vinima, jer u čašama su se našla raritetna vina, ali i ona koje će tek doći na tržište, tako i pričama o svakoj od etiketa.

I dok se čini nemogućim za izdvojiti najbolja jela večeri, jer svako je priča za sebe, neka su se jela nametnula kao ona o kojima se još danima pričalo. Repa s grahom (fermentirana repa, miso crnog graha, consomme od repe s uljem dimljenog bunceka, svinjska potrbušina, sol od repe), jelo chefa Kroflina oduševilo je kako prezentacijom tako i okusom, teksturom te smjelošću kako u fine dining formatu poslužiti klasično zimsko jelo. Posebnost ovog slijeda bila je i u tome što je uz jelo bio poslužen kvas od sourdough kruha, fermentirani napitak Nastasje Chiare Petrić.

Chefica Roš najbolji je začin svojim jelima dala kroz kratke crtice iz života, doživljaje s putovanja, priče o namirnicama ali i Sloveniji, dolini Soče, a jela koja su posebno oduševila bila su - Gdje je meso (injera od brašna tostiranog ječma i ulja tamnog ječmenog slada, luk, temeljac od ostataka različitih vrsta mesa, zimski wrap), posluženo uz izuzetno vino vinarije Mlečnik, Merlot 2011, te jelo koje je u punom smislu riječi na tanjuru donijelo šumu - šumski temeljac, raviol od kestena punjen medvjeđom šapom, dimljeni sirovi kesten. Ovo je jelo bilo posluženo uz vino Rebula 2014 vinarije Mlečnik iz Vipavske doline, vinarije koja se ponosi stoljetnim iskustvom u uzgoja grožđa, ali i time što je od 2005. u potpunosti okrenuta u smjeru organskog uzgoja. Vino je predstavio Klemen Mlečnik, podsjetivši koliko je 2014. bila teška za vinare, ali koliko veliko vino može izaći iz takve godine.

A večeru je uveličala još jedna zvijezda, Čakovčanka Maša Salopek, pastry chefica Hiše Franko koja je nedavno proglašena najboljom slastičarkom na svijetu po izboru Best Chef Awards. Njezin tanjur – pečeni koji grah s umakom od reducirane sirutke, sladoled od cvjetnog praha, kaki, hydro med te hrskava kožica od graha, oda je kako umijeću stvaranja tako i slovenskom pčelarstvu te okusima djetinjstva. Uz tu se slasticu premijerno poslužilo vino Blanc de Noirs 2019 vinarije Tomac, o kojem su s iskrenom emocijom govorili Tomislav i Martina Tomac ističući kako je taj pjenušac u potpunosti odraz njihove vinske filozofije, a na tržištu će se naći na proljeće 2022.

Uz izuzetan servis, zvuke jazz benda, druženje s chefovima i vinarima, jelovnik koji je dočekao svakog uzvanika na kraju je večeri od komada papira prerastao u izuzetan, nadamo se ponovljiv doživljaj.
Piše: Martina Rafaeli