Alexa Chung
Profimedia //

Alexa Chung

Ako ste tijekom ranih godina prošlog desetljeća proveli barem jedan dan na internetu, dobro ste upoznati s nezaustavljivom silom zvanom Alexa Chung. Neovisno poznajete li ju iz razdoblja kada su ona i Alex Turner bili svojevrsni Beyoncé i Jay-Z indie scene ili zbog mitološke estetike njenog Tumblr bloga, Alexa je zauvijek ostala dijelom naše kolektivne svijesti. Bivšu manekenku, novinarku, spisateljicu, muzu mnogim dizajnerima i najveći simbol Tumblr ere možemo s punim pravom nazvati originalnom it djevojkom 21. stoljeća.

Alexa Chung
Launchmetrics

Alexa Chung

Alexa Chung
Launchmetrics

Alexa Chung

Alexin stil je u potpunosti definirao početak 2010-ih. Njeni stilski počeci su se referirali na off duty stil Kate Moss i nekadašnji grunge period, no s vremenom ona pronalazi dobitnu kombinaciju koja ju lansira u sam vrh modne industrije. Tadašnja takozvana hipster era je u sebi sadržavala ogromni broj retro i nišnih mikrostilova koje je Alexa kasnije besprijekorno kombinirala sa suvremenim komadima. Svesti Alexin stil na nekoliko ključnih riječi, poput spoja twee i indie sleaze estetike, bi bila velika greška.

Alexa Chung
Profimedia

Alexa Chung

Alexa Chung
Profimedia

Alexa Chung

Alexin nepogrešivi osobni stil je, najjednostavnije rečeno, neopisiv. Može ga se eventualno usporediti s prirodom jednog prosječnog Tumblr bloga na kojem naizgled nespojive reference i estetike tvore mozaik koji, koliko god to zvučalo nemoguće, ima smisla. U njenom slučaju, to su kombiniranje trendovskih komada poznatih brendova s odjećom iz vintage i second hand trgovina. U jednom prosječnom looku bi istovremeno našle reference iz raznih stilskih perioda, poput šezdesetih i sedamdesetih, najčešće u obliku detalja i nakita. Može se eventualno opisati kao nešto između francuskog novog vala i britanskog rocka.

Alexa Chung
Launchmetrics

Alexa Chung

U tom kontekstu, to je nerijetko značilo i kršenje nekadašnjih, puno rigoroznijih modnih pravila. Nešto što bismo u današnje vrijeme okarakterizirali kao jedan kulturni reset je Alexino pojavljivanje na Chanelovoj reviji za jesen 2011. u biciklističkim hlačama i pletenom torbom koja je zasigurno bila referenca na Jane Birkin. Potpunu maniju tadašnje blogosfere je izazvao i njen dolazak na Met Galu iste te godine u vrlo androginoj kombinaciji. Ne smijemo zaboraviti ni njenu haljinu s printom svemira na crvenom tepihu NME nagrada., apsolutni emblem Alexa Tumblr ere.

Alexa Chung
Launchmetrics

Alexa Chung

Pametno zaobilaženje starih stilskih pravila i jednostavnost kojom su se njene kombinacije mogle replicirati na svakom budžetu su ju vrlo brzo okrunile titulom modne ikone. Taj je status dodatno potvrđen kada je Mulberry, jedan od it brendova tog doba, imenovao svoju legendarnu Alexa torbu upravo po Alexi Chung. Baš kao što je Hermès imenovao torbu po Jane Birkin, glumici i pjevačici koju Chung nerijetko navodi kao jednu od svojih najvećih stilskih inspiracija.

Alexa Chung
Profimedia

Alexa Chung

Alexa Chung
Launchmetrics

Alexa Chung

Nakon više od jednog desetljeća, stil Alexe Chung se zapravo nije mijenjao, već se samo uzdigao. Iako je možda povećala svoju dizajnersku kolekciju, Chung vrlo dobro poznaje svoju estetiku i u njoj nastoji ostati. Možda i bolje, jer se tijekom ove godine najavio povratak popularnosti estetika i stilova iz 2010-ih, među kojima je i Alexin bezvremenski stil. Sudeći po tome, njenu krunu kraljice milenijalaca bi uskoro mogla zamijeniti kruna kraljice generacije Z.

Moda