Donosimo vam pregled sjajnih mjesta na obali čije specijalitete jedva čekamo isprobati
U Zagrebu se gotovo svakog tjedna otvaraju nove vibrantne gastro lokacije, no za glavnim gradom ne kaskaju ni gradovi na našoj prekrasnoj obali. Ove je godine otvoreno niz sjajnih mjesta čije specijalitete jedva čekamo isprobati. Zato smo izdvojili smo 10 sjajnih gastro oaza koje su otvorene na našoj obali, a otkriti ih možete u nastavku.
Passarola, Hvar
U staroj jezgri Hvara smjetstila se Passarola kojom "caruje" chef Igor Obradović. On kreira tradicionalna dalmatinska i mediteranska jela s dodatkom suvremenosti, spravljena od lokalnih, svježih i organskih namirnica. Tako u Passaroli možete kušati Pojorski bronzinić (tradicionalno jelo koje sljubljuje grahorice s morskim glavonošcima), ribarski lonac (aromatično jelo spravljeno od jastoga, škampi te školjaka s tagliatellima) ili pak tuna steak u sezamu, poslužen uz kremu od avokada, marinirane tikvice i sušene mini rajčice. Uz spomenute delicije izvrsno se sljubljuju fantastična hvarska vina i zaboravljena dalmatinska vina, sorte poput Trnjaka, Plavke, Zlatatice, Pribidraga koje jednostavno morate probati.De Canavellis, Korčula
U ovom ekskluzivnom restoranu na Korčuli koji je ime dobio prema Petra Kanaveliću, u ulozi chefa radi Matija Bogdan. On je vrhunski chef koji je iskustvo stjecao u londonskom The Ledburyju koji se možre pohvaliti s dvije Michelinove zvjezdice. U De Canavellisu Bogdan priprema moderna jela koja se temelje na svježim namirnicama iz lokalne zajednice, a restoran može primtii samo 12 gostiju što ga čini još ekskluzivnijim.
Mediterraneo Secret Garden, Rovinj
Ova je gastro oaza smještena usred maslinika i vinograda, a nudi prirodne, domaće zalogaje koji se teško zaboravljaju. Pripremaju vlastitu tjesteninu, koriste istarske tartufe, ribu, hobotnice, teletinu, a ambijent je nevjerojatno šarmantan dok skrivenost lokacije budi još veće zanimanje i uživanje.
Kinoteka Food & Bar, Split
Kinoteku jednostavnu morate isprobati ako se ovog ljeta nađete u Splitu. Odlične specijalitete koji su spoj mediteranske i azijske kuhinje ondje sprema talentirani chef Vid Nikolić, dok koktele radi Julian Bolenz koji je prošle godine proglašen najboljim barmenom u Londonu.
Moritz Eis, Split
Moritz Eis je slastičarnica nastala u Srbiji, no zbog kvalitete sladoleda, ali i vizualnog identiteta proširila se regijom i svijetom. Danas postoji u Rumonjskoj, Crno Gori, Mađarskoj i Čileu, a u svibnju je otvorena i u Splitu stoga je nemojte preskočiti ako se ovog ljeta nađete u tom živopisnom gradu.
Noemi, Šibenik
Nakon što je "pekla" zanat u splitskom hotelu Le Meridien Lav, zagrebačkoj slastičarnici Mak na konac, šibenskom restoranu Pelegrini te hotelu D-Resort, Srđana Pažanin otvorila je vlastitu slastičarnicu u Šibeniku i nazvala je Noemi. U tom je mjestu naglasak na ručno rađen slasticama bez aditiva i konzervansa koji pričaju priču o Srđaninoj obitelji i baki koja se također bavila salstičarstvom.
YUM Pastry Shop, Šibenik
Ova simpatična slastičarnica otvorena je još u travnju, a ima doista raznovrsnu ponudu u ugodnom interijeru. Osim tradicionalnih kolača, nudi i moderne inačice bez glutena, laktoze, jaja i dodanih šećera.
Antinov, Zadar
Antinov je mjesto kakvih nam na obali doista nedostaje! To je bar sa svježim, mediteranskim izgledom u kojem možete pronaći sve što u tom trenutku poželite. Neovisno jesu li to kava ili piće, doručak ili večera. Antinov ima raznolik meni s puno malih zalogaja, s pizzama i jednostavnim mesnim i ribljim jelima - za svakoga ponešto.
O'Hara, Zadar
Vjerojatno najbolja pizzerija u Hrvatskoj otvorila se na još jednoj lokaciji. Nakon Zagreba i Rijeke, O'Hara sa svojim sjajnim pizzama stigla je i u Zadar. Zadrani i svi ostali koji se tamo nađu tijekom godine sada tako mogu uživati u pravim napolitanskim pizzama.
Pomalo Bistro & Bar, Žaborić
Ovaj urbani bistro smješten je uz samu plažu, a osim kave i osvježavajućih koktela ondje možete pronaći i fine zalogaje. U ponudi imaju crni przoto, carpaccio od hobotnice s kremom od boba, marinirane kozice sa skutom i narančom, salatu od piletine i razna druga mediteranska jela savršena za ručak nakon plivanja i sunčanja.