Billie Eilish (L), Kamala Harris (S), Taylor Swift (D)
Instagram i Profimedia //

Billie Eilish (L), Kamala Harris (S), Taylor Swift (D)

Nema nikakvih novosti u tome da je američka pop kultura usko povezana s američkom politikom. Jučer su Billie Eilish i Finneas snimili video u kojem su otvoreno pokazali svoju podršku demokratskoj kandidatkinji Kamali Harris i Timu Walzu. Odmah nakon debate je Taylor Swift prije tjedan dana objavila Instagram objavu u kojoj je također podržala tim Harris-Walz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Ako ćemo se zadržati samo na zapadnom dijelu svijeta jer iz tih zemalja dolazi mainstream pop glazba (izuzev K-popa) onda postoji zamjetna razlika između Europe i Amerike. U SAD-u se podrazumijeva da se gotovo slijepo podržava jedan kandidat ili kandidatkinja i to se otvoreno komunicira preko društvenih medija. To ne znači da se u Europskim zemljama s naglaskom na Ujedinjeno Kraljevstvo ne pokazuju simpatije prema određenim političkim strankama. Jasno je da je u britanskoj pop kulturi, utjecaj politike izražen, ali ne na način na koji se to manifestira preko bare. U Americi se političari direktno uključuju u glazbu dok se to u Britaniji moglo vidjeti samo za vrijeme 90-ih i Tonyja Blaira koji je postao premijer 1997. godine. On je uspješno prenio američki model u svoju rodnu zemlju te je Britpop iskoristio za politički marketing kada je slavio pobjedu s Liamom Gallagherom iz Oasisa u Downing Streetu. Nikad kasnije se niti jedan britanski premijer nije usudio ići toliko daleko s miješanjem pop kulture u svoj kabinet. 

Stanje u SAD-u je potpuno suprotno. Američki glazbenik Bruce Springsteen je poznati demokrat. Fotografija njega i bivšeg predsjednika Baracka Obame u backstageu prije njegovog koncerta je postala jedna od najprepoznatljivijih u kontekstu rasprave o povezanosti politike i pop kulture. Oni čak imaju i zajedničku knjigu "Renegades - Born in the USA." Nešto prije njega je poznat nastup Billa Clintona u Reduta Jazz clubu u Pragu što je bila njegova praksa za vrijeme mandata posebice 1993. i 1994. godine. Godinu prije početka mandata '93. je gostovao u emisiji Arsenio Hall Show kada je također odsvirao pjesmu "Heartbreak Hotel" sa sunčanim naočalama.

Nadalje, poznate su glazbene liste Barack Obame na kojima dijeli svoje favorite ljeta ili godine. Vraćajući se na Eilish, na svoju prošlu Summer List 2024. stavio "Chihiro." Slučaj političkog marketinga Kamale Harris je vrijedan dubljeg proučavanja, ali je u ovom slučaju dovoljno za napisati da su Kamala HQ računi na društvenim mrežama preuzeli vizualni identitet albuma "brat" Charli XCX. Nakon toga je glazbenica na X-u napisala: "Kamala IS brat." Jutros po europskom vremenu je Olivia Rodrigo podijelila na Instagram storiju da se raduje eventu "United for America." Napisala je da jedva čeka čuti kako će Harris pomoći u borbi za reproduktivna prava. Nadalje, Lily Collins je isto preko Instagrama napisala da svoju podršku izražava Harris te je pozvala sve američke birače koji će se za izbore nalaziti van matične zemlje da podnesu zahtjev za glasački listić. 

Vlada takva politička klima da je neobično ako netko ne izrazi svoju političku orijentaciju. Miješanje političkih poruka s pop kulturom i to uvelike glazbom je odličan recept za uspjeh. Razlog tomu je što ima veliki doseg, ali je ključ u tome što nije dosadno. Tako postaju autentični, a to je danas najvažnija valuta u političkom svijetu. 

@bettythanrevenge she gave serving our country a whole new meaning #brat #bratcharlixcx #charlixcxedit #bratedit #kamalaharris #youthinkyoujustfelloutofacoconuttree #youexistinthecontext #edit #edits #kamalaharrisedit #bettythanrevenge  @rem ★🍉 @rachel 🍉 | Lia Core 🎀 @౨ৎ @Ava <3 (Spencer’s Version) @elle ❤︎︎ @Anya 𐙚 ˚ ᡣ𐭩 @ʟ ᴏ ᴠ ᴇ ᴘ ʀ ᴇ ɴ ᴛ ɪ ꜱ ꜱ ™ @nevaeh @jocelyn @dana !! @elmo 🧨💥 @elle ☆ ♬ original sound - 🪩
Pop kultura