pexels
//

pexels

Ovaj jedinstveni spoj kofeina i alkohola ne samo da nudi osvježavajući okus, već i energiju koja je savršena za užurban noćni život, ili za ostatak radnog tjedna - ako tražite način kako skratiti vrijeme do vikenda. 

Espresso martini je nastao 1980-ih godina u Londonu, a prvi ga je stvorio barmeni Dick Bradsell u jednom od popularnih barova tog vremena. Priča o nastanku ovog koktela često uključuje anegdotu o modelu koji je zatražio piće koje će ga 'probuditi i opiti istovremeno'. Bradsell je odlučio spojiti svježe pripremljen espresso, vodku i liker od kave, stvarajući tako inovativno piće koje će brzo osvojiti srca ljubitelja koktela.

Sastojci

Osnovni sastojci espresso martini koktela uključuju:

Vodka: 50 ml, najčešće se koristi neutralna vodka koja omogućuje da okusi kave dođu do izražaja

Espresso: 25 ml, svježe pripremljeni espresso je ključni sastojak, jer donosi bogatstvo okusa i stimulativni učinak kofeina a najfiniji espresso dobit ćete uz pomoć De'Longhi aparata za kavu 

Kahlúa: 25 ml, ovaj likeri od kave dodaje dodatnu slatkoću i dubinu okusa.

Šećerni sirup (po želji): Dodaje se kako bi se prilagodila slatkoća koktela, a možete ga dobiti otapanjem šećera u vodi

Zrna kave: Obično se poslužuje s nekoliko zrna kave kao dekoracija, što dodatno naglašava kavu kao ključni sastojak.

Priprema

Priprema espresso martini koktela je jednostavna, ali zahtijeva pažnju na detalje. Prvo, potrebno je pripremiti svježi espresso i pustiti ga da se malo ohladi. Zatim se u shaker stavi vodka, Kahlúa i espresso, a po želji i šećerni sirup. Smjesa se zatim dobro promućka s ledom kako bi se sve sastojke ohladilo i dobro izmiješalo. Nakon toga, koktel se procijedi u ohlađenu čašu za koktele, a na vrhu se dodaju zrna kave za ukras.

pexels
//

pexels

Espresso martini se može pronaći u različitim varijacijama, s različitim vrstama kave ili dodatnim aromama, što ga čini prilagodljivim za različite ukuse. Barmeni često eksperimentiraju s novim sastojcima, dodajući, na primjer, čokoladni liker ili orahe, čime stvaraju nove i uzbudljive verzije ovog klasičnog koktela.

 

Lifestyle