Catharina-Amalia
BACKGRID/Backgrid USA/Profimedia //

Catharina-Amalia

Princeza Catharina-Amalia, najstarija je kći kralja Willema-Alexandera i kraljice Maxime. S obzirom na to da je prva u nasljednom redu nizozemske kraljevske obitelji, Amalia nosi titulu princeze od Orange i jednog će dana naslijediti svog oca na prijestolju. Iako su mnogi upoznati s osnovnim podacima o njezinom životu, mi smo pronašli 7 zanimljivosti koje sigurno niste znali o njoj!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Princess Catharina-Amalia of the Netherlands. (@princess.catharinaamalia)

1. Prva nizozemska vladarica koja studira u Amsterdamu

Amalia je započela studij na Sveučilištu u Amsterdamu 2022. godine i tako postala prva nizozemska nasljednica prijestolja koja je ikada studira na ovom sveučilištu. Unatoč svom kraljevskom statusu, Amalia se uspjela uklopiti u studentski život, iako su sigurnosni razlozi doveli do toga da nakratko živi u Španjolskoj tijekom studija.

2. Odbila je godišnju naknadu od 1,6 milijuna eura

Iako ima pravo na godišnju naknadu od 1,6 milijuna eura kao nasljednica prijestolja, princeza Amalia je odlučila odbiti ovu svotu nakon što je završila srednju školu. U pismu nizozemskom premijeru, izjavila je da se osjeća neugodnom primati tako veliku svotu novca dok ne pridonosi javnim dužnostima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Princess Catharina-Amalia of the Netherlands. (@princess.catharinaamalia)

3. Izražena ljubav prema diplomaciji

U knjizi Amalia autorice Claudije de Breij, princeza je podijelila svoju ambiciju da služi svojoj zemlji uz izjavu: „Ako mogu spriječiti lošu situaciju kroz diplomaciju ili učiniti svijet malo boljim, tada sam sretna.” Ova izjava odražava njezino rano razumijevanje budućih odgovornosti kao monarha.

4. Obožavateljica tijara

Iako je još mlada, Amalia pokazuje veliko zanimanje za kraljevski nakit, posebno za tijare. U već spomenutoj knjizi, otkrila je svoju strast prema europskim tijarama, tvrdeći da ih sve može prepoznati na prvi pogled. Priznala je da je kao dijete isprobavala majčine tijare, a Amalia je službeno debitirala s tijarom na proslavi 18. rođendana princeze Ingrid Alexandre 2022. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Princess Catharina-Amalia of the Netherlands. (@princess.catharinaamalia)

5. Ima blizak odnos s bakom, bivšom kraljicom Beatrix

Princeza Amalia ima vrlo blizak odnos sa svojom bakom, bivšom kraljicom Beatrix, koja je abdicirala 2013. godine. Baka joj često daje razne savjete o kraljevskim dužnostima, a Amalia vidi svoju baku kao uzor u budućem vođenju zemlje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Princess Catharina-Amalia of the Netherlands. (@princess.catharinaamalia)

6. Strastvena prema jahanju i pjevanju

Kao i mnogi kraljevski članovi, Amalia uživa u raznim hobijima u svoje slobodno vrijeme. Posebno voli jahanje, tenis i pjevanje koje uspješno balansira s akademskim životom i kraljevskim dužnostima. Također, Amalia obožava provoditi vrijeme na otvorenom. U slobodno vrijeme često odlazi u prirodu koja joj omogućuje joj bijeg od svakodnevnih obveza i stresa koje donosi kraljevski život.

7. Kralj Charles je njezin kum

Jedan od Amalijinih kumova je britanski kralj Charles. Njegovo kumstvo princezi Catharini-Amaliji simbolizira bliske odnose između dvije kraljevske dinastije, budući da znamo da je kralj dugogodišnji je prijatelj nizozemske kraljevske obitelji.

 

Lifestyle