Celine SS17
Imaxtree //

Celine SS17

Ne znamo za vas, ali kada govorimo o modi onda moramo priznati kako ne viđamo baš svaki dan ikoničke komade koji nam se zauvijek urežu u pamćenje, pogotovo u današnje vrijeme hiperprodukcije i minimalizma, kada nam se čini da smo nekakvo sve već negdje vidjeli. No, hvala Bogu, ako zavirimo u osebujnu modnu povijesti, izvući ćemo nekoliko komada koji su zauvijek obilježili jedan period ili barem dizajnera koji ih je kreirao.

Srećom, za ovaj komad koji se nalazi na našoj wishlisti ne moramo ići tako daleko, svega 7 godina unazad, u zlatno vrijeme Celina ili bolje rečeno u vrijeme  Phoebe Philo. Riječ je naravno o ikoničkoj Yves Klein haljini koja je prvi put predstavljena na reviji u Parizu 2017. godine.

Celine SS17
Imaxtree

Celine SS17

Moda kao odraz umjetnost

Crpeći inspiraciju iz serije radova francuskog umjetnika Yvesa Kleina naziva Antropometrija, Philo je uzela elemente umjetničke vizije slikara i integrirala ih u svoje dizajne, odnosno u dizajn slavne haljine koju karakterizira živahna nijansa International Klein Blue (IKB) i apstraktni oblik ženskog tijela.

Celine SS17
Imaxtree

Celine SS17

Celine SS17
Imaxtree

Celine SS17

U srcu Kleinove umjetničke kreativnosti bila je upravo upotreba ženskog tijela kao živućeg kista, praksa koja je izazvala tadašnje konvencionalne umjetničke norme i gurnula ga u prvi plan avangardnog izraza. Philo-ova reinterpretacija ovog koncepta, odnosno preklapanje otisaka ženskog tijela na haljini, bio je hrabar potez koji je odao počast Kleinovom revolucionarnom pristupu, ali i njezinoj jedinstvenoj estetici koja je na ovaj ili onaj način uvijek prožeta minimalizmom koji šalje jasnu poruku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EMH (@spacesoftheeast)

Originalna haljina prikazana na reviji nalazi se u Metropolitanskom muzeju u New Yorku, a s obzirom na to da su određeni sretnici uspjeli uhvatiti nekoliko modela dok su još bili u prodaji, ako ste dovoljno uporni, možda je nekada i vidite na Vestiaireu, 1stdibs-u ili nekoj drugoj online stranici koja prodaje ekskluzivne vintage komade. Čak je i high street brend Mango jedno vrijeme u ponudi imao interpretaciju ove haljine koja je naravno rasprodana u rekordnom vremenu, pa je pronalazak iste danas gotovo pa nemoguća misija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BOTTEGA VENETA & CÉLINE (@bottegacelina)

 

Ono što je obilježilo ovaj komad odjeće je utjecaj oba umjetnika, odnosno njihova sinergija koja prihvaća fluidnost interpretacije i poziva nas da se dublje povežemo s djelom, bilo da je riječ o slici ili komadu odjeće.

Iako je ne viđamo tako često, ovaj komad odjeće zauvijek će živjeti rent free u našoj glavi kao i cijela Celine Philo era koja je služila kao poziv na osnaživanje i izražavanje kroz modu i podsjećala nas na njezinu moć da nadahne, provocira i osnaži.

 

Moda