Lady Gaga
Instagram //

Lady Gaga

U ponoć po europskom vremenu nas je na streaming platformama dočekao novi album Lady Gage "Harlequin." Najavila ga je prekjučer, dok je prije toga izbacivala teasere na svojim društvenim mrežama. "Harlequin" je prateći album filma Joker: Ludilo u dvoje i sastoji se od 13 pjesama od kojih je "Happy Mistake" njezina autorska pjesma. 

Album je otvorila "Good Morning" koja je bila na soundtracku kultnog mjuzikla "Singing' In The Rain" iz 1952. godine. Ovaj odabir sigurno nije slučajan zato što će drugi nastavak Jokera biti mjuzikl. Sljedeća na redu je pjesma Judy Garland "Get Happy" koju Gaga izvodi sjajno. Pjesma koja je bila u prvom dijelu filma je "Smile" Jimmyja Durantea, a album je zatvorila s "That's Life" koju je proslavio Frank Sinatra. Vjerojatno niti ovaj odabir nije bio slučajan, jer je prošli Joker završio ovom pjesmom i rečenicom "You wouldn't get it." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)

CIjeli album ima Broadwayski i jazz big band prizvuk što njoj nije strano. Prije tri godine je s Tonyjem Bennettom izdala jazz album "Love for sale." Prije toga su 2014. surađivali na albumu "Cheek to Cheek" koji se sastoji od jazz klasika Georgea Gershwina, Colea Portera, Jeromea Kerna, Irvinga Berlina. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)

 

Ono što Gaga radi u svojim pjesmama je da se poigrava svojim glasom. Primjerice, njezin glas u "That's Life" zvuči puno tanje, što odlično leži pjesmi za razliku od pjesme "The Joker" u kojoj joj je glas puniji i masniji. Naravno da ovo rade i drugi glazbenici, ali je u ovom slučaju jasno da je Gaga u ulozi Harley Quinn. Baš kako bi se ta Broadwayska crta još više istaknula, u "That's Life" se nalazi klasični obrazac rađenja pauza između izgovorenih riječi koje naglašavaju puhači. 

Joker: Ludilo u dvoje u hrvatska kina stiže već u srijedu kada će biti pretpremijera, a u petak premijera. Odabrana publika je imala priliku pogledati ovaj dugoočekivani film u Veneciji na Filmskom festivalu kada je dobio višeminutni pljesak. 

Pop kultura