Iako je Božić iza nas, ubrzo nam stiže još jedan veliki dan - Nova godina! Naše zalihe kolača i ukusnih torti su ove godine bile velike, ali nerijetko se dogodi da nam baš za doček zatreba koja delicija više, pogotovo ako pripremamo novogodišnju zabavu kod kuće. Stoga nam kao spas u zadnji čas dolaze jednostavni kolači koji su brzo gotovi, a vječni klasik koji svi obožavaju su definitivno - čupavci!
Recept za čupavce bez jaja poznatog gastro blogera Igora Jadana je brz, fin i lako izvediv za sve, od majstora delicija do nas početnika. Ovaj, kao i mnoge druge odlične recepte, možete pronaći u njegovoj prvoj kuharici ‘’Blagdanski kolači’’. Inspiracije vam neće nedostajati, jer kuharica sadrži 68 finih recepata za kolače i torte koje ćemo sigurno pripremati i tijekom cijele godine!
Čupavci bez jaja by Igor Jadan
Sastojci:
Biskvit:
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
3/4 čaše šećera
1 čaša jogurta
1/2 čaše ulja
Glazura:
150 ml mlijeka
3 žlice šećera
50 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
kokosovo brašno za uvaljati čupavce
Priprema:
Mjera za ovaj recept je čaša od jogurta. Prvo pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. U to dodajte jogurt i ulje. Zamijesite tijesto koje treba biti mekano, ali se ne lijepi. Maslacem premažite kalup pa prebacite tijesto u njega. Pecite biskvit pola sata na 180 °C. Pustite ga da se potpuno ohladi pa narežite na kockice. Za to vrijeme u loncu zagrijavajte mlijeko, šećer, maslac i čokoladu. Kada se sve rastopi, dobro promiješajte. Kockice biskvita umočite u tu smjesu, pa uvaljajte u kokosovo brašno.
Uslast!