//

Potrošači su danas sve svjesniji sastojaka koje nanose na svoju kožu. To je naravno veliki plus, pa nam je manje-više svima jasno da postoji nekoliko onih koje moramo izbjegavati. Među najzloglasnijim sastojcima su parabeni, ali jeste li se ikada upitali čime su oni zaslužili toliko lošu reputaciju?

Što su Parabeni?

Parabeni se široko koriste u kozmetičkim, farmaceutskim, pa čak i prehrambenim proizvodima. Uključuju se u proizvode kako bi se produžio rok trajanja istih i spriječio rast bakterija i plijesni. Kemijski, oni su esteri p-hidroksibenzojeve kiseline, a uobičajene vrste parabena uključuju metilparaben, butilparaben i propilparaben.

Zašto ih smatramo štetnima?

Glavna zabrinutost kod korištenja parabena je njihova sposobnost prodiranja u kožu i nakupljanja u tijelu. Tako postoji nekoliko spekulacija da parabeni mogu pridonijeti razvoju raka, a osim toga, dugotrajna izloženost parabenima može uzrokovati i osjetljivost kože i alergijske reakcije kod nekih pojedinaca. Zbog svega navedenog, mnogi brendovi za njegu kože eliminirali su parabene iz svojih formulacija, pa tako na ambalažama često ističu status "bez parabena" kao jednu od glavnih stavki koja ga prodaje.

Jesu li zaista toliko opasni?

Sve navedene kontroverze o parabenima proizlaze iz studija koje su koristile visoke koncentracije parabena, više nego što je dozvoljeno u kozmetici. Kozmetički proizvodi sadrže manje od 1% parabena, pa iako je važno biti na oprezu, dokazi o tolikoj štetnosti ovih proizvoda u kozmetici nisu sa sigurnošću potvrđeni. Kako god, jedno je sigurno, a to je da parabeni itekako imaju štetni utjecaj na okoliš, posebno more.

Dok rasprava o štetnosti parabena i dalje traje, ključno je da brendovi daju detaljne informacije o sastojcima koji se nalaze u njihovim proizvodima, što i nije uvijek slučaj.  Svi smo mi zapravo pod utjecajem  "greenwashinga", pa je zato ključno da razumijemo etiketa proizvoda i stvarne rizike koji određeni sastojci imaju na naše zdravlje i okoliš. Iako prisutnost parabena u proizvodima za njegu kože izaziva zabrinutost, proizvodi bez parabena nisu jedini faktor u određivanju sigurnosti i učinkovitosti istih.

Ljepota