Bijeli PUT EKIPA
//

Bijeli PUT EKIPA

Natjecateljski program igranog filma 30. Sarajevo Film Festivala zatvorila je svjetska premijera filma Vuka Ršumovića MEĐU BOGOVIMA. Ovaj potresan film snimljen je prema istinitom događaju iz 2015. godine, a premijera na 30. Sarajevo Film Festivalu bila je posvećena migrantima tragično stradalima u rijeci Drini. Projekcija filma započela je minutom šutnje u čast preminulima. Natjecateljski program – igrani film u Narodnom pozorištu Sarajevo, nastavljen je regionalnom premijerom filma TRI KILOMETRA DO KRAJA SVIJETA redatelja Emanuela Pârvua. Program U Fokusu donio je film CROSSING, švedskog redatelja Levana Akina. U Ljetnom kinu Coca-Cola održala se projekcija filma DRUGI ČIN, francuskog redatelja Quentina Dupieuxa, a Kino Meeting Point donio je filmove PRIČA O SULEJMANU, koji je režirao francuski redatelj Boris Lojkine, MOJA VOLJENA OBITELJ francuske redateljice Isild Le Besco, MISERCORDIA francuskog redatelja Alaina Guiraudiea i POSLJEDNJE ZAUSTAVLJANJE američkog redatelja Francisa Galluppija. U UniCredit Summer Screenu prikazivala se SUPSTANCA, francuske redateljice Coralie Fargeat, a u Ljetnom Kinu Stari Grad film bugarskog redatelja Todora Chapkanova MEGDAN: IZMEĐU VODE I VATRE. U Cineplexxu je održana i pretpremijera hrvatske serije BIJELI PUT, redatelja Tomislava Rukavine u kojima su naslovne uloge odigrali Nina Violić i Goran Bogdan.

U okviru programa Grand Kafa sa... održan je razgovor s glumcem i redateljem Johnom Turturrom. Između ostalog, naveo je da su za njegovu ljubav prema filmovima zaslužna ostvarenja iz 1930-ih, 1940-ih i 1950-ih, jer nije bio u prilici putovati pa su mu filmovi predstavljali neki oblik „emocionalnog prijevoza“. Uslijedila je Grand Kafa sa... ekipom filma MAJKA MARA. U razgovoru su sudjelovale glumica i redateljica Mirjana Karanović, producentica filma Snežana van Houwelingen i glumac Vučić Perović.

U Avant Premijere Press Corneru, gostovala je autorska i glumačka ekipa serije KOTLINA.

Na festivalskom trgu održan je Docu Press corner, a gosti su bili Maksym Nakinechnyi, Silvestar Kolbas i Nenad Puhovski.

UNIQA osiguranje je na 30. Sarajevo Film Festivalu predstavilo novu inicijativu unutar svoje UNIQA SEE Future fondacije. Zamišljena kao katalizator pozitivnih društvenih promjena, Fondacija će, u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom i Slano Film Days, otvoriti mogućnost za financiranje filmskih projekata iza kojih stoje filmašice. Projekt je predstavio poseban gost – legendarni tenisač Goran Ivanišević, ambasador UNIQA osiguranja.

Održana je i svečanost dodjele nagrada CineLink Industry Days. CineLink je u svom 22. izdanju dodijelio nagrade u ukupnom iznosu od 130.000€ i 73.500€ u uslugama.

Večeras će se u Narodnom pozorištu Sarajevo održati svečana dodjela nagrada 30. Sarajevo Film Festivala, ali i u sklopu programa U Fokusu film KADA JE ZAZVONIO TELEFON srpske redateljice Ive Radivojević. U Ljetnom kinu Coca-Cola moći ćete pogledati LIMENI ORKESTAR, francuskog redatelja Emmanuela Courcola, a Kino Meeting Point donosi film ÁRNI, rumunjske redateljice Dorke Vermes. UniCredit Summer Screen donosi nam Sarajevo Film Festival izbor, a Ljetno Kino Stari Grad film Silvija Miroščenka GRANDPA GURU.

 

Lifestyle