komiža/unsplash
//

komiža/unsplash

Ako ste gledali film Mama Mia 2, mogla vas je očarati ljepota otoka na kojemu je film sniman. Riječ je o otoku Visu, jednom od najudaljenijih hrvatskih otoka. Iz splitske luke do Visa potrebno je malo više od dva sata vožnje trajektom. Već sami ulazak u višku luku obećava puno, a sve skivene plaži i mjesta na otoku neće vas razočarati nego očarati.

Vis se nalazi na 45 kilometara udaljenosti od kopna, a njegova površina iznosi 90 kilometra kvadratnih. Glavni grad koji je ujedno i luka je Vis, a s druge strane otoka nalazi se Komiža koja je nekoć bila mali ribarski grad. U unutrašnjosti otoka smjestilla su se mala mjesta Milna, Ženka, Brgujac, Rukavac, Postražje, Podšpilje, Plisko polje, Žena Glava i Marijne zemlje.

Otok su prvi naselili stari Grci koji su kolonizirali otok te ga nazvali Issa, a 219.g. pr. Kr. prelazi pod starorimsku vlast. Tijekom povijesti vlast na otoku se mijenjala pa je tako Vis bio pod vlašću Gota, Bizanta i Mlečana. Za vriijeme komunističke Jugoslaviije stranim državljanima bio je zabranjen dolazak na otok koji je služio kao vojna utvrda. Od 1989. godine ta zabrana je ukinuta te je strancima ponovno omogućen dolazak na Vis.

Netaknuta priroda, skrivene plaže na kojima imate potpunu privatnost, čisto more i posebna kulutura življenja koja se mora iskusiti iz prve ruke samo su neki od faktora koji privlače turiste. Donosimo vam popis mjesta na Visu koja trebate obići da bi ga ste istražili kao lokalac!

Plaže

Stiniva

Plaža koja se najčešće nađe na razglednicama i brojnim fotografijama Visa te je ujedno jedna od simbola otoka je Stiniva. Do skrivene plaže koja očara svojom ljepotom može se doći brodom, a oni skloni avanturama usuditi će se spustiti nizbrdo na plažu. Nakon velike stmine po kojoj se spuštate, kupanje u Stinivi prava je nagrada!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Otok Vis/Island of Vis 🏝️ ⚓ (@otok_vis)

Srebrena

Nedaleko od mjesta Rukavac smjestila se plaža Srebrena, a kako biste do nje došli potreban vam je automobil. Plažu karakteriziraju veliki kameni vapnenački obluci koji za vrijeme mjesečine se presijavaju u srebrenoj boji pa je od tuda poteklo ime poznate plaže. Srebrena je idealna plaža za obitelji s djecom, a još jedna posebnost je da Sunce kasno zađe pa je idealna za kasno popodnevno kupanje. Iznad plaže nalazi se borova šuma pa će tamo uživati i oni koji preferiraju hladovinu u vrućim ljetnim danima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Otok Vis/Island of Vis 🏝️ ⚓ (@otok_vis)

 

Stončica

Kada idete cestom prema uvali Milni naići ćete na sretanje za Stončicu. Pješćanu plažu obožavati će oni najmanji dok će stariji moći odmarati u beach baru. Na plaži se nalazi i igralište za odbojku na pijesku.

Mala Travna

Na južnoj strani otoka u malom skrivenom zaljevu nalazi se Mala Travna. Plažu karakteriziraju strme stijene, a među lokalcima poznata je po konobi pisca Senka Karuze. Do ove plaže također morate doći autom te još nekoliko minuta hoda. U konobi Senka Karuze moći ćete probati specijalitete s plodovima mora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Otok Vis/Island of Vis 🏝️ ⚓ (@otok_vis)

 

Tepluš

Tepluš će oduševiti ljubitelje šljunčanih, ali i stjenovitih plaža. Do plaže se dolazi automobilom po makadamu, a od parkirališta do plaže djeli vas niti pet minuta hoda. Prekrasno čisto more natjerat će vas da cijeli dan provedete na plaži. Kako bi boravak na plaži bio potpun, uz plažu se nalazi i beach bar u kojemu se možete osvježiti.

Viške atrakcije

Titova špilja

Kada se ide prema Žena Glavi i prema najvišoj točki otoka Humu cestom ćete doći do Titove špilje. Špilja se zapravo sastoji od dvije špilje. Ime je dobila prema Josipu Brozu Titu koji je u špilji boravio nekoliko mjeseci te vodio pregovore za međunarodno priznanje Jugoslavije.

Hum

Hum je najviši vrh otoka, a nalazi se na 587 metara nadmorske visine. U ljetnim mjesecima tamo se znaju održavati koncerti ili oni najpoduzetniji odlaze tamo planinariti. Ako pak želite lijepu uspomenu sa Visa, Hum je odlično mjesto jer imate pogled na Komižu i okolne otoke Sv. Andrija i Jabuku.

Modra špilja

Jedan od bisera Jadrana je Modra špilja koja se zapravo nalazi na susjednom Biševu, ali postoje razne ture brodom iz Visa i Komiže zahvaljujući kojima možete doživjeti ljepotu Modre špilje. Od 1951. godine špilja je zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Prepoznatljiva je po svojoj modroj boji do koje dolazi zahvaljujući sunčevim zrakama.

Fort George

Na zapadnom ulazu u višku luku smjestila se tvrđava Fort George poznatija kao Fortica. Sagrađena je u 19. stoljeću, točnije 1813. godine. Izgradila ju je britanska Kraljevska ratna mornarica, a tijekom svoje povijesti 200 godina je služila u vojne svrhe. Sada se u ljetnim mjesecima tamo održavaju koncerti, vjenčanja i ostali zabavni događaji. Poznata je po najljepšem zalasku sunca na otoku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fort George Croatia (@fortgeorgecroatia)

 

Gdje piti i jesti u Visu?

Ako ste Vis izabrali zbog gastronomske ponude i restorana niste pogriješili. U posljednjih nekoliko godina Vis je doživio turistički boom pa su se na otoku otvorili i novi barovi. Jutarnja kava prvi red uz more u Frutariji biti će odmor za dušu ili u Bilibi poput pravog lokalca, a šećer na kraju dana nakon sati provedenih na plaži u nekom od sljedećih restorana samo će zaokružiti cijeli doživljaj.

Frutarija

Ovaj slatki kafić otvoren je prije nekoliko godina, a odmah je postao hit među turistima zbog lokacije. Frutarija se smjestila uz samu obalu mora pa tako dok pijete kavu ili koktel možete uživati u morskom povjetarcu i promatrati jedrilice. U večernjim satima dok pijete koktele možete istovremeno uživati u live jazz koncertima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FRUTARIJA_VIS (@frutarijavis)

 

Bar Biliba

Želite li Vis doživjeti iz perspektive Višana onda svakako morate otići na kavu u Bilibu. Bar se smjestio u uličici odmah iza hotela Tamaris koji se nalazi u samoj luci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Caffe bar Biliba (@caffe_bar_biliba)

Konoba & bar Lola

Konoba & bar Lola pravi je skriveni dragulj, a smjestila se u staroj kamenoj zgradi u blizini rive. Njezina posebnost je lokacija na kojoj je smještena pod otvorenim nebom i raskošnom vrtu, a možete uživati u izvrsnim jelima i pićima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lola (@lolavisisland)

Restoran Pojoda

Kada poželite morskih specijaliteta jedno od najboljih mjesta je restoran Pojoda. Restoran se nalazi u Kutu, sjevernoistočnom dijelu viške luke, a otvoren je tijekom cijele godine. U ljetnim mjesecima kada je turistička sezona na vrhuncu tamo možete isprobati tradicijska jela uz bogatu ponudu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restaurant Pojoda (@restaurant_pojoda)

 

Lambik bar bistro

Ovdje će vas osim dobre pizze oduševiti i interijer bistroa. Idealno je mjesto za popodnevni ručak u hladovini ili koktelima u večernjim satima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lambik Bar & Bistro (@lambikbar)

Bistro Kula

Šarmantno novootvoreno mjesto u centru Visa smjestilo se tik do kule Perasti iz 17. stoljeća. Jednostavna, ali ukusna jela od kvalitetnih domaćih namirnica, domaći kruh, odlične slastice, kokteli, ali i ljubazno osoblje svakako su dobra preporuka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bistro Kula Vis (@bistrokulavis)

 

Konoba Gušti Poja

Ako se nalazite u unutrašnjosti otoka, točnije u Podšpilju, onda svakako posjetite konobu Gušti Poja. U ponudi možete pronaći tradicionalna viška jela, a intiman interijer i ozračje konobe oduševiti će svakoga.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gusti.poja

 

Konoba Golub

Smjestila se u unutrašnjosti otoka u Velom Selu ili Podselju, nekadašnjem centru otoka Visa, gusto naseljenom sve do sukoba Mletaka i  napuljsko-aragonskog  kralja Feranta 1483. godine kad je selo spaljeno i opustošeno, a stanovnici se preselili uglavnom u Višku luku. Konoba Gloub sa spektakulranim pogledom na brdovitu unutrašnjost otoka nudi ukusna mediteranska jela i veliki izbor domaćih rakija i likera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Konoba “Golub” (@konoba_golub_vis)

 

Gostionica Aerodrom

Kada dođete u Plisko polje nezaobilazno gastro mjesto je gostionica Aerodrom. Nekada se u blizini gostionice nalazio aerodrom koji više nije u funkciji, a upravo je po njemu i lokal dobio ime. Ovdje možete probati višku vugavu, bijelo vino koje se proizvodi samo na Visu, uz ostali izbor vina na čašu. Uz dobro vino ide naravno i hrana pa se tako u ponudi može naći hladna salata od hobotnice.

Diamond Beach - Lounge Bar/Fish & Wine House 

Nalazi se na jednoj od najljepših plaža s oblim, bijelim kamenčićima i prirodnim hladom – Tepluš. Nakon kupanja i sunčanja, možete se osvježiti jednostavnim mesnim i ribljim jelima s grilla, a imaju i dobar izbor slastica

Fabrika bistro, Komiža 

Bistro Fabrika popularno je mjesto u Komiži na otoku Visu. Bistro zrači autentičnim mediteranskim ugođajem i spojem modernog i tradicionalnog. Luka Nižetić odlučio je otvoriti Fabriku iz ljubavi prema kuhanju i ugostiteljstvu, a bistro je brzo postao omiljeno mjesto za lokalno stanovništvo i turiste. Fabrika nudi raznovrsna jela inspirirana mediteranskom kuhinjom, s posebnim naglaskom na svježe, lokalne namirnice. Jelovnik uključuje specijalitete od ribe i morskih plodova, mesna jela, te kreativne salate i tjestenine. Osim hrane, Fabrika je poznata i po opuštenoj atmosferi i atraktivnom interijeru koji odražava duh Komiže i otoka Visa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fabrika bistro (@fabrika_bistro)

 

 

 

 

 

 

 

 

Lifestyle