@croatiafulloflife
//

@croatiafulloflife

Smještene na brdu zapadne strane creskog otoka, Lubenice su antički grad utvrda osnovan prije četiri tisuće godina. Danas su dom samo nekoliko stanovnika, a van gradskih zidina krije se pravo prirodno blago. Grad stoji na liticama iznad zaljeva, a iz samog grada moguće je vidjeti Jadransko more i obalu. Samo nekoliko kilometara niže od antičkih zidina nalazi se skrivena oaza.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Croatia Full Of Life (@croatiafulloflife)

Plaža Sveti Ivan nalazi se na zapadnoj obali Cresa, a granice plaže određuju goleme litice i kamenje koji ju okružuju. Niz čitavo brdo raste drveće bujnih krošnji koje krasi i granice Svetog Ivana. Plaža je ispunjena bijelim kamenčićima koji ulaze u more, stvarajući kontrast s tirkiznim plićakom do kojeg sežu. More je kristalno čisto, a iz plićaka prema dubini proteže se više nijansi plave boje, od tirkizne i modre do duboko plave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Croatia Full Of Life (@croatiafulloflife)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Zoran Bakić | PHOTOGRAPHY 📸 | TRAVEL | 🌍 (@_explorer_bz)

Najlakši način za pristupiti plaži je brodom ili barkom, no postoji i pješački put. Put seže od Lubenica do uvale, a šetnja nizbrdo traje oko jednog sata. Šetnjica se probija preko kamenja te kroz drveće i granje, a težak je i povratak jer je šetnja uzbrdo. Usprkos nedostatcima šumske staze, ako ste avanturističkog duha, svakako preporučujemo da se uputite na ovaj izlet  jer na dnu puta se krije plaža koja je više puta proglašena i najljepšom plažom u Europi. Zbog teže pristupačnosti nikada nije nagužvana, a pravi je primjer prirodnog bogatstva naše obale.

Lifestyle