//

Prema podacima iz 2023. godine, svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja. Statistike su alarmantne – u posljednjih 20 godina ubijeno je 398 žena, a Hrvatska se nalazi na trećem mjestu u Europskoj uniji po broju femicida. Broj nasilnih incidenata, uključujući obiteljsko i seksualno nasilje, iz godine u godinu raste.

Nasilje nad ženama obuhvaća psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje, a posebno zabrinjava činjenica da mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni. Razlozi za to su mnogostruki – od straha od počinitelja do nepovjerenja u institucije. Na jedan prijavljeni slučaj obiteljskog nasilja dolazi 10 neprijavljenih, a na jedno prijavljeno silovanje još 15 do 20 neprijavljenih.

Važnost osvještavanja ovog problema posebno je istaknuta 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kada se prisjećamo tragičnog događaja iz 1999. godine kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene - Gordana Oraškić, njezina odvjetnica Hajra Prohić te sutkinja Ljiljana Hvalec. Ovaj dan nas podsjeća na globalni problem koji zahtijeva kontinuirane akcije i podršku žrtvama nasilja. 

Kako bismo osigurali sigurnost i jednakost za sve, potrebno je nastaviti podizati svijest i poticati otvorene razgovore, a podrška sigurnim kućama, poput one koju pruža Skintegra, važan je korak u pružanju pomoći žrtvama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli SKINTEGRA (@skintegrabeauty)

Dugogodišnja podrška radu sigurnih ženskih kuća

Domaći brend Skintegra već nekoliko godina aktivno podržava rad sigurnih kuća diljem Hrvatske, pokazujući snažnu posvećenost borbi protiv nasilja nad ženama. 

Ove godine donirali su svoje proizvode, dječje knjige te materijalna i financijska sredstva, pomažući štićenicama devet sigurnih kuća. Donacije su poslane sigurnim kućama B.a.B.e., Utočišta Sv. Nikola, Sigurne kuće Čakovec, Udruga UZOR, KORAK Karlovac, Udruga Iris Bjelovar, Caritas nadbiskupije Split, Centar za žene Adela – Sisak te Sigurna kuća Istra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli SKINTEGRA (@skintegrabeauty)

Kampanje poput ove važan su dio šireg društvenog djelovanja s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti nasilja te stvaranja sigurnijeg okruženja za sve. 

Pomoći može svatko - pronađite sigurne kuće u svojoj blizini i napravite donaciju. Ono što im je uvijek potrebno su igračke, higijena, knjige za djecu i romani za žene, slatkiši, grickalice. 

Sve što zajednički radimo, koliko god nam se maleno činilo, može biti značajan doprinos stvaranju društva u kojem žene mogu živjeti slobodno i dostojanstveno, bez nasilja.

Lifestyle