Tata Harper
Instagram //

Tata Harper

Vrlo važan vitamin za zdravo funkcioniranje tijela dolazi iz B skupine i to je vitamin B6. Nećemo vas puno dosađivati s kemijom i definicijama, ali je bitno za reći da je to esencijalna hranjiva tvar koja je potrebna tijelu za funkcioniranje bioloških sustava u tijelu. Kada se priča o vitaminu B6, prvenstveno se misli na piridoksin 1 iako postoji šest spojeva. Bitno je za istaknuti da vitamini B hranu pretvaraju u glukozu koja nam je potrebna za energiju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tata Harper Skincare (@tataharperskincare)

Nadalje, važan je za razine serotina, dopamina i gama-aminomaslačne kiseline koje zapravo utječu na naše raspoloženje. Kad smo kod hormona sreće, vitamin B6 može olakšati simptome predmenstrualnog sindroma znanog kao PMS. To često uključuje promjene raspoloženja, nadutost.

@drkirren How to reduce anxiety symptoms #anxiety #anxietyrelief #anxietyrecovery #anxietyhack ♬ original sound - veggibeats

Vitamin B6 ili piridoksin je također važan za rad i razvoj mozga jer, pojednostavljeno rečeno, stvara signalne molekule koje služe za prenošenje signala među stanicama. Reguliraju i naš tjelesni sat jer regulira melatonin. Zbog svega, nedostatak vitamina B6 može dovesti do poremećaja raspoloženja, anksioznosti i depresije.

Vitamin B6 igra ključnu ulogu u metabolizmu proteina, masti i ugljikohidrata, jer sudjeluje u enzimskim reakcijama koje pomažu razgradnju hrane i stvaranje energije. Ovaj vitamin također održava naš imunosni sustav jer pomažu u stvaranju antitijela te pridonosi zdravlju krvnih stanica i njihovom pravilnom funkcioniranju.

@aminathepharmacist My Hormone Balance supplement has the right % and concentration of B6 in them. Restocking them soon link in bio ✨💊. #supplements #womenshealth #pharmacy #pharmacist #fertility #pcos #pcosawareness #acne #vitamindeficiency #vitaminb6 #fyp ♬ Lights - ᴱ〽️ᴵᴿ 🐻

Za sve one koji imaju problema s raznim željeza u krvi tj. imaju oblik anemije, B6 može pomoći u rješavanju tog problema. Piridoksin je potreban za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do anemije, što uzrokuje umor i slabost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ryann Kipping, MPH, RDN (@prenatalnutritionist)

Što se tiče kože, kose i noktiju, ovaj vitamin je nemoguće isključiti iz priče. Koristan je u prevenciji akni i dermatitisa, ali se može uzimati samo ako se želi održati zdravlje kože, kose i noktiju.  

Lifestyle