Ovaj novi japanski napitak bi uskoro mogao zasjeniti matchu
Emili Sindlev //

instagram

Popularnost matche nitko nije mogao predvidjeti, a iako je mnogima ovaj napitak brzo zamijenio kavu, postoje i oni kojima se diže kosa na glavi već na sami spomen tog zelenog praha. Ako ste među njima, imamo odlične vijesti – u fokusu je trenutačno novi napitak naziva hojicha. Ovaj prženi japanski zeleni čaj tiho je izgradio svoju vjernu publiku na društvenim mrežama, koju osvaja umirujućim okusom i blagim sadržajem kofeina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Hojicha Co. (@hojicha.co)

Što je zapravo hojicha?

Podrijetlom iz Japana, hojicha se dobiva prženjem listova zelenog čaja – najčešće bancha, sencha ili čak kukicha (čaj od grančica) na visokoj temperaturi. Za razliku od klasičnih zelenih čajeva, koji se kuhaju na pari kako bi zadržali svjež, travnat okus, proces prženja hojichi daje bogatiji, orašast i lagano dimljen ton. Rezultat je čaj koji pruža osjećaj udobnosti, prizemljuje i blag je za želudac.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Hojicha Co. (@hojicha.co)

Nutritivne prednosti

Iako zbog procesa prženja sadrži manje antioksidansa od matche, hojicha i dalje nudi niz zdravstvenih dobrobiti:

L-teanin za mirnu koncentraciju – Ova aminokiselina opušta živčani sustav, a istovremeno održava mentalnu budnost, pa je hojicha savršen izbor za one koji žele blagi poticaj bez nervoze.

Niži sadržaj kofeina – Sa znatno manje kofeina od matche ili kave, hojicha je idealna za poslijepodne ili večer.

Antioksidansi dobri za srce – Iako ima manje katehina od kuhanih zelenih čajeva, hojicha ipak sadrži spojeve koji pomažu održavanju zdravih razina kolesterola i funkcije krvnih žila.

Pirazini za zdravlje mozga – Proces prženja stvara jedinstvene antioksidanse poput pirazina, koji mogu poboljšati cirkulaciju i kognitivne funkcije.

Kako je piti?

Tradicionalno se hojicha priprema kao čaj od listića, ali ljubitelji čaja pronašli su brojne kreativne načine za njezinu pripremu. Jedan od najpopularnijih je hojicha latte – njezin nježni prženi okus izvrsno se slaže s kremastim bademovim ili zobenim mlijekom, uz dašak vanilije ili cimeta. Hladna hojicha idealna je za ljeto, a prah hojiche može se koristiti u keksima, kolačima ili smoothieju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Hojicha Co. (@hojicha.co)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Hojicha Co. (@hojicha.co)

Aroma prženih listova, bogata jantarna boja i osjećaj smirenja koji pruža čine je idealnim napitkom za trenutke predaha. Bilo da ga pijete toplog zimi ili hladnog ljeti, o ovom će se čaju sigurno pričati u nadolazećem razdoblju.

 

Lifestyle