Le Filip
Darius Salimi //

Le Filip

Le Filip je prva drag kraljica iz Hrvatske koja se ikada natjecala u kulturnom fenomenu zvanom Rupaul’s Drag Race, odnosno njegovoj francuskoj inačici Drag Race France. RuPaul’s Drag Race je i ove godine nominiran za deset nagrada Emmy, a u posljednjih nekoliko godina ih je nakupio toliko da je trenutno rekorder po broju nominacija za natjecateljski reality show koji vodi queer osoba. Sam RuPaul je trenutno najnagrađivaniji voditelj nekog televizijskog programa u povijesti nagrada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli LE FILIP (@le_filip)

Drag Race od 2009. lansira karijere mnogih drag umjetnika i umjetnica, neki od kojih su se svojim radom probili u mainstream vode. Pobjednica pete i All Winners sezone Jinkx Monsoon je već nekoliko puta igrala u predstavama na Broadwayu, a trenutno ju možemo gledati i u kultnoj seriji Dr. Who. Willama i Shangelu smo imali priliku gledati rame uz rame s Lady Gagom i Bradleyem Cooperom u nagrađivanom filmu A Star is Born. Ne možemo zamisliti ni jedan tjedan mode gdje u prvom redu ne vidimo Symone, Violet Chachki, Gigi Goode, Miss Fame, Gottmik i mnoge druge drag kraljice koje su se na Drag Raceu istakle svojim runway i dizajnerskim sposobnostima. Violet i Aquaria su također prve drag kraljice iz serijala koje su se 2019. pojavile na ružičastom tepihu MET gale.

Sve ove prilike i još puno više od toga će se otvoriti i za Le Filipa. Razgovarali smo o putu do pobjede, važnosti drag umjetnosti u današnjoj političkoj klimi i o tome što planira dalje!

Čestitamo još jednom na pobjedi! Kako se osjećaš?

Fantastično! Još uvijek me nije prošla euforija nakon pobjedničke večeri.

Koliko je zahtjevan Drag Race?

Bio je to izazov za koji sam, začudo, prvo mislio da ga neću moći prevaliti. Međutim, jesam, te sam na kraju zaista naučio puno toga o sebi.

Zašto si se odlučio prijaviti na Drag Race i kako si reagirao kada su te pozvali?

Mislim da je bilo pravo vrijeme i osjećao sam se spremim. To je bio prirodni, sljedeći korak za mene! To je nevjerojatna emisija s nevjerojatnom produkcijom i jako sam zahvalan što sam imao tako dobro iskustvo. Bio sam previše šokiran kada sam primio poziv, gotovo da nisam mogao govoriti. Bilo je to kao da sam preživio eksploziju granate.

Koji trenutak ti je najviše ostao u sjećanju za vrijeme snimanja sezone?

Onda kada sam morao lipsyncati za pobjedu u epizodi. To se zaista rijetko događa u redovnoj sezoni Drag Racea poput ove. Bio sam super iznenađen i stvarno sam se osjećao kao da (Leona Winter i ja) stvaramo veliki kulturni trenutak u smislu draga.

@fabius04 Leona Winter vs Le Filip || TOP 2 LIPSYNC || Drag Race France S3. Ep 4.✨ #DragRaceFrance #RuPaulsDragRace #Drag #celinedion #leonawinter #lefilip #nickydoll #fyp #lipsync ♬ Pour que tu m'aimes encore - Céline Dion

Tvoj prvi nastup bio je na Zagreb Prideu. Što te privuklo dragu?

Mislim da me privuklo nasmijavanje moje mame koja mi je uvijek bila velika motivacija i inspiracija, ali i moje hrvatske sestre iz House of Flamingo bez kojih mislim da ne bih živio isti život.

Za vrijeme natjecanja smo uočili nekoliko referenci na hrvatsku pop kulturu. Koliko je naša scena i kultura utjecala na tvoj današnji drag?

Po pitanju naših glazbenica mislim da sam bio pod utjecajem mnogih hrvatskih pjevačica poput Alke Vuice, Zdenke Kovačiček, Josipe Lisac i naravno Severine. Inspiriraju me jake, senzualne i duhovite Hrvatice. Hrvatska kultura uvelike je dio mog draga i zauvijek će inspirirati moju umjetnost. Osjećao sam ponos kao Hrvat koji neizravno predstavlja hrvatsku drag izvrsnost na tako ogromnoj pozornici kao što je Drag Race France.

Kada se dogodilo preseljenje u Francusku i kako je na tebe reagirala pariška scena?

Preselio sam se u Pariz 2008. kada sam imao 14 godina. Bio sam vrlo sramežljiv, ali začudo, Francuzi nisu. Pretpostavljam da je to bila mala borba, ali nije uvijek lako kada ste stranac u novom gradu. Ovdje sam našao novu obitelj, ljude koji me podsjećaju na Hrvatsku i koji me podsjećaju na to tko sam zapravo.

Kako bi opisao svoje nastupe? Što publika uvijek može očekivati od tebe?

Volim se igrati s paradoksima, vizualno se predstavljam kao vrlo buržoaska republikanska dama koja je završila na gay zabavi. Jako sam inspiriran divama ''stare škole'' kao što su Delphine Seyrig, Dolly Parton, Jackie Kennedy, ali i Pamela Anderson. Publika može očekivati ​​neočekivano. Puno smijeha, znoja i suza. I naravno, stvarno dobru modu.

Oduševio si nas svojim runway paketom na Drag Raceu. Koji look bi izdvojio kao najdraži? Ujedno, koji je bio najzahtjevniji za izraditi?

Svidjelo mi se sve što sam nosio u epizodama jer sam sve radio isključivo s prijateljima, dizajnerima poput Gillesa Asquina, poznatog frizera Juliena Parizeta, umjetničkog direktora Aymerica Bergada Du Cadeta i drugih. Zaista volim outfit zvan ‘’Drunk Countess’’ jer volim ideju décadente aristokracije. Najkompleksniji look za izradu je bio ‘’futuristička kućanica’’ koju potpisuje Asquina, jer je trebalo izraditi pokretne dijelove i sveukupno integrirati tehnologiju u modu.

U kolikoj te mjeri inspirira visoka moda, posebice francuska?

Moj prvi doticaj i upoznavanje s modom je bio kroz modne časopise i nudilo je svojevrsni bijeg od ponekad sumorne stvarnosti. Moda tjera ljude na sanjarenje, a ja sam zaista sanjar. Život u Parizu je nevjerojatan jer smo ovdje stalno, kroz čitav život okruženi kreativnošću. Uvijek volim gledati revije i otkrivati ​​nove kolekcije modnih kuća kao što su Courreges, Alaia, Jean Paul Gaultier i sličnih.

Postoje li neke drag kraljice koje bi naveo kao svoje inspiracije?

Volim, volim, volim Lady Bunny, ali i Divine. Uvijek sam osjećao jaku povezanost sa starijim kraljicama i queer pionirima i pionirkama. Naravno, RuPaul mi je izuzetno blizak srcu.

Koliko je važna drag umjetnost u današnjoj političkoj klimi?

Drag je oduvijek izuzetno politički čin. Mislim da je samo preoblačenje i sloboda rodnog nekonformizma jedan veliki srednji prst uperen u smjeru patrijarhata. Nadam se da mogu pomoći da se stvari pokrenu u boljem smjeru svuda, posebno sada s ovom ogromnom platformom koju sam dobio pobjedom.

Koji su tvoji planovi nakon ove pobjede? Možemo li očekivati nastup u Hrvatskoj?

U Francuskoj pripremam samostalnu humorističnu predstavu, a vrlo brzo dolazim i u Hrvatsku. Volio bih se ponovno povezati sa svojim korijenima i vidjeti svoje hrvatske sestre i hrvatsku queer publiku s kojom sam odrastao! Stay tuned, darling!

Fotografije: Darius Salimi

Pop kultura