Palomo Spain ss25
Launchmetrics //

Palomo Spain ss25

Alaia

Pieter Mulier je opravdao nominaciju za prestižnu nagradu najboljeg dizajnera godine. Smještena u Guggenheim muzeju, zgradi koja je inspirirala jednu od njegovih haljina u prošloj kolekciji, Mulierova Alaia je ovog puta otišla u blago nadrealne vode. Naravno, jer što drugo prikazati u muzeju nego apsolutnu nosivu umjetnost izrađenu u jednom od najboljih pariških ateljea?

Kirurška preciznost silueta i rezova koje je postavio osnivač Azzedine Alaia je ovdje jukstaponirana uz prepoznatljive elemente jedne od njegovih najvećih inspiracija, ikone starog couture svijeta Madame Grés koja je bila poznata po gusto plisiranim haljinama i gotovo starogrčkim siluetama.

Tu se pronašla i referenca na ‘’večernju jaknu’’, jedan od najvažnijih komada modne povijesti koja je originalno djelo slavnog američkog couturiera Charlesa Jamesa i Salvadora Dalíja. Dalí se, možda nenamjerno, pojavljuje u haljinama koje otkrivaju dobar dio tijela, a njihov duboki dekolte izrezuje asocijaciju na njegovo djelo ‘’Par s glavama punim oblaka’’.

Mulier nakon ove kolekcije opasno konkurira za nagradu dizajnera godine na The Fashion Awards, a sigurni smo da je već osvojio simpatije kupaca i slavnih, poput Rihanne i Naomi Campbell, koji će se zasigurno pojaviti u nekim od ovih kreacija na nadolazećim crvenim tepisima.

Willy Chavarria

Trenutno najveće ime muške mode New Yorka i šire, Willi Chavarria, je za naredno proljeće predstavio još jednu kolekciju koja preispituje poziciju Meksikanaca i drugih migranata u Americi. Na kraju dana, to otkriva i sam naziv ove kolekcije: ‘’América Through the Eyes of an Immigrant’’.

Poruka je jasna, a kako to obično biva s Chavarrijinim kolekcijama, sadrži zdravu dozu senzualnosti i emotivne nabijenosti. Emocije su razne, sežu od ljubavi do mržnje, od negativnih do pozitivnih nadimaka ili stereotipa o migrantima u Americi koji su ovjekovječeni kao printovi na majicama i jaknama.

Chavarrijin vječni sudar muževnosti i ženstvenosti je očigledan i ovdje, mada u dotičnoj kolekciji više seže ka toksičnom maskulinitetu, odnosno njegovom ismijavanju. Od većih iznenađenja ove revije je bio talijanski pjevač i dvostruki pobjednik Festivala di Sanremo Mahmooda koji se odlično uklopio u narativ i čitavu kolekciju.

Chavarriju pratimo dalje, a on je itekako opravdao prošlogodišnju CFDA nagradu za najboljeg američkog dizajnera muške mode.

Off-White

Vratio se Pyrex Vision? Nažalost, nije, ali ovo je dovoljno dobar pokušaj. Za neupućene, Pyrex Vision je bio prvo ime Ablohovog svjetski poznatog brenda koji je inspiraciju vukao iz popularne kulture svog vremena. Za oko koje je većinu svog slobodnog vremena trošilo na tumblru tijekom 2011. i 2012., u tragovima su prepoznatljivi elementi intenzivnijeg kariranog printa i motiva zvjezdica na petsto načina, strateški posloženih tako da nas itekako asocira na staru slavu.

Ib Kamara koji je trenutni kreativni direktor brenda očigledno pronalazi pravu viziju koju ovog puta temelji na slavnoj prošlosti samog Virgila Abloha, iz vremena kada su (Kan)Ye West, A$AP Rocky, Jay-Z i mnogi drugi živjeli u njegovim kolekcijama. Trenutno stanje Off Whitea je jedna top i jedna flop kolekcija, te tako u krug od preranog odlaska Abloha.

Nadamo se da je ovoga puta uhvatio dobru nit vodilju koja će nam i iduće sezone dati vrlo dobru kolekciju.

Palomo Spain

365 party girl je ove godine postao i Alejandro Gómez Palomo, osnivač brenda koji je za ovu kolekciju bio inspiriran rejverskom i party scenom New Yorka. Na sreću ili nažalost, ovisno kako gledate, u kolekciji nije bilo prepoznatljive brat zelene boje koja je ovog ljeta u potpunosti obojila našu kolektivnu svijest.

Onoga čega je sigurno bilo je referenci na clubkid pokret devedesetih i šarenu klupsku scenu najvećeg američkog grada i melting pota kultura. Od dugih bundi do androgenih silueta koje izgledaju odlično na svim tipovima tijela, Palomo Spain kolekcija kao da nas provodi kroz sve krugove pakla, čistilišta i raja. Perike od perja? Vrlo vjerojatno ćemo ih vidjeti na nekom crvenom tepihu ili našoj omiljenoj pop zvijezdi.

Apsurdno je koliko su, bez obzira na sve, ove stvari itekako nosive u velikom broju prilika i životnih situacija. Izgleda da party ne staje ni ove jeseni.

Area

Američki brend Area je ovom revijom proslavio desetu godišnjicu svog postojanja, a veliki trenutak su odlučili fokusirati na nešto puno ozbiljnije. Od reproduktivnih prava do prava na samoodređenje i mnogih drugih, sve je to stalo u 39 punih lookova ove mračne kolekcije.

Polazišna točka je bio otisak prsta, kasnije otisak ruke koji, poput onih prapovijesnih pronađenih u francuskoj špiji Lascaux, simbolizira jasnu jedinstvenost i individualnost postojanja.

Osim toga, označava i što sve tuđe ruke mogu ostaviti na drugom ili našem tijelu, ožiljak koji može nastati iz ljubavi ili iz mržnje, te koliko je tjelesna autonomija i pravo nad vlastitim tijelom i dalje predmet mnogih rasprava diljem svijeta.

Area briljira u traperu, kao po običaju, a inače šaljive kolekcije su ove sezone zamijenili za onu s porukom. Nije uvijek, ali kada se moda uhvati kritiziranja društva, ovo je itekako dobar primjer kako se to treba raditi. Naravno, uz obaveznu donaciju koju Area šalje u organizaciju Planned Parenthood.

Grace Ling

Dvadesetsedmogodišnja Grace Ling se može pohvaliti vjernim kupcima poput Kim Kardashian i Jennifer Lopez, ali i jednom od boljih kolekcija ovosezonskog izdanja Tjedna mode u New Yorku. Reviju joj je otvorila meme ikona i manekenka Alex Consani s haljinom koja spaja nježnost i odlučnost, a ostatak kolekcije nije kaskao za njom.

Kombinacije koje su naizgled minimalističkog prizvuka su vrlo promišljene, s pletenim zadebljanjima na određenim mjestima na tijelu gdje namjerno, odnosno strateški skrivaju ili otkrivaju. Obrada materijala je bila slična onoj koju Glenn Martens prakticira u Y/Projectu i Dieselu, no ovdje je ona znatno elegantnija i korištena onda kada to ima najviše smisla.

Reviju je zatvorila haljina od metalnih ptica i trnja, a ona je samo dokaz kako Ling treba pratiti u stopu.

Moda