Instgaram/ @zinafashionvibe
//

Instgaram/ @zinafashionvibe

Period modnih sezona je tek počeo, a već se vrti nekoliko novih (mikro)trendova koji su nam odmah zapali za oko. Već smo pisali o mob wife fenomenu, trendy estetici koja emulira stil žena mafijaša iz stvarnog života ili popularne kulture poput serije Obitelj Sopranos. Naravno, taj trend sadrži određenu dozu toksičnosti poput trad wife trenda koji, osim što promiče odijevanje u stilu tradicionalne kućanice istovremeno i promiče te vrijednosti i negira samostalnost za koju su se žene borile kroz povijest. Trendove je uvijek interesantno promatrati, posebice kontekst u kojem su oni nastali i zašto se baš sada pojavljuju na skoro svim dosadašnjim modnim pistama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Orville Peck (@orvillepeck)

 

Trend kaubojske i western estetike je u potpunosti dominirao muškim tjednom mode, počevši s trećom kolekcijom brenda Louis Vuitton koju potpisuje Pharrell Williams. Osim što se referirao na svoju rodnu saveznu državu Virginiju koja ima dugu tradiciju kauboja, iako na prvi pogled nije poznata po njima. Referirao se i na plemena američkih domorodaca, no to je bilo daleko od stereotipnog prikazivanja ''ratova kauboja i Indijanaca'', već je u suradnji s plemenima Lakota i Dakota dobio dopuštenje za korištenje njihovih nacionalnih simbola, a na nekoliko lookova u kolekciji se pojavilo dosta njihovih tradicionalnih motiva. Ipak, njegova se kolekcija najvećim dijelom vrtjela oko kaubojske estetike i radne odjeće, što je također bilo vidljivo u novoj suradnji Timberlanda i Louis Vuittona, velikom broju traper i kariranih lookova, kože s kravljim uzorkom, torbi s detaljima od brušenog srebra i slično.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ENFNTS TERRIBLES Magazine (@enfntsterribles)

 

U sličnom tonu su bili lookovi već kultne dizajnerice Martine Rose čija je revija podsjećala na one iz devedesetih i osamdesetih. U svoju već dobro poznatu estetiku, koja svake sezone redefinira ono što smatramo radničkom odjećom, je ovoga puta uvela nekoliko western i kauboj elemenata što se posebice vidjelo na lookovima s tradicionalnim bolo kravatama. Poznati dvojac Florentin Glémarec i Kévin Nompeix koji stoje iza brenda EGONLAB su za narednu jesen predstavili kolekciju koju su najviše inspirirale rese sa western jakni i kaputa. Dean i Dan iz Dsquareda su, uz svoju standardnu prenaglašeno američku estetiku, prikazali dosta komade s iznenađujuće puno western elemenata. Givenchy kolekcija, koju trenutno potpisuje kolektiv više dizajnera iz ateljea, je na jednoj kombinaciji prikazao pleteni pončo koji asocira na američki jug. Čak se i u kolekciji Lemairea, brenda koji je jedan od predvodnika novog luksuznog minimalizma, pojavilo nekoliko košulja s ornamentiranom kragnom čiji motivi podsjećaju na kostime iz western filmova.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CaminoTV (@caminotv)

 

Kaubojski i western trend je dio šireg trenda redefinirane radničke odjeće koja već par godina dominira sektorom muške mode, a on se polako počeo prelijevati u sferu ženske i haute couture mode. Na prošlotjednom tjednu visoke mode u Parizu smo vidjeli nekoliko kolekcija koje su preuzimale motive iz tog trenda. Schiaparelli couture kolekcija za proljeće ove godine je bila velikim dijelom inspirirana western estetikom, što ima smisla kada se pogleda na Teksas, rodno mjesto kreativnog direktora Daniela Roseberryja. Kaubojski remeni i čizme su se kombinirale s inovativnim couture haljinama, te su predstavljali konstantni dijalog između prošlosti i budućnosti. Slično se remenje pojavilo na haljinama u Jean Paul Gaultier kolekciji koju je ove godine izradila britanska dizajnerica Simone Rocha, a materijali koji asociraju na western estetiku su se pojavili i u AZ Factory kolekciji visoke mode. Široke balske haljine s kratkim jaknama su se pojavile na Chanelovoj reviji visoke mode, te su definitivno asocirale na Lagerfeldove western i casino kolekcije od prije desetak godina.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HF & Commercial Modelling (@hfconfess)

 

Moderna western estetika nas ne treba čuditi, posebice ako pogledamo na prošlu godinu. Sudeći po analizi Google Trendsa, pretraživanja koja su povezana s kaubojskom estetikom su tijekom 2023. porasla za 77 posto. Naravno, iza toga definitivno stoje veliki kulturni trenuci poput Eras turneje Taylor Swift i Renaissance turneje Beyoncé. Prošle su godine u trendu bile i western čizme brenda Ganni, a kaubojska verzija Margiela Tabi čizama je preko noći postala hit na TikToku. Ne smijemo zaboraviti Barbie, najuspješniji film prošle godine i Zarinu kolekciju koja je velikim dijelom bila inspirirana kaubojskim verzijama Barbie i Kena. Iako je era barbiecorea već svjetlosnim godinama iza nas, izgleda da će cowboy-core definitivno biti jedan od vodećih trendova ove godine.

Moda