zagreb design week //

Predavanja, izložbe, radionice, paneli, koncerti, projekcije filmova, kao i brojne edukativne i zabavne radionice garantiraju da će kroz 5 dana održavanja baš svatko pronaći nešto za sebe.

zagreb design week //

„Breaking the Glass Ceiling“, u prijevodu „Razbijanje staklenog stropa: Revolucija dizajna“ tema je ovogodišnjeg  Zagreb Design Weeka, a na tom tragu je i cilj najvećeg regionalnog festivala dizajna — promicanje različitosti i zagovaranje jednakosti, kreativnosti i suradnje u dizajnu.

zagreb design week //

Na samom otvorenju, uz organizatora ZGDW-a Danijela Tomića prisutnima se obratio i Nj. E. g. Paolo Trichilo, veleposlanik Italije – države partnera ovogodišnjeg ZGDW-a. S ciljem dokumentiranja povijesti žena u talijanskom dizajnu, u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Zagrebu, održat će se izložbe predavanja i projekcije dokumentarnih filmova. Izložba talijanskih dizajnerica bit će predstavljena u studiju koji je za ovu priliku preimenovan u „Talijanski paviljon“.

zagreb design week //
zagreb design week //

Otvorenju ZGDW-a nazočio je i g. Eric Hauck, predstavnik katalonske vlade u Hrvatskoj. Naime, u suradnji s Delegacijom Vlade Katalonije, katalonska udruga FAD predstavlja izložbu iz serije „Održive promjene — Moda za tjelesnu raznolikost“ o kojoj će predavanje održati Gemma Esteban Alert.

Daniel tomičić, nataša milutin naglič, paolo trichilo, mirna sabljak
zagreb design week //

Daniel tomičić, nataša milutin naglič, paolo trichilo, mirna sabljak

Ove godine na ZGDW nas očekuju i izložbe s festivala dizajna iz Čilea, Meksika i Španjolske.  Svjetska prijestolnica dizajna 2024., aglomeracija Tijuana (Meksiko)/San Diego (SAD), predstavlja izložbu o međusobnim kulturnim utjecajima pod nazivom „Percepción Peculiar“. Ista je tema i izložbe „Transborder Typeface“ koja dolazi u suradnji s Tijuana Design Weekom i Tipografía México. Festival dizajna Local Chile predstavlja čileansku scenu grafičkog dizajna izložbom „Sur Emergente“, a direktor festivala i kustos izložbe, Joaquín Béjares H., održat će predavanje.

dobitnici nagrada
zagreb design week //

dobitnici nagrada

Također, vrlo poseban, ženski, umjetnički, kolektiv, Oaza, izložbom plakata i predavanjem predstavit će rad hrvatskih dizajnerica i projekt internet arhiva „dizajnerice.com“. Muzej za umjetnost i obrt izložit će predmete koje su dizajnirale hrvatske dizajnerice, o čijem radu će predavanje održati Koraljka Vlajo, kustosica izložbe.

zagreb design week //
zagreb design week //

Na samom otvorenju, dodijeljene su i ZGDW nagrade u šest kategorija: Grafički dizajn, Produkt dizajn, Tekstilni i modni dizajn, Dizajn prostora, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, i Dizajn društvenih inovacija.  Dodijeljene su po tri nagrade, u obliku priznanja, a peteročlani, stručni međunarodni žiri  u sastavu: talijanska produkt dizajnerica i umjetnica Elena Salmistraro, čileanski dizajner i osnivač organizacije LOCAL Joaquín Béjares, bosanskohercegovačka produkt dizajnerica Nataša Perković, dizajner, osnivač i član kolektiva Numen/ForUse Nikola Radeljković i grafički dizajner Sven Sorić, član Upravnog odbora HDD-a, izabrao je dobitnike prema ukupnoj kvaliteti svakog prijavljenog projekta.

zagreb design week //
zagreb design week //

U kategoriji Grafički dizajn nagrade su osvojili:

1. Komel (Lealudvik) — Kino Šiška

2. Tomato Košir — Gaza, A Stain That Will Remain

3. Studio Tumpić/Prenc — Istriana

3. Bruketa&Žinić&Grey — Vegeta BIO

U kategoriji Produkt dizajn: 

1. Ijan Prelac — Quattre Terre (Sveučilište Algebra, Mentor — Iva Babaja)

2. urskas˙ — Knotted Coat Rack

3. Eva Rodinis — PlyIjan Prelac — Quattre Terre (Sveučilište Algebra, Mentor — Iva Babaja)

U kategoriji Tekstilni i modni dizajn:

1. Jona Bednjanec — Granny takes a trip

2. Merisa Sokol — Sinapsa (Sveučilište u Sarajevu,  Akademija likovnih umjetnosti, Mentor — Sanda Popovac)

3. Lejla Mehanoli — Përqam (Sveučilište u Sarajevu, Mentor — Sanda Popovac)

U kategoriji Dizajn prostora: 

1. Sara&Sara — And Then What Happens?

2. Studio Bunker — Boogie Lab

3. Studio Sadar — Red Bench

U kategoriji Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija:

1. Studio Senzacija — Boogie Lab

2. DBP Studio — Ecocivilisation

3. JBGProductions — Phonix (Tehničko veleučilište u Zagrebu, Mentor — Vesna Uglješić)

U kategoriji Dizajn društvenih inovacija:

1. Nadja Orkić, Viktorija Gurović, Denis Jakupi — KULER (Sveučilište Sjever, Mentori — Karlo Kazinoti and Mišo Komenda)

2. Tena Slobodnjak — Maybe it's the other way around (Sveučilište Sjever Mentor — Igor Kuduz)

3. Barbara Babić, Zvonimir Medin — Djuro’s story

U studiju koji nosi ime Orsona Wellesa, jednog od najpoznatijih redatelja svih vremena koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća djelovao u Zagrebu, izlagat će najbolji proizvođači namještaja iz Hrvatske i jugoistočne Europe, njih čak osam.  Budućnost hrvatskog dizajna predstavljena je izložbom fakulteta i škola na ZGDW-u, a mnoge će sigurno razveseliti što će i ove godine na ZGDW marketu moći kupiti proizvode izravno od dizajnera.

zagreb design week //
zagreb design week //

Očekuje nas i modna revija na kojoj će svoj dizajn predstaviti šest modnih dizajnera, odnosno brendova: Helen Kelen, SALICULA, SSYYNN, Vicko Racetin, VIRAGO i VLAAZ.

U parku Jadran filma, na glavnoj pozornici, održavat će se predavanja, paneli, glazbeni i filmski programi, ali kako to već biva svake godine kada je u pitanju ZGDW, prostor je to i za cjelodnevno opuštanje uz razne aktivnosti, brojne radionice i širok izbor hrane i pića. Očekuju nas i zanimljivi dokumentarni filmovi:  Design for all, Design Is One - The Vignellis, Food & Design i Vivienne Westwood - God Save the Queen, koncerte će održati IDEM, Ki klop, Pocket Palma, a održat će se i brojne radionice, kao što su: Botanički ekoprint na svilu, DIY Radionica izrade rokovnika, Fotografiranje hrane i proizvoda, HAI - hrvatske autentične igračke, Ines Ištvanović - Oboji se, Klupiranje, Kreativno maketarstvo, Meditativno crtanje, One day of clay, Preusmjeravanje Kreativnosti: Dizajn i Umjetnost, Slime radionica (radionica izrade ljigavca) i The Art of Decision Making.

Ulaz na ZGDW je slobodan.

Lifestyle