Zagrebački kvartovi kulture
Instagram //

Zagrebački kvartovi kulture

Ove godine se pokrenuo sjajni projekt Zagrebački kvartovi kulture koji organizira Ustanova Novi prostor kulture. Sigurno se može napisati da su ga pokrenuli veliki entuzijasti za kulturom koji duboko smatraju da bi kultura trebala biti dostupna svima i svugdje. U Zagrebu se može steći dojam da se cijeli kulturni život odvija u centru grada što nije daleko od istine. "Ideja iza ovog projekta jest kulturu proširiti po kvartovima – umjesto da vi odlazite na kulturne programe diljem grada, kultura dolazi k vama" stoji na službenoj internetskoj stranici. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zagrebački kvartovi kulture (@zagrebacki_kvartovi_kulture)

Zagrebački kvartovi kulture su započeli tijekom ljetnih mjeseci. Vikendom bi se nastanili u centralnim mjestima kvarta te bi se održavali koncerti, puštali filmovi, organizirali bi razne radionice. Posjetili su Novi Jelkovec, Svetu Klaru, Malešnicu. Ovog mjeseca su bili u Sigetu, Ravnicama, a zadnje tri postaje su bili Srednjaci i Gajevo, Siget te Ravnice. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zagrebački kvartovi kulture (@zagrebacki_kvartovi_kulture)

Još jedno predivno obilježje projekta je što su pazili na inkluzivnost. Za odrasle su rezervirali filmove, mada nitko nije kazao da i djeca ne smiju baciti pogled na platno, organizirali su dječje kazališne predstave pa čak i cirkuske vratolomije. Također je pohvalno što su apsolutno svi sadržaji besplatni. 

Tako je u srpnju na Malešnici zasvirao zagrebački orkestar ZET-a, u Svetoj Klari su djeca imala priliku gledati prvi hrvatski dugometražni animirani film "Cvrčak i mravica." U Jelkovcu su svi mogli uživati u hitovima benda Queen koje su izvodili  Zagrebačka filharmonija i kvartet trombona. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zagrebački kvartovi kulture (@zagrebacki_kvartovi_kulture)

Nadamo se da će se ovaj projekt nastaviti i da će još zagrebačkih kvartova biti obavijeni znatiželjom i veseljem koje budi kultura. 

Lifestyle