IMAXTree by Launchmetrics
//

IMAXTree by Launchmetrics

Jelena Karleuša. Jedno ime i jedno prezime koje je dovoljno da se povede žestoka glazbena, ideološka, politička, modna i svaka druga rasprava na regionalnoj razini, a nerijetko i šire. Srpska pop zvijezda čiju je dugogodišnju karijeru obilježio uspjeh, kontroverze, tragedije i izdržljivost se, na iznenađenje mnogih, pojavila na reviji brenda Vetements, brenda kojeg je sa svojim bratom Demnom osnovao Guram Gvasalia. Brend zbog kojeg danas imamo ovakvu Balenciagu kakvu imamo i brend koji je apsolutno dominirao modnom scenom sredinom prošlog desetljeća. 

 IMAXTree by Launchmetrics

IMAXTree by Launchmetrics

Dok se Jelena Karleuša svakako uklapa u narativ ove anti-Balenciaga revije, pošto su braća Gvasalia u nikad gorim odnosima, a Jelena u ovom smislu doslovno predstavlja anti-Kim Kardashian koja je trenutna i službena ambasadorica Balenciage. Naravno, referenca je to na onu dramu prije skoro desetak godina kada je Kim svjesno ili nesvjesno preuzela dosta elemenata iz Karleušinog tadašnjeg modnog izričaja, odnosno referenca na originalnost koju Guram Gvasalia ima, a Demna (navodno) nema. Bilo kako bilo, ne shvaćam zašto smo svi na ovim prostorima šokirani ovakvim ishodom. Da se pita dobar dio njenih obožavatelja, Jelena Karleuša je davnih dana trebala biti na pistama svjetskih tjedana mode ili barem u nekom prvom redu. Doduše, bila je na davnoj Versace reviji za proljeće 2018., no nakon toga ju više nismo viđali u prvim redovima. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena Karleuša (@karleusastar)

Svi koji su imalo upućeni u lik i djelo Jelene Karleuše znaju sa ''bijeli zid'' eru. Dobar komad vremena tijekom dugogodišnje diskografske pauze je Jelena provela ispred zida svoje nekadašnje ville u Beogradu, gdje se gotovo svakodnevno fotografirala u raznim, nerijetko odličnim modnim kombinacijama. Ti lookovi, neki od kojih su sadržavali zaista spektakularne komade poput Alexander McQueen metalnog remena, Gucci komade iz razdoblja Toma Forda, te tada trendovske Versace i Hermes modne dodatke, su ju zaista katapultirali u status jedne od najbolje odjevenih žena u regiji. Sviđalo se to nama/vama ili ne, to je u tom razdoblju bila neoboriva činjenica. Upravo su se u tom razdoblju razne, vrlo slične kombinacije počele pojavljivati na Beyoncé i Kim Kardashian, a čitavoj drami je najviše doprinijela Wendy Williams koja je u svojoj dnevnoj emisiji prva izustila ime Jelene Karleuše na američkoj televiziji i time pokrenula lavinu drame na našim prostorima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena Karleuša (@karleusastar)

Ne trebamo se čuditi Jeleninom debitantskom hodu na Vetements, a zatim i Windowsen reviji, pošto je u našem kontekstu redovno bila zaštitno lice raznih H&M kolaboracija s poznatim dizajnerima. Među prvima je nosila komade Mie Mitanovski, dizajnerice koja se kasnije pojavila na mnogim drugim zvijezdama diljem svijeta poput Palome Faith i Lady Gage. Između ostalog, kako da zaboravimo online svađu između nje i Stefana Gabbane? Jelena Karleuša je uvijek bila 'u modi' i blizu nje, samo je većina to odlučila ignorirati. 

 IMAXTree by Launchmetrics

IMAXTree by Launchmetrics

Renesansa Jelene Karleuše se iznova događa u svjetskom kontekstu, pošto ju je nedavno američka drag kraljica Plane Jane imitirala u popularnom natjecanju RuPaul's Drag Race, emisiji koja trenutno broji najviše Emmy nagrada za reality show natjecateljskog karaktera u povijesti. Blagoslov i prokletstvo Jelene Karleuše je činjenica što je zarobljena u regionalnom kontekstu, možda čak i ne svojom voljom. Dok se ne želim, niti se mogu složiti sa svakim njenim ideološkim stavom ili prozivkom, nešto po čemu je u posljednjih nekoliko godina bila poznatija nego po statusu modne ikone ili pjevačice, neosporan je njen utjecaj na regionalnu glazbenu i stilsku scenu. Nešto što su, izgleda, prepoznali ljudi koji ju (ne) razumiju.

Elle stav