guysebas
Instagram //

guysebas

Listajući po Pinterestu i Twitteru smo pronašli nevjerojatno brutalističku zgradu u, niti više niti manje nego u Parizu. Radi se o zgradi središnjice francuske komunističke partije, a nalazi se u 19. pariškom arondismanu na adresi 2 Place du Colonel Fabien. Ovaj arhitektonski stil se nužno ne povezuje s Parizom, ali je brazilski arhitekt Oscar Niemeyer odlučio u tom stilu sagraditi sada jednu od najpoznatijih građevina u svijetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oscar Niemeyer Works (@oscarniemeyerworks)

Iako prijestolnica francuske nije obilježena brutalizmom, riječ dolazi od francuskog izraza "beton brut" što znači "grubi beton." Koristio ga je slavni francuski arhitekt Le Corbusier koji ima čak 17 zgrada na popisu UNESCO-a. Neka od najpoznatijih je Le Corbusier Unite d'habitation kojom je bio nadahnut i hrvatski arhitekt Drago Galić, te je po uzoru na njega, napravio stambenu zgradu u Vukovarskoj ulici za vrijeme 50-ih godina prošlog stoljeća. U točno tom desetljeću je brutalizam cvjetao, pa sve do 1970. godine. Ono što je vrlo očito je ekstenzivna upotreba betona koji izgleda nedovršeno, tj. vidljivi su tragovi drvenih daski koje se nazivaju oplate.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Guido (@guysebas)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blue Crow Media (@bluecrowmaps)

Zašto je najslavniji brazilski arhitekt dizajnirao sjedište Francuske komunističke partije? Pa, već je bio u Parizu, kao prvo. Godine 1964. vladu Brazila svrgnula je desničarska vojna hunta. Niemeyer, koji je bio izraziti ljevičar, ubrzo je odlučio napustiti zemlju i otići u samonametnuti egzil u Francusku. Niemeyer je otvorio ured na Champs-Elysées u Parizu i počeo raditi projekte diljem Europe. Već prve godine u Parizu je projektirao glavnu zgradu, ali je sve dovršeno šest godina nakon. Kupola ispred je završena tek 1980. godine. U centralnoj dvorani Francuski arhitekt Jean Prouvé je dizajnirao takozvanu "staklenu zavjesu" što je zapravo staklena stijena koja prati zaobljeni oblik zgrade. 

"Ne privlače me ravni kutovi niti ravna linija, tvrda i nesavitljiva, koju je stvorio čovjek. Privlače me slobodne, senzualne obline. Obline koje nalazim u planinama moje zemlje, u vijugavim rijekama, u valovima oceana i na tijelu voljene žene. Krivulje čine cijeli svemir, zakrivljeni Einsteinov svemir" rekao je Oscar Niemeyer. Upravo sve ovo se očituje u njegovom radu, a mi ovu zgradu, koja je postala popularna na društvenim mrežama, stavljamo na naš popis za sljedeće putovanje u Pariz! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BRUT BUILDS (@brutbuilds)

Lifestyle