Iako je neophodno kožu lica i tijela zaštititi kremama, pravilna prehrana također itekako može pomoći. Osim što nam zadovoljava jednu od osnovnih životnih potreba, hrana nije kućica na listi stvari koje se u danu trebaju obaviti već utječe na funkcioniranje cijelog tijela. Baš zbog toga je važno konzumirati namirnice koje će naše tijelo zaista hraniti, a ne tek trenutno utažiti osjećaj gladi.
Posebno za vrijeme ljetnih dana, preporučuje se da se pazi na unos tekućine, ali i voća. Ono će pozitivno utjecati na kožu cijelog tijela stoga smo pitali mag. nutricionizma Martinu Jajaš-Višković, vlasnicu nutricionističkog savjetovališta Nutribalans, da nam pomogne u raspetljavanju vječne dileme koje voće je posebno dobro jesti ljeti za kožu tijela i lica.
„Avokado je bogat jednostruko nezasićenim masnim kiselinama osobito blagotvornom oleinskom kiselinom, a koja ima povoljan učinak na brojne funkcije u našem tijelu, uključujući i zdravlje kože. Dovoljan unos tih masnoća važno je za održavanje fleksibilnosti i vlažnosti kože“, kazala je. Nastavlja da „avocado sadrži komponente koje imaju potencijalan zaštitni učinak od sunčevog zračenja.“ Jajaš-Višković govori da je avokado odličan izvor vitamina E, „važnog antioksidansa koji štiti kožu od oksidativnih oštećenja."
Sljedeće voće koje ima mnoštvo benefita je marelica, a njezina „žuto – narančastu boju duguje bogatstvu karotenoida poput beta – karotena i beta- kriptoksantina. Ovi pigmenti, među ostalim, posjeduju snažnu antioksidativnu aktivnost kojom štite stanice od oksidativnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također, imaju vrlo važnu ulogu u pripremi kože za ljeto budući da štite od opasnog spektra UV-zračenja.“
Lubenica je još jedno voće koje je ljeti lako dostupno, a izuzetno je korisno radi bogatog izvora likopena. „Likopen uz beta karoten i vitamin A, pruža snažnu antioksidativnu zaštitu štiteći kožu od oštećenja uzrokovanih sunčevim djelovanjem.“
Neizostavan korak mnogih skincare rutina je vitamin C koji, između ostalog, pospješuje djelovanje SPF krema. Jajaš-Višković navodi da neke od namirnica koje su posebno bogate ovim vitaminom poput bobičastog voća, odnosno borovnica, jagoda, malina, ribiza i kupina. Za kraj, dodaje da je „vitamin C je neophodan za sintezu kolagena.“