Magnolia
//

Magnolia

Na broju 43 Praça das Flores u Lisabonu se smjestio restoran Magnolia. Kada na prvu stignete, a u Lisabonu niste kao kod kuće, ostanete zbunjeni jer nema velike ploče s nazivom. Točno to se i meni dogodilo. Bistro se smjestio na uglu ulice i izgleda kao idealan za filmsku kulisu. Unutra je jako mali, toliko da nekoliko stolova nemaju stolice s naslonima, već samo mali banak. Kuhinja nije odvojena već možete gledati cijeli proces pripreme hrane.

Pošto sam u Magnoliji bila ljetne lisabonske večeri, cijela terasa i cesta je bila prepuna ljudi. Gosti su se naslanjali na automobile i motocikle uživajući u čaši vina. Izgledalo je kao da nikome ne smeta što čašu vina od 9 eura moraju piti s nogu, a nisu u nekom luksuznom interijeru. Bistro je nazvan po filmu američkog redatelja Paula Thomasa Andersona. Prva stranica menija je bila ispunjena riječima We may be through with the past, but the past ain't through with us što je citat lika Jimmyja Gatora kojeg glumi Philip Baker Hall.

Pretpostavljala sam da će bistro biti puno, pa sam nekoliko dana prije rezervirala stol. Magnolia je poznato mjesto na listi gurmana. Dočekao nas je mali stol pokraj šanka, ali to nije bilo važno, jer je sve bilo tako skučeno. Najvažniji razlog zašto mi to nije bilo bitno je odlična atmosfera. Glazba je bila dovoljno tiha da se može čuti osobu nasuprot sebe, ali je masa ljudi doprinosila živosti. 

Nećete naići na meni s pet strana. Sve je za dijeljenje i ima nekoliko jela među kojima se nalaze ona bez glutena i veganska. Naručila sam četiri slana jela: svinjski kroketi, mesne okruglice od janjetine (bezglutensko), burrata i pečena cvjetača (vegan). Začudo su me posebno oduševila mesna jela kojima inače nisam sklona. Meso je bilo odlično začinjeno i fino mljeveno. Burratu nisu pripremili na tipičan talijanski način s malo maslinovog ulja, aceta balsamica, soli i papra već je bila jače začinjena. Pečena cvjetača je bila podosta hrskava i onda sam shvatila da ju nisu nikako drugačije termički obradili osim na grilu. Preljevna je tahini umakom (pastom od sezama), šipkom, hrskavim lukom i ostalim začinima. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Magnolia (@magnolia_lisboa)

Magnolia u ponudi vina ima narančasta vina s kojima se do tada nikada nisam susrela. Odlučila sam probati vino Magnolia da sve bude u tonu i konobarica mi je napomenula da je dosta jako. Tada sam saznala da se narančasta vina proizvode kao crna. Kad sam kod usluge, u Magnoliji je na razini. Bez obzira na to što je izazovno raditi u ovako malom prostoru, u niti jednom trenutnu nitko nije bio neljubazan ili nervozan. Moje društvo i ja smo večer završile s dva deserta: tarte citron s malinama i čokoladnim tartom. Servirani su na pločicama koje su ona stavljene na debelu drvenu dasku.

Također, Magnolia u ponudi ima brunch kojeg serviraju samo utorkom i srijedom. Bistro radi cijeli dan, te je do 18 sati bar, a od 18 do 23:30 restoran. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mélanie Mauro (@melmmauro)

Lifestyle