Zagreb Design Week
//

Zagreb Design Week

Italija je prirodan partner najvećeg hrvatskog festivala dizajna. Program je organiziran pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Italije i sastoji se od izložbi, predavanja, panela i projekcije dokumentarnog filma.

Izložba talijanskih dizajnerica predstavlja povijesni pregled uloge žena u talijanskom dizajnu. Proboj žena u dizajn trajao je desetljećima, put je bio polagan i mukotrpan. „Ja inzistiram, ja vrištim, nazivaju me gnjavatoricom, ali na kraju dobijem što hoću.“, izjavila je Paola Navone (r. 1950.). Drugi put do svijeta dizajna bio je rad u studiju s muškim kolegom, kako je zaključila Gae Aulenti (1927.-2012.): „Većina arhitektica radi u uredima sa svojim muževima ili braćom.“. Jacqueline Vodoz (1921.-2005.) radila je u duetu sa suprugom, Brunom Daneseom,: „Možda ne bi bila uspješna, da sam radila sama“.

Najstariji izložak na zagrebačkoj izložbi, serija je pedagoških predmeta koje je 1907. dizajnirala Maria Montessori za vlastite potrebe, te stoga nije „ugrožavala“ muške dizajnere. Iako je takva situacija danas teško zamisliva, odnos prema dizajnericama u Italiji bio je bolji nego primjerice u SAD-u, zaključila je Suzanne Slesin u članku objavljenom 1981. u New York Timesu: „Kreativnost i uspjeh talijanskog dizajna početkom 1960-ih, stvorio je posebne okolnosti. Čak i prije vala feminizma 1970-ih, nekoliko se žena etabliralo kao dizajnerice i arhitektice, i to uspješnije nego njihove kolegice u SAD-u.“. Prije dva desetljeća započela je revitalizacija talijanskih dizajnerica izložbama. Najvažnija do sada održana je 2016. u Milanu na Triennalu, „W. Women in Italian Design“. Izložba talijanskih dizajnerica isprepliće se s temom cijelog Zagreb Design Weeka, „Breaking the Glass Ceiling“, u prijevodu „Razbijanje staklenog stropa: Revolucija dizajna“ odnosno promicanje različitosti i zagovaranje jednakosti, kreativnosti i suradnje u dizajnu.

Zagrebačka izložba predstavlja rad talijanskih dizajnerica sve do danas i primjerice Elene Salmistraro, službene „veleposlanice dizajna“ koja i dolazi u Zagreb održati predavanje. Dolazi i Chiara Di Pinto iz Studiapepe, koji također izlaže. Njima će se pridružiti Fabio Novembre, u ovom trenutku možda najvažniji dizajner namještaja na svijetu. Sve troje talijanskih dizajnera održat će predavanja u subotu, 28. 9. „Dan talijanskog dizajna“ započet će u 14 h projekcijom dokumentarnog filma o dizajnerskom i bračnom paru Vignellis, „Design Is One: The Vignellis“. Slijede predavanja dizajnera i panel koji će moderirati Zoran Jedrejčić, hrvatski dizajner i odličan poznavatelj talijanskog dizajna, s obzirom na to da je sedam godina radio u Milanu s Ettoreom Sottsassom. Dan završava „Italo Disco“ partyjem.

Izložbi dizajnerica posvećen je cijeli studio u Jadran filmu, prigodno preimenovan u „Talijanski paviljon“. Prostor će podijeliti s mini izložbom Calligarisa koji predstavlja četiri kultna, višestruko nagrađena, stolca iz svoje povijesti — ADEL i postpotrošački proizvodi OPS! od recikliranog tetrapaka, ZERO od reciklirane plastike i REEF od reciklirane plastike iz mora.

Ulaz na ZGDW je slobodan. Više informacija na stranici: http://zagrebdesignweek.com/

Lifestyle