Cher i Dua Lipa
Profimedia //

Cher i Dua Lipa

Tijekom prošlog vikenda je Cher s punim pravom konačno pronašla svoje mjesto u Rock n Roll Hall of Fame. Da bi stvar bila bolja, u Hall of Fame su ju uvele Zendaya i Dua Lipa, odje u outfitima koji asociraju na nebrojeno puno senzacionalnih izdanja legendarne pjevačice. Cher je također postala prva žena koja je imala pjesmu broj jedan na Billboardovoj ljestvici u svakoj od posljednjih sedam desetljeća, kada je lagana elektropop pjesma "DJ Play a Christmas Song" dospjela na vrh ljestvice Dance/Electronic Digital Song Sales. Jedini drugi izvođač koji je postigao taj uspjeh na ljestvicama? The Rolling Stones. "Trebala su četvorica njih da bi bili jedna ja," našalila se Cher u emisiji The Kelly Clarkson Show ranije ove godine.

Cher i Dua Lipa
Profimedia //

Cher i Dua Lipa

Prva pop diva povijesti i žena koju su mnogi mediji prozvali ''boginjom pop glazbe'' nas inspirira svojom uspješnom karijerom koja traje preko šezdeset godina. S blagim počecima u šezdesetima uz svog tadašnjeg partnera Sonnyja, Cher je s vremenom postala neupitno najutjecajnija figura pop kulture današnjice. Vidljivi utjecaj na samu kraljicu pop glazbe Madonnu, no i na sve ostale generacije zabavljača koji su karijere započeli nakon nje, samo su jedan od nebrojeno puno razloga zašto je Cher s pravom zapisana u povijest popularne kulture i glazbene scene.

Prema tome, nemoguća je misija njenu karijeru i neopisivi stil opisati u samo jednom članku. Ovdje ipak pričamo o ženi čiji je stil bio tema nebrojenih knjiga i znanstvenih radova, posebice jer je njime od samog početka probijala granice nekadašnje ukočene javnosti. Jedan od takvih slučajeva je bio tijekom emitiranja popularne emisije The Sonny & Cher Comedy Hour 1971., kada je Cher postala prva žena koja je na nacionalnoj televiziji pokazala goli trbuh. Iako se zbog toga svojedobno susrela s ogromnim šokom javnosti i prijetnjama producenata emisije, Cher je nastavila u istom stilu uz pomoć svog kostimografa i prijatelja Boba Mackieja, dizajnera koji je najviše zaslužan za kreiranje njenog imidža od početka karijere, pa sve do danas. Naravno, ponajviše jer ju je izvukao iz udobnih hippie kombinacija i predstavio ju u potpuno drugom svjetlu.

Mackie je imao bogatu karijeru i prije Cher, s obzirom da je ona poznata haljina koju je Marilyn Monroe nosila na koncertu posvećenom Johnu F. Kennedyju i ista ona haljina koju je Kim Kardashian nepovratno oštetila tijekom prethodne MET gale upravo njegov dizajn. Još je fascinantnije saznati da je tu haljinu dizajnirao sa samo 23 godine. Sve televizijske emisije koje je vodila Cher su bile otvarane glazbenim dijelom u kreaciji Boba Mackieja, što ga je zauvijek gurnulo u kolektivnu svijest SAD-a kao jednog od najboljih dizajnera svog vremena. Jedna od njegovih najznačajnijih kreacija za Cher je bio istovremeno prozirni i blistavi kombinezon koji je nosila na MET galu 1974., čime je još jednom podigla neopisivu medijsku prašinu. Mackie je nerijetko izrađivao kostime za njene goste, te su se preko nje njegovi komadi pojavili na mnogobrojnim legendama poput Michaela Jacksona, Carol Burnett, Tine Turner, Raquel Welch i mnogih drugih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Bob Mackie (@bobmackie)

Cher obilježavaju njena glamurozna izdanja koja su nerijetko optočena šljokicama i ogromnim kristalima, no izvan svjetala reflektora je njen stil znatno svedeniji. Kako kaže naslov njenog legendarnog albuma Dark Lady, Cher ćemo većinom vidjeti u crnim, jednostavnim kombinacijama koji naglašavaju njenu figuru. Duga, crna kosa koja se nerijetko stapa s tim outfitima samo dodaje na težini i misteriji njenog potpunog looka, no u zadnje vrijeme redovno eksperimentira s plavom kosom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Cher (@cher)

Cher i dalje nastavlja surađivati s mnogobrojnim suvremenim dizajnerima, no nekima je postala i muza. To se dogodilo u slučaju brenda Balmain, posebice jer ju je kreativni direktor Olivier Rousteing uspio nagovoriti da hoda u njegovoj reviji za proljeće 2023. Iako je Cher jedna od rijetkih zvijezda koja ne surađuje sa svijetom mode u obliku kolekcija ili ambasadorstva, njeno prijateljstvo s Donatellom Versace je za rezultat dalo Chersace kolekciju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Cher (@cher)

Kolekcija zanimljivog imena je bila usmjerena prema promicanju LGBTQ+ prava, te su prihodi od kolekcije išli borbi protiv nasilja nad svima koji se ne uklapaju u heteronormativne okvire. Cher je bila i ostala kraljica svih nas, a sa sigurnošću možemo reći da dobrim dijelom vlada i cijelom modnom industrijom.

Pop kultura