Koloseum
//

Koloseum

Putovanje je uvijek dobra ideja, a posebno kad je riječ o Italiji! Izgleda da ove godine svi putevi vode u Rim, pa su čak i Emily iz Pariza doveli u talijansku prijestolnicu u samom finalu 4. sezone. A u Rimu se našla i naša mlada influencerica koja je sa svojim društvom bila na putovanju pa nam iz prve ruke može dati savjete kako provesti dan čak i onda kada kiša pokvari planove. Koje znamenitosti moramo posjetiti, gdje fino jesti ali i na što pripaziti kada se spremamo na put otkrila nam je Ivona Madunić koja obožava putovanja. 

'Svako putovanje je prilika za punjenje baterija, povratak s novom energijom i gomilom zabavnih priča. Što više putujem, to više cijenim te nezaboravne trenutke, jer svako putovanje donosi svoje male izazove i velike uspomene koje obogaćuju moj život. Uvijek se radujem novim avanturama i prijateljima koje upoznam na putovanjima. Do sada sam posjetila mnoge fascinantne destinacije: u Italiji sam istraživala Amalfijsku obalu, Rim, Trst, Veneciju, Bolonju, Firencu, Cinque Terre i Milano. U Nizozemskoj sam uživala u Amsterdamu, dok sam u Engleskoj otkrila čari Londona. Montenegro mi je drugi dom, a Francuska me očarala Parizom. U Sloveniji sam obišla Ljubljanu i Celje, dok su Rumunjska, Beograd i Budimpešta također ostavili snažan dojam. Belgija me oduševila svojim gradovima, a posjet selu vještica donio je dodatnu dozu misterije i čarolije. Svako od tih mjesta donijelo je jedinstvene uspomene i priče koje ću zauvijek pamtiti', priča nam Ivona. 

s

Što posjetiti u Rimu? 

'Pogledala sam drugi dio četvrte sezone 'Emily u Parizu' i oduševila sam se scenama iz Rima! Taj grad je stvarno čarolija i ima toliko toga za ponuditi. Ako se nađete u Rimu, evo nekoliko mjesta koja stvarno ne smijete propustiti. Naravno, Koloseum je apsolutna ikona Rima i pravo arhitektonsko remek-djelo. Nedaleko se nalazi Forum Romanum, koji pruža nevjerojatno uvid u svakodnevni život u doba Rimskoga Carstva. Taj povijesni kompleks omogućava ti da uroniš u povijest i zamisliš kako je to izgledalo prije više od dvije tisuće godina. Španjolske stube su još jedno must visit mjesto s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na Piazza di Spagna. Ako želite doživjeti pravi rimski šarm, bacite novčić u Fontanu di Trevi.  A ako tražite mjesto gdje ćeš osjetiti pravi duh Rima, preporučujem Trastevere. Ovaj šarmantni kvart poznat je po uskim, krivudavim ulicama i živahnoj atmosferi koja je savršena za večernje izlaske. Rim je grad koji je u svakom kutku prepun povijesti i ljepote. Svako od ovih mjesta ima svoju priču koja će oduševiti svakoga. 

Ivonu i društvo kiša nije u potpunosti iznenadila jer su prethodno provjerile prognozu. Iako su se možda potajno nadale da ipak neće padati, na kraju su zaključile da je kiša pretvorila njihov dan u najbolju avanturu putovanja. Sjele su na kavu i kroasan s pogledom na Koloseum, ali kiša je neumoljivo padala. Nisu se dale obeshrabriti – ubrzo su kupile kabanice i krenule u šetnju gradom. Bila je to jedinstvena prilika za istraživanje, uz smijeh, fotografiranje i razgledavanje uz dodatni šarm kišnog Rima. Iako možda kiša nije za svakoga, uvijek postoji mogućnost povući se u neki obližnji restoran i uživati u ukusnoj pasti. Na kraju dana, jedno je sigurno: Rim je po kiši očaravajući, mističan i neodoljivo romantičan!

Gdje popiti dobru kavu i jesti najfiniju talijansku hranu? 

'Ako si u Rimu i želiš kavu koja će ti probuditi sva čula, Sant’Eustachio Il Caffè je tvoj najbolji izbor. Što se tiče hrane, posjetile smo Antica Osteria di Pietra Roma koja ima carbonaru koja je jednostavno najbolja koju sam ikad jela. Ako već niste, nakon ovog ćete se sigurno zaljubiti u tjesteninu. Za pravo rimsko iskustvo, Trattoria Vecchia Roma, skrivena u ulicama Rima, također će ti pružiti užitak u okusima pizze, raviola i paste. Roscioli je mjesto za nevjerojatnu večeru uz izvrsnu hranu i odabrana vina. I naravno, ne zaboravite gelato!  Najfiniji sladoled potražite u Giolitti, kao šećer na kraju. 

Gdje uslikati dobru fotku? 

Najbolje je početi s Koloseumom, jer je to jedno od najprepoznatljivijih mjesta u Rimu. Šetnjom od Koloseuma prema centru grada naići ćete na brojne šarmantne ulice koje su savršene za fotografije, s povijesnim dijelovima grada poput Rimskog foruma u pozadini. Nakon toga, nikako ne smijete zaobići Fontanu di Trevi! Iako je uvijek popularna i može biti gužva, uz malo strpljenja možete uhvatiti odličnu fotografiju, a ljudi su obično susretljivi i spremni pomoći da uhvatiš savršeni kadar.  Španjolske stube su također odlična destinacija za fotografiranje i nude fantastičan pogled. Ne zaboravite se prošetati i uživati u ulicama Rima; njihova atmosfera i arhitektura pružaju brojne prilike za prekrasne street-style fotografije.

Svako planiranje putovanja, koliko god ga iščekujemo, stvara mali stres koji dolazi s pakiranjem, organiziranjem, brigom za detalje. Ipak, postoji nekoliko trikova koji nam znatno mogu olakšati naš odlazak u Italiju. 'Ako se pripremate za put u Italiju, najbolje je prvo se opustiti i uživati u planiranju. Meni su društvene mreže puno pomogle, pogotovo za pronalazak divnih lokacija i popularnih restorana – za neke su bile potrebne rezervacije, što smo lako obavile unaprijed. Italija je zemlja gdje svaki grad ima svoju priču i energiju, pa je važno biti fleksibilan. Dobro istražite prijevoz kako ne biste gubili vrijeme, ali nemojte se previše opterećivati jer – spontani trenuci su uvijek najbolji! Spakirajte udobnu odjeću jer ćete puno šetati, a svakako ostavite mjesta za suvenire i novu šminku i odjeću koju ćete tamo pronaći – Italija je raj za shopping! Naučite nekoliko osnovnih fraza na talijanskom jer lokalci cijene trud, a ostalo prepustite uživanju i spontanosti.'

Lifestyle