Streetstyle
//

Streetstyle

Hrvatski Telekom osvojio je Ookla® Speedtest Awards™ za najbržu mobilnu mrežu i najbolju mobilnu pokrivenost u Hrvatskoj i to šestu godinu zaredom, te s poboljšanjem u svim parametrima ključnim za korisničko iskustvo, čime je još jednom potvrdio kako ima najbolju mrežu u Hrvatskoj.

Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma ostvarila je najbolji Speed Score™ rezultat od 148,81, što je poboljšanje od 23% u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. To je ujedno i najbolji Speed Score™ rezultat ikada zabilježen u Hrvatskoj kod testiranja svih generacija mobilnih mreža. Pritom su zahvaljujući kontinuiranim značajnim poboljšanjima u svim segmentima ostvareni bolji rezultati, a između ostalih i povećanje brzine preuzimanja i do 35%. Analiza je obuhvatila više od 36 milijuna skeniranja generiranih od korisnika HT-a i ponovno potvrdila kako  HT ima daleko najbolju pokrivenost od svih mobilnih mreža diljem Hrvatske.

Ookla nagrade odraz su najboljih performansi mobilne mreže Hrvatskog Telekoma i nadovezuju se na ostala industrijska benchmark istraživanja u kojima su mobilna i fiksna mreža HT-a prepoznate kao najbolje.

Rezultati su još impresivniji s obzirom na značajan porast podatkovnog prometa od 29% na godišnjoj razini, s prosječnim mjesečnim prometom tijekom ljeta od dosad nezabilježenih 72 milijuna GB. Tome je je pridonio i rekordan broj roamera na mreži Hrvatskog Telekoma, kojih je samo u kolovozu bilo 1,1 milijuna, 15% više u odnosu na prethodnu godinu.

Poboljšanja u performansama mreže vidljiva su diljem Hrvatske, osobito u jadranskim županijama, gdje smo u svih sedam obalnih županija povećali brzine i to prosječno za 12% te unatoč rastu prometa od 20% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kada je riječ o 5G mreži Hrvatskog Telekoma, ona pokriva više od 2 milijuna ljudi, uz kontinuirano poboljšanje performansi, što se ogleda i u dvostruko većim, sistemskim RAN brzinama u odnosu na prošlu godinu i povećanju 5G baznih stanica visokih kapaciteta. 

Ulaganja od 101,5 milijuna eura u prvom polugodištu 2024. godine u mrežnu infrastrukturu, u urbanim i ruralnim područjima, rezultirala su jačanjem liderske pozicije u mobilnoj i fiksnoj mreži.  Gradeći optičku infrastrukturu u cijeloj Hrvatskoj povećali smo već najveću FTTH mrežu za 25% u odnosu na prošlu godinu te danas gigabitnim optičkim brzinama povezujemo 146 gradova i općina u 20 županija. Uz pokrivenost smo značajno povećali i prosječne brzine u fiksnoj mreži, čak 25% na godišnjoj razini.

Drago nam je što se rezultati naših ulaganja i angažmana u razvoj mobilne i fiksne mreže odražavaju u najboljem korisničkom iskustvu na tržištu. Neovisno o tome i dalje smo predani da svi u Hrvatskoj budu povezani brzim pristupom internetu. Naš fokus ostaje na razvoju 5G i optike te na postupnom ukidanju zastarjelih tehnologija. Također nam je drago što uspostavom prvih kampus mreža u Hrvatskoj i otvorenih mrežnih API-ja ulazimo u sljedeću fazu korištenja i monetizacije 5G mreže“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehnologiju i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Priznanja Speed Score™ rezultat su šestomjesečnog detaljnog istraživanja u 2024. godini, tijekom kojeg je Ookla®, globalni lider u analizi i testiranju, testirala pristup internetu u mrežama svih mobilnih operatora u Hrvatskoj. Povijesno najbolji rezultati ikada izravno odražavaju stalna poboljšanja u kvaliteti mreže i najbolje korisničko iskustvo koje Hrvatski Telekom pruža.

Lifestyle