Tamara Žaja
Le clinic //

Tamara Žaja

Doktorica ste dentalne medicine i specijalistica stomatološke protetike koja iza sebe ima bogato dugogodišnje iskustvo u vodećim dentalnim klinikama. Punih 12 godina uspješno ste vodili TIM DENT, u kojem ste bili osnivačica i direktorica, a danas ste na čelu najmodernije stomatološke klinike Le Clinic. To je zaista impresivna karijera. Kako je tekao vaš karijerni put do ovako značajne pozicije? Koji su bili ključni trenuci u vašoj karijeri?

Nakon završetka fakulteta, odlučila sam se za specijalizaciju koja je trajala tri godine. Tijekom te specijalizacije imala sampriliku usavršavati svoje znanje na brojnim inozemnim tečajevima i edukacijama zbog čega sam mogla pratiti najnovije trendove i tehnike u stomatologiji. S godinama sam kontinuirano nadograđivala svoje znanje sudjelujući na međunarodnim kon ferencijama i radionicama kako bih svojim pacijentima mogla pružiti najkvalitetniju uslugu. Oduvijek sam imala viziju otvoriti stomatološku boutique kliniku koja će ponuditi nešto novo i drugačije u Zagrebu. Moja je ideja bila stvoriti prostor koji je spoj ugodnosti i vrhunske profesionalnosti, mjesto gdje pacijent može dobiti sve stomatološke usluge na jednome mjestu.

U odnosu na dosadašnje klinike koje ste vodili, ali i druge na tržištu, po čemu se Le Clinic razlikuje? Što biste istaknuli kao vaše najveće prednosti?

Fokus mi je bio na tome da pacijentima pružimo osjećaj sigurnosti i povjerenja te da im osiguramo najbolju moguću njegu. Tijekom godina radila sam na formiranju kvalitetnog tima stručnjaka koji dijele moju strast prema stomatologiji i posvećeni su individualnom pristupu svakom pacijentu. Posebnu pažnju posvećujemo dentalnoj estetici jer vjerujem da lijep osmijeh može znatno pridonijeti samopouzdanju i kvaliteti života. Naša je klinika mjesto gdje pacijenti mogu očekivati visoku razinu stručnosti, ali i toplu, prijateljsku atmosferu. Trudimo se stvoriti okruženje u kojem se svaki pacijent osjeća posebno i u kojem možemo odgovoriti na sve njihove potrebe, od osnovne dentalne njege do najsloženijih estetskih zahvata. Koristimo samo visokokvalitetne materijale i najnoviju opremu kako bismo osigurali najbolje rezultate. Naš tim stručnjaka sastoji se od iskusnih i visokokvalificiranih profesionalaca koji su predani kontinuiranom usavršavanju i praćenju najnovijih trendova u stomatologiji. Oni rade zajedno kako bi svakom pacijentu pružili najbolju moguću njegu, bilo da se radi o rutinskom pregledu ili kompleksnom zahvatu. Osim toga, naša se klinika nalazi u modernom, luksuzno opremljenom prostoru u samom centru grada. Posebno smo ponosni na to što smo za naš ambijent dobili BIG SEE nagradu za dizajn interijera koja potvrđuje našu posvećenost stvaranju ugodne i opuštajuće atmosfere za naše pacijente. Cilj nam je da se pacijenti kod nas osjećaju kao da su u spa centru, a ne u stomatološkoj klinici.

Što je Invisalign i kome biste ga preporučili?

Invisalign je naziv za inovativne, prozirne udlage koje se koriste za ravnanje zuba. Napravljene su od posebnog materijala koji je gotovo nevidljiv, što ih čini iznimno diskretnim i estetski prihvatljivim. Nose se cijeli dan i cijelu noć, a skidaju se samo tijekom jela i pranja zuba, čime se osigurava njihova maksimalna učinkovitost i minimalno ometanje u svakodnevnim aktivnostima. Namijenjen osobama svih dobnih skupina koje žele ortodontski pomaknuti zube u idealnu poziciju, a koje zaziru od tradicionalnih metalnih bravica i žica. S obzirom na to da se može lako ukloniti, pacijentima je omogućeno održavanje bolje oralne higijene jer mogu lakše čistiti zube i desne. Pacijenti mogu vidjeti simulaciju konačnog rezultata prije nego što započne tretman, što im pruža dodatnu motivaciju i jasnoću u vezi s očekivanjima. Zahvaljujući Invisalign tehnologiji danas svatko može imati lijep osmijeh. 

Kažu da je prvi dojam najvažniji pri uspostavljanju komunikacije. Pritom je osmijeh ključan jer njime odmah komunikaciju usmjeravamo u pozitivnom smjeru. Što je danas ključno za održavanje lijepih i zdravi zuba, koji su osnova svakog lijepog osmijeha?

Ključno je, naravno, održavanje oralne higijene i redoviti posjeti stomatologu. Uz redovite preglede možemo i pravodobno uočiti i liječiti potencijalne probleme, čime se izbjegavaju ozbiljniji zahvati u budućnosti. Uz održavanje zdravlja, osmijeh je moguće dodatno ukrasiti kozmetičkim zahvatima poput postavljanja ljuskica ili izbjeljivanja zuba. Ono što pacijentima u Le Clinicu omogućavamo je uvažavanje njihovih želja i potreba pri kreiranju idealnog osmijeha. Svjesni smo koliko je važno da svaki osmijeh bude jedinstven i prilagođen osobi koja ga nosi. Pri izradi ljuskica pazimo da one odgovaraju obliku lica, kao i boji tena te kose i očiju kako bi se postigli savršena harmonija i prirodan izgled. Naš je cilj da prijatelji i obitelj pacijenata ne primijete promjene na zubima, nego da komentiraju kako lijepo izgledaju, pitajući se u čemu je tajna njihova novog izgleda. Uz estetski aspekt, uvijek pazimo na funkcionalnost zuba.

Tehnologija sve više napreduje. Koliko u svojoj ordinaciji pratite svjetske trendove te koji su trenutačno najveći noviteti u stomatologiji? Otkrijte nam neke tajne ili nove metode koje obožavaju bogati i slavni.

Novost na svjetskom tržištu koja je postala izrazito popularna među slavnima su vitaminske infuzije koje, naravno, i mi nudimo. Te infuzije sadrže visoke koncentracije vitamina, minerala i aminokiselina koje se primjenjuju direktno u krvotok putem infuzije. Takav način primjene omogućuje brzu i učinkovitu apsorpciju hranjivih tvari, za razliku od oralne konzumacije koja može biti sporija i manje učinkovita. Osim vitaminskih infuzija, novost u stomatološkoj praksi je i primjena botoksa, koji više nije rezerviran samo za područje oko očiju i čela. Botoks koristimo u stomatologiji za rješavanje problema poznatog kao gummy smile ili prevelika eksponiranost zubnog mesa prilikom osmijeha.

Stomatoloških klinika ima sve više i više, no rijetko su žene osnivačice i vlasnice. Dobiva se dojam da su na čelu većinom muškarci, dok u ordinacijama uglavnom rade žene. Kakva su vaša iskustva i kako to objašnjavate?

Složila bih se s time. Zapravo mi jako smeta ta podjela. Ženi se nikada neće priznati uspjeh, uvijek će joj se on osporavati ili umanjivati. Bez obzira na postignuća, žene često moraju dokazivati svoju vrijednost mnogo više nego njihovi muški kolege. Ženama poduzetnicama već u startu nije lako jer moraju balansirati između obitelji i posla. Često se očekuje da će žene preuzeti većinu obiteljskih obaveza, što dodatno otežava njihovu poslovnu karijeru. Žene moraju biti majstorice multitaskinga te upravljati karijerom, kućanskim obavezama i brigom o djeci. To zahtijeva nevjerojatnu količinu energije, vremena i organizacijskih vještina. Imam osjećaj da muški kolege nemaju taj problem u istoj mjeri.

Budući da u Elleu puno pozornosti pridajemo modi, koliko vam je odijevanje općenito važno? Koje dizajnere volite te birate li odjeću prema trendovima ili njegujete neki svoj stil?

Volim biti u tijeku s najnovijim trendovima jer vjerujem da stil može mnogo reći o osobi. Elegantno i moderno odijevanje pomaže mi da se osjećam samopouzdano i profesionalno, što se odražava i na moj rad s pacijentima. Stiliziran izgled također pridonosi prvom dojmu koji ostavljam, a to je nešto što smatram iznimno važnim u bilo kojoj profesionalnoj ulozi.

Tema ovog broja je uspjeh. Kako biste definirali uspjeh i što on za vas znači?

Za mene je uspjeh ponajprije zadovoljstvo mojih pacijenata nakon što izađu s novim osmijehom iz klinike. Kada vidim kako im se lice ozari od sreće i samopouzdanja, znam da sam postigla nešto izvanredno. Nije samo poboljšan njihov osmijeh estetski, nego i njihov život – samopouzdanje, društveni odnosi, čak se i profesionalne prilike mogu poboljšati. To mi daje osjećaj ispunjenosti i svrhe u mom radu. Uspjeh je za mene i proces kontinuiranog učenja i usavršavanja. Stomatologija je dinamično područje koje se neprestano razvija pa nastojim pratiti najnovije trendove i tehnologije kako bih pacijentima pružila najbolju moguću njegu.

Lifestyle