jean paul gaultier by simone rocha
launchmetrics //

jean paul gaultier by simone rocha

Na bespućima društvenih mreža ste u posljednjih tjedan dana sigurno uočili riječ demure. Riječ koja bi u grubom prijevodu značila ‘’skromno’’ ili ‘’povučeno’’ je apsolutno zavladala društvenim mrežama zbog TikToka Jools Lebron u kojem opisuje kako se našminkati za radno mjesto u demure i mindful stilu. Osim toga, Jools cijeli svoj profil temelji na demure ponašanju, pa nam u više videa prikazuje kako biti mindful i demure na drag nastupima, kako na demure način opeglati kosu, zahvaliti se osoblju hotela, jesti u restoranu i slično.

@joolieannie #fyp #demure ♬ original sound - Jools Lebron

Prvi video je u međuvremenu dostigao milijunske preglede i viralan status, a ove riječi su vrlo brzo svoj put pronašle do središta pop kulture i svijeta slavnih. Od Jennifer Lopez koja ispija šampanjac na demure način do Philippine Leroy-Beaulieu, poznatija kao Emilyna šefica Sylvie koja nam je servirala Schiaparelli haljinu uz komentar ‘’Schiaparelli dress, very demure, very mindful’’.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli 💭 (@schiaparelli.archive)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jennifer Lopez (@jlo)

Jools, poznata kao joolieannie na TikToku, rekla je da ova verzija "demure" nije samo izgled; to je stav o samosvijesti i samopouzdanju. "Svi smo u ovome; ujedinjeni smo, ništa ne mora biti tako ozbiljno. Ništa ne mora biti tako agresivno. Kao da sve može biti samo vrlo slatko i skromno", rekla je u jednom od svojih videa na TikToku. S milijunima pregleda na TikToku i sve većom bazom obožavatelja, Jools redefinira što znači biti demure u digitalnom dobu. Za Jools to nije samo izreka - to je način života. Ona koristi izraz demure ne samo da bi opisala svoj klasičan, nenametljiv stil, već i kao razigrano aludiranje na svoj identitet trans žene. Uz to, nedavno je izjavila kako joj je popularnost njenih demure videa omogućila da dovrši svoju tranziciju. Dok joj popularnost raste, Jools ostaje predana promicanju pozitivne poruke kroz satiru. Ona potiče druge da pronađu svoj smisao u tome da budu "skromni", te da budu pažljivi u načinu na koji se predstavljaju, na camp i satiričan način.

@joolieannie #fyp #demure @Elijah Daniel ♬ original sound - Jools Lebron
@joolieannie #fyp #demure ♬ original sound - Jools Lebron

Iako iza ovog viralnog vala stoji Jools, demure i mindful su se još tijekom početka ljeta pojavili kao antiteza brat summer pokretu iza kojeg stoji istoimeni album Charli xcx. Brat summer je i dalje svuda oko nas, a bez obzira na ogromnu popularnost 365-party girl estetike i načina života, naravno da se među nama nalaze i neistomišljenici koji ovaj trend smatraju pretjeranim i previše razuzdanim.

Tijekom lipnja ove godine, nedugo nakon izlaska albuma, viralan je postao TikTok video koji je objavila korisnica Quill, na platformi poznatija kao littlebrowncharmschool, u kojem prikazuje kako se ponašati ako vas pozovu u separe u klubu. Natpis preko videa ‘’be mindful why you were invited to the section’’ je nadišao svoj prvotni, savjetodavni status i postao apsolutna satirična rečenica kojom su mnogi uspoređivali aktualne celebrity i pop kulturalne trenutke s onim iz nekih drugih vremena. Na X-u, nekadašnjem Twitteru, su korisnici ponukani izrazom mindful počeli koristiti blago arhaične i slične izraze poput ‘’decorum’’, ‘’seemliness’’, ‘’delicate comportment’’ na humorističan način.

@littlebrowncharmschool Intentional dating is being hyper aware of perception and selective with invitations. There is always an expectation when you’re invited. Someone took interest…but interest in what? What were you doing when you were tapped? #thelittlebrowncharmschool #blackfemininity #intentionaldating ♬ original sound - OJ The DJ

Naravno, sve je to u stilu dobre zabave i Gen Z humora, no kako se kaže - u svakoj šali je pola istine. Brat summer apsolutno dominira modom, glazbom, našim svakodnevnim životima i šire. Kako to obično biva i u modi, nakon maksimalizma dolazi minimalizam, nakon nadrealizma dolazi odmjerena moderna, nakon glasnog luksuza dolazi onaj tihi. Malo je reći kako polako, ali sigurno osjećamo lagano zasićenje i težinu brat summer pokreta, te kako će se isti u globalnom smislu lagano rasplinuti s prvim hladnijim danima i prolaskom ljeta. S druge strane, mindful i demure trend je trenutno u potpunosti bezazlen, no u krivim rukama bi se mogao pridružiti trad wife i ostalim pokretima koji ograničavaju samoekspresiju i promoviraju previše kontrole nad ženama.

Stoga, ako povučemo modnu paralelu, brat bi bio psihodelični Gucci pod vodstvom Alessandra Michelea, a demure i mindful fall je definitivno bliži trenutnom senzualnom, ali pomalo sterilnom radu Sabata de Sarna. Brat summer je devedesetih na koje se referirao Julien Dossena kada je kreirao couture kolekciju za Jean Paul Gaultiera, a demure je couture kolekcija koju potpisuje Simone Rocha. Brat je zelena era Bottege Venete pod Danielom Leeom koji je kolekcije prikazivao u Berghainu, a demure i mindful su elegantne i vješte siluete Matthieua Blazyja.

Dok brat sigurno neće u potpunosti izumrijeti, posebice zbog novih glasina kako će album biti nominiran za nagradu Album godine na Grammyjima, izgleda da nakon ljetnog ludila konačno dolazi jesenski odmor od neprestanog stvarnog i estetskog partijanja.

Lifestyle