privatna arhiva
//

privatna arhiva

Smješten na samom jugu Hrvatske, u srcu Dubrovačko-neretvanske županije, Pelješac je drugi najveći poluotok u Hrvatskoj. Zbog svoje prirodne ljepote ali i olakšanog pristupa zahvaljujući Pelješkom mostu, ovaj poluotok u posljednje vrijeme bilježi porast posjeta stranih i domaćih turista, no to nije slučajno. Njegovi netaknuti krajolici, razvedena obala sa skrivenim uvalama te neke od najljepših plaža u Hrvatskoj, čine ga idealnim odredištem za one koji traže mir i autentičan doživljaj Mediterana. Ovdje, među zelenim vinogradima i malim kamenitim mjestima, vrijeme kao da je stalo, a svaka posjeta pruža priliku za otkrivanje nečeg novog. Ako ste čekali pravi trenutak da se zaputite na jug Hrvatske i otkrijete čari Pelješca, sada je pravo vrijeme. U nastavku vam donosimo popis mjesta koja nikako ne smijete zaobići prilikom posjeta ovom čarobnom poluotoku.

Ston

Jeste li znali da se u Stonu nalaze druge najduže obrambene zidine na svijetu i da možete i sami sudjelovati u proizvodnji soli? Ston, slikoviti gradić smješten na početku poluotoka Pelješca, poznat je po svojoj bogatoj povijesti i kulturnom naslijeđu koje se očituje u svakom njegovom kutku. Najveću slavu Stonu donose impresivne Stonske zidine, koje su, nakon Kineskog zida, najduže očuvane obrambene zidine na svijetu. Ove masivne fortifikacije, dugačke preko 5,5 kilometara, nekada su štitile bogatstvo koje se nalazilo unutar grada – solane u kojima se već stoljećima bere sol na tradicionalan način. Stonska solana, jedna od najstarijih u Europi, još uvijek proizvodi sol na isti način kao i prije tisuću godina, koristeći snagu sunca i vjetra. Branje soli nije samo posao, već i dio lokalne tradicije koja se prenosi s generacije na generaciju, a posjetitelji mogu iz prve ruke doživjeti ovaj drevni proces. Ston je također poznat po vrhunskim plodovima mora, posebice po svojim slasnim kamenicama koje su poslastica za svakog gurmana, a za preporučiti je svakako restoran Kapetanova kuća u kojoj ćete moći kušati tradicionalne dalmatinske delicije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Ston (@visitston)

Trpanj i Kuna 

Nakon što smo istražili Ston, svoj put nastavljamo cestom koja nas vodi prema Trpnju, prolazeći kroz šarmantna mala pelješka sela i slikovite vinograde. Putovanje ovim dijelom Pelješca pravo je zadovoljstvo za sva osjetila, jer krajolik obiluje bogatim vinogradima i autohtonim sortama koje su srce ovog kraja. Na svakom koraku primijetit ćemo natpise koji nas pozivaju na kušanje vina, što nimalo ne iznenađuje s obzirom na to da Pelješac broji oko 250 registriranih proizvođača vina. 

Nezaobilazne stanice na našem putu su poznate vinarije Madirazza sa svojim vrhunskim vinima i Saint Hills s nevjerojatnim panoramskim pogledom, gdje možete uživati u lokalnim delicijama savršeno uparenim s njihovim nagrađivanim vinima. Ovaj dio putovanja pruža jedinstvenu priliku da doživimo autentičnu vinsku kulturu Pelješca i uživamo u ljepoti prirode koja nas okružuje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vina Madirazza (@madirazzawinery)

No nisu samo vina ta čime se ovaj kraj ponosi. Samo 5 kilometara prije nego stignemo u Trpanj možemo stati i u Kunu, malo selo u kojem se nalazi Agroturizam Antunović, obiteljsko gospodarstvo koje nudi smještaj, domaća jela u konobi staroj 300 godina, vožnju quadovima i obilazak atrakcije za sve uzraste - farme magaraca čije je mlijeko visoko učinkovito u borbi protiv bronhijalnih bolesti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Agroturizam Antunović (@agroturizam_antunovic_peljesac)

Nakon Kune stižemo u Trpanj, malo mjesto koje se nalazi na sjevernoj strani poluotoka. Ako tražite mjesto za miran odmor u kojem dani prolaze polako, pronaći ćete ga ovdje. Idealno je to mjesto za uživanje u jednostavnim životnim radostima, daleko od gradske vreve. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Trpanj (@visittrpanj)

Iako je Trpanj poznat po svom miru i opuštajućoj atmosferi, večeri ovdje itekako mogu biti živahne. Nekoliko lokalnih kafića i beach barova večernja su štacija za mještane i turiste gdje uživaju u dobrom društvu, glazbi i koktelima pod zvjezdanim nebom. Posebna energija preplavljuje Trpanj oko blagdana Velike Gospe, kada mjesto oživi na poseban način. U jutarnjim satima mještani u svojim barkama odlaze na svetu misu, nakon čega se održava tradicionalna vaterpolska utakmica koja je pravi spektakl za sve prisutne. Večernji sati donose vrhunac višednevne proslave kada se riva pretvori u veliku pozornicu za najveća imena domaće estrade. Ove godine sve prisutne će zabavljati Neno Belan i Matija Cvek, pa ako ste u blizini, svakako navratite! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Udruga mladih Trpanj (@udrugamladihtrpanj)

Orebić 

Sljedeće točka do kojeg nas put vodi iz Trpnja je Orebić. Smješten na jugozapadnoj obali Pelješca, Orebić je mjesto gdje se susreću povijest, prirodne ljepote i autentični mediteranski šarm. No, Orebić nudi i mnogo više od samo lijepih pejzaža. Ljubitelji povijesti bit će oduševljeni posjetom Franjevačkom samostanu s kojeg se pruža spektakularan pogled na Pelješki kanal i susjedni otok Korčulu. Ovdje možete istražiti bogatu pomorsku baštinu Orebića, koji je nekada bio dom slavnih kapetana. Za ljubitelje aktivnog odmora, ovo mjesto nudi brojne planinarske staze koje vode do vrha brda Sv. Ilija, gdje vas čeka jedan od najljepših pogleda na Jadranu. A nakon planinarske ture, pravac u Croccantino na najfiniji sladoled koji ćete probati na ovom poluotoku!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Croccantino (@croccantinocro)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Orebic (@visit_orebic)

Viganj 

Ako nastavimo dalje od Orebića, samo 7 kilometara nakon stići ćemo u Viganj, slikovito i mirno naselje smješteno na jugozapadnoj obali Pelješca. Ovo šarmantno mjesto pruža prekrasan pogled na susjedni otok Korčulu, što dodatno doprinosi njegovom posebnom mediteranskom ugođaju. Zahvaljujući svom južnom položaju, Viganj se može pohvaliti iznimno toplom i ugodnom mikroklimom koja ga svrstava među najsunčanija mjesta na Jadranu. Po broju sunčanih dana godišnje, Viganj može stati rame uz rame s Hvarom, jednim od najsunčanijih otoka u Europi. 

Ako ste ljubitelj adrenalinskog sporta ili imate želju isprobati surfati, to ćete moći u ovom mjestu. Viganj se može pohvaliti brojnim šljunčanim plažama koje privlače posjetitelje svojom prirodnom ljepotom i kristalno čistim morem. No, osim što je raj za ljubitelje sunčanja i plivanja, Viganj je postao i svjetski poznata destinacija za one koji uživaju u sportovima na vodi. Posebno je popularan među jedriličarima na dasci i kite-surferima, zahvaljujući izvrsnim vjetrovima koji stvaraju idealne uvjete za ove adrenalinske aktivnosti. Viganj redovito ugosti razna natjecanja i regate, od hrvatskih do europskih i svjetskih prvenstava u windsurfingu, privlačeći sportaše iz cijelog svijeta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Orebic (@visit_orebic)

Pelješac je prepun malih, šarmantnih mjesta, skrivenih uvala i prekrasnih plaža koje oduzimaju dah, toliko da ih ovaj tekst ne može sve obuhvatiti. Ipak, neke stvari je bolje vidjeti svojim očima, okusiti, čuti... zato je najbolje doći na ovaj poluotok i doživjeti ga na svoj način. A onda nakon toga uputiti se prema Korčuli, Mljetu, Dubrovniku, gdje god vas put nanese. Ali jedno je sigurno, na Pelješac ćete se sigurno poželjeti vratiti.

Lifestyle