Launchmetrics //

Miuccia Prada nije studirala modni dizajn, niti je u svom prijašnjem životu ikada imala veze s odjećom. Mnogima omiljena dizajnerica i vlasnica dvijemodne kuće  koje se u ovom desetljeću samo smjenjuju koja je na prvom mjestu najpopularnijih i najprodavanijih brendova sezone je prije svega intelektualka, doktorica političkih znanosti, nekadašnja pantomimičarka, nasljednica obiteljske kožare, a tek onda dizajnerica. Sve to Miucciju Pradu čini jednom od najzanimljivijih žena koju smo ikada vidjeli u povijesti modne industrije, stoga ne čudi da je iz upravo iz njenog genijalnog uma proizašla jedna od najvećih revolucija modnih dodataka i torbica.

U ranim osamdesetima su brojne etablirane, luksuzne, kuće - Hermès, Louis Vuitton, Gucci i Prada - počele diverzificirati i probijati na novo tlo s fokusom na dodatke, što je stvorilo temelje za kasnije pret-a-porter kolekcije. Prada se odlučila na hrabar potez kako bi transformirala svoj imidž s dodavanjem jedinstvene, utilitarističke i urbane dimenzije dugo etabliranom brendu koji je obožavala i nekadašnja talijanska kraljevska obitelj. Ovo ne samo da je revolucionariziralo koncept samih torbica, nego je još važnije ustupilo mjesto novoj estetici kontrastnih tkanina, tekstura i čistih linija, koje su postale uvelike dio potpisa i dizajnerskog identiteta Miuccije Prade.

U to su vrijeme potrošači počeli koristiti modu kao statusne simbole, a torbe su bile posebno tražene. Pradin trenutak za lansiranje najlonske torbe bio je savršeno orkestriran, a inovativna uporaba Pocono najlona, čvrste industrijske tkanine koja se koristila tijekom II. svjetskog rata, u luksuznom kontekstu bila je izuzetno zanimljiv potez. Neosporno je utjecalo na tržište luksuza, a Pradu je okrunilo statusom jednog od najboljih brendova svog vremena. U kasnim osamdesetima se Miuccia usredotočila na revitalizaciju specifičnog dizajnerskog pečata po kojemu je tvrtka njezina djeda oduvijek bila poznata. Iako je rođen novi identitet, proizvodni proces ostao je nepromijenjen. Bez obzira na uvođenje najlona, njega se tretiralo kao i svaku skupocjenu ili egzotičnu kožu koju su obrađivali vrsni majstori. Tradicija je ispoštovana, a revolucija je provedena - nešto po čemu je Prada poznata i u svojim suvremenim kolekcijama.

Prva najlonska Prada torba je predstavljena 1985., na opći šok i nevjericu tadašnjih modnih kritičara. Ipak, rizik se isplatio, pošto su novi i stari kupci brenda s vremenom prihvatili ovu inovaciju i torbice koje su cjenovno bile vrlo bliske konkurentnim brendovima koji su svoje pravili od prave kože. Apsolutni hit su postale krajem devedesetih i u prvoj polovici 2000-tih godina, prije svega Vela ruksak koji je kombinirao kožu i najlon, a potom i manje torbice koje su jednako tražene i danas.

Novu renesansu doživljavaju 2019. kada su mnogi brendovi zapazili novi val popularnosti svojih starih i ponekad zaboravljenih torbica na vintage i second hand tržištu. Otprilike u isto vrijeme kada je izašla nova verzija Dior Saddle torbice je pokrenuta i Prada Re-Nylon linija koja je vintage torbice prerađivala u suvremene verzije, no sada od ekološki prihvatljivog, recikliranog najlona. Popularnost ovih torbica ne pada ni ove godine, a Lyst je Re-Nylon 2005 torbicu proglasio najtraženijom u 2023. godini. Ne treba nas čuditi što u svakoj Prada kolekciji viđamo sve više osvježenih vintage oblika najlonskih torbica, ali i sve više onih koje su izrađene od prirodnih ili etičnih materijala.

Moda