©VALERIA GERACI/©FLORIAN TOUZET //

Bilo da tražite haute couture, vrhunske dizajnere, vintage blaga ili suvremene trendove, Pariz nudi nešto za svakoga. U ovom vodiču, predstavljamo vam 20 najboljih trgovina koje morate posjetiti kako biste doživjeli sve čari pariške modne scene. Pripremite se za nezaboravan shopping doživljaj koji će vas inspirirati i obogatiti vaš stil!

CAREL 

12 rue Tronchet, 75008 Pariz www.carel.fr

Od svestrane pete Kina do stila 60-ih s četvrtastim vrhom Estime, Carelove dugotrajne i diskretno elegantne cipele su glavna stvar u ormaru. S kultnim siluetama i petama, salonke, gležnjače i cipelice Mary Janes s remenčićima stvorene su za uživanje u gradu.

Castaner

264 rue Saint-Honoré, 75001 Pariz

Dom prve espadrile s klinom od jute, koju je naručio Yves Saint Laurent 1970-ih, a koja je definirala francusku francusku modu tog vremena. Castaner jamčinajbolju izradu koristeći prirodne materijale utemeljene na tradiciji i poštujući je. Ljetni komadi u svim stilovima utjelovljuju bezvremenski šik.

CHARLES KAMMER

350 rue Saint-Honoré, 75001 Pariz 

Gdje se klasični šik susreće s modnim glamurom, Charles Kammer usavršio je ravnotežu između dizajna, udobnosti i luksuza. Potpomognut sa šest generacija umijeća izrade cipela, svladao je parišku profinjenost.

Christian Louboutin

400 rue Saint-Honoré, 75001 Paris

Od otvaranja prve trgovine 1992. godine do njegova prepoznatljiva crvenog potplata koji je postao jedan od najvrednijih zaštitnih znakova u modi, Louboutinov dizajn stvoren je da osnaži žene. Njegove štikle govore: „Ustani i istakni se!“ Svoju liniju proširio je na lakove za nokte te kolekcije za muškarce, žene pa čak i kućne ljubimce.

ERES 

2 rue Tronchet, 75008 Pariz

Revolucionizira moderne kupaće kostime od 1963. godine. ERES je prvi brend koji je prodavao kupaće kostime tijekom cijele godine, oslobađajući ženska tijela od podstava. Ovaj legendarni pariški brend nudi „drugu kožu“ slaveći boju na tkanini koju je izradila i obojila povijesna talijanska kuća. Donje rublje i sportska odjeća također su iznimni.

Goodjo

8 rue Dupuytren, 75006 Pariz

Izvrsna vintage trgovina usmjerena na luksuzne komade. Blago iz svih vrhunskih modnih kuća krasilo je četiri zida, uključujući Yves Saint Laurent, Givenchy, Céline, Chanel i druge. Za one koji jedva čekaju posjetiti je, zavirite prije toga što se nudi na njihovoj web stranici.

ISABEL MARANT 

59 rue de Seine, 75006 Parizž

Nudeći revitalizirani urbani stil komadi Isabel Marant utjelovljuju pariški cool girl stil koji je besprijekorno sofisticiran i nosiv. Kao dio pomaka ove francuske modne kuće prema kružnoj modi, u ponudi imaju i vintage kolekciju.

Jacquemus

58 avenue Montaigne, 75008 Pariz

Simon Porte Jacquemus je u samo nekoliko godina postao miljenik fashionistica, ključna figura suvremene francuske mode rušeći ustaljena pravila i predlažući novu viziju. Njegovi kultni komadi uključuju asimetričnu mini haljinu, cipele sa skulpturalnom petom i, naravno, poznatu mini torbu Chiquito koja je izazvala buru na Instagramu.

JÉRÔME DREYFUSS

111 rue de Turenne, 75003 Pariz

Poznate po svom mekanom obliku i maloj težini, torbe i dodaci Jerome Dreyfuss posebno su dizajnirani kako bi odgovarali životnom stilu Parižanki. Budući da im je glavni materijal pjena, Dreyfussove rukotvorine dugotrajne su i razvijaju se kako živite s njima. Njegov nezaobilazni niz ikona čine Billy, Lino, Bobi i Ben.

Lemaire 

1 rue Elzevir, 75003 Pariz

Pod vodstvom Christophea Lemairea i Sarah-Linh Tran istoimeni brend nudi bezvremenski i kozmopolitski stil dizajniran u povijesnoj četvrti Marais. www.eresparis.com Posuđivanjem iz tradicionalnih azijskih kodova, s europskim i japanskim tkanim materijalima, daje osjećaj autentičnosti i zemljanosti.

MAJE

350 rue Saint-Honoré, 75001 Pariz 

Ovaj je brend kreiran s namjerom odijevanja slobodne žene. Hvaleći se bezvremenskom elegancijom i odvažnijim statement komadima linija Judith Milgrom skrojena je za aktivne Parižanke. Nude i internetsku trgovinu rabljenih komada te uslugu najma za više održiv i ekonomičan pristup modi.

Petite Mendigote 

74 rue du Cherche-Midi, 75006 Pariz

Francuska dizajnerica čija je želja kupcima omogućiti da s posla na večeru idu u istoj odjeći. Od nježnih vezenih bluza i klasičnih traperica do remena, torbi i čizama, njihovi su komadi vrlo ženstveni. Imaju i online trgovinu rabljene robe.

POLÈNE 

69 rue de Richelieu, 75002 Pariz

Domaća francuska marka dizajnirana je u Parizu, a oživjeli su španjolski vrhunski kožarski majstori. Torbe se nude po razumnoj cijeni. Inspiriran djelima Madeleine Vionnet, Mariana Fortunyja i Madam Grès, brend nudi minimalizam s kreativnim izričajem.

REPETTO PARIS

22 rue de la Paix, 75002 Pariz

Ručno izrađene u Francuskoj, s iskustvom u svijetu plesa, Rose Repetto je prvo kreirala cipele za svog sina, Rolanda Petita, koreografa i baletana u Operi de Paris. Ikone brenda svakako su balerinke Cendrillon, originalno kreirane za Brigitte Bardot, i oksfordice Zizi koje je cijeli život nosio Serge Gainsbourg. Nošenje ove obuće daje osjećaj druge kože!

ROGER VIVIER

29 rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Pariz

Radeći uz francuske šivaće kuće, s korijenima u haute couture, Vivier je dizajnirao cipele za Brigitte Bardot ili Catherine Deneuve koje su ih zauvijek ovjekovječile u filmu Luisa Buñuela „Ljepotica dana“ po kojem su cipele dobile ime Belle Vivier, najpoznatiji stil Maisona.

Rouje 

11 bis rue Bachaumont, 75002 Pariz

Ženska odjeća koju su dizajnirale žene. Pariška it girl i senzacija s Instagrama Jeanne Damas stvorila je idealnu garderobu za sve nas. Ovo je mjesto za sve modne djevojke koje posjećuju Pariz. Tako je šik i pariški u svakom pogledu. Dizajnerica je obnovila mnoge stilove iz 90-ih i ne boji se eksperimentirati bojama i uzorcima.

SESSÙN 

88 rue Bonaparte, 75006 Pariz

Dvije sestre, Domitille i Angélique Brion kreirale su kako bi se osjećale dobro ovdje i bilo gdje drugdje stvarajući adrogine kolekcije inspirirane muškom odjećom. Njihova vizija francuskog stila oblikovana je putovanjima, vlastitim sjećanjima i željom da im bude udobno, a opet šik i nježno. Stil neovisan o godinama, za sve generacije.

Sézane

1 rue Saint-Fiacre 75002 Pariz

Ovaj suštinski pariški butik dodaje elegantne i šarene detalje u osnovne stvari u ormaru. Od čipkastih bluza s rukavima, svilenih suknji i balerinki do prekrasnih kolekcija nakita, torbica i kućnih potrepština. Dostupna je i usluga izrade monograma za odabranu odjeću, torbe i komade nakita.

ZADIG & VOLTAIRE 

244 rue de Rivoli, 75001 Pariz

Od 1977. kolekcije Zadig & Voltaire odišu ultimativnim francuskim cool girl stilom. Nudeći šik i oštru odjeću bez napora s elementima grungea, kultnog rock ‘n’ roll pletiva i kamizola od svile i čipke s tankim remenčićima, Thierry Gillier nastojao je zamagliti granice između muževne i ženstvene odjeće.

SOEUR

88 rue Bonaparte, 75006 Pariz

Dvije sestre, Domitille i Angélique Brion kreirale su kako bi se osjećale dobro ovdje i bilo gdje drugdje stvarajući adrogine kolekcije inspirirane muškom odjećom. Njihova vizija francuskog stila oblikovana je putovanjima, vlastitim sjećanjima i željom da im bude udobno, a opet šik i nježno. Stil neovisan o godinama, za sve generacije.

Moda