Instagram
cinetecabologna //

Instagram

Tijekom ljeta se Piazza Maggiore iz 15. stoljeća pretvara u kino na otvorenom. Turisti, ali i lokalni stanovnici mogu uživati u filmovima pod zvijezdama tik uz gotičku baziliku San Petronio. Prije nekoliko dana se prikazivao talijanski, ali i svjetski klasik Amarcord iz opusa Federica Fellinija. Odmah ispod platna se nalazio orkestar koji je uživo svirao podlogu filma skladatelja Nine Rote koji je, između ostalog, zaslužan za glazbu u prvom i drugom nastavak „Kuma“ i „Slatki život“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Cineteca di Bologna (@cinetecabologna)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Cineteca di Bologna (@cinetecabologna)

Radi se o mreži nekoliko organizacija iz cijele Bologne koja su se udružila kako bi zajedno pružili razne aktivnosti: projekcije filmova, izložbe, sajmove knjiga. Cijela inicijativa je nastala iz Komisije za kinematografiju osnovane 1962. godine. Prije 12 godina je nakon 50 godina od osnutka Komisije nastala Zaklada Cineteca Bologna. Glavni joj je cilj restauracija arhivske građe, te promicanje talijanske kinematografije i audiovizualnog sadržaja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Cineteca di Bologna (@cinetecabologna)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Cineteca di Bologna (@cinetecabologna)

Slično je napravila prijestolnica Francuske. Postavili su otvoreno kino Paradiso ispred muzeja Louvre, no ove godine će se preskočiti prikazivanja, što se može prepisati fokusu na Olimpijske igre koje počinju 26. srpnja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Hotel Paradiso (@mk2hotelparadiso)

Hrvatska je također imala svoje razne ambicije s kinima na otvorenom. Može se ubrojiti kino Tuškanac, ali se tu ne radi o prenamijeni prostora kao u slučaju Bologne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ljetna Pozornica Tuškanac (@ljetna_pozornica_tuskanac)

U Splitu se na plaži Bačvice nalazi ljetno kino koje je otvoreno čak od 1956. godine i filmovi se mogu pogledati za šest (američka produkcija) ili pet eura (europska produkcija, klasici, nezavisni i sinkronizirani).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kino Mediteran (@kinomediteran)

Motovunski filmski festival se prošle godine iz Motovuna preselio u Gorski kotar. Prošla godina je bila pokusna, ali se očito pokazala uspješnom, pošto su odlučili nastaviti ove godine. Ono po čemu se razlikuje ovaj festival je što ne prikazuje blockbustere već isključivo filmove iz nezavisne produkcije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli CINEHILL (@cinehillmotovunfilmfestival)

Lifestyle