croatia poliklinika
//

croatia poliklinika

Istraživanja pokazuju da su zbog navika i obrazaca držanja, Hrvati sve ranije pogrbljeni, već u školskoj dobi. Štoviše, ispravno držanje u radnoaktivnoj dobi je iznimka. EULAR (European league against rheumatism) je objavio podatak da 120 milijuna Europljana pati od reumatskih i muskuloskeletnih bolesti koje su povezane upravo sa zdravljem kralježnice. Zbog bolova u kralježnici i/ili zglobovima, 43% ispitanika prijavili su ograničenja pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a 31% ispitanika prijavljuju ograničenja tijekom radnih aktivnosti.

Nepravilno držanje uzrokom je preuranjenih degenerativnih promjena kralježnice (i drugih zglobova tijela) koji vode do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Upravo su ovi podaci povod za novu digitalnu kampanju “Ne pazim dok ne opazim” kojom Croatia Poliklinika poziva građane na preventivnu brigu o svom zdravlju.

''Ideja iza ove kampanje je da što više naših sugrađana krene preventivno brinuti o svom zdravlju, a u ovoj prvoj fazi je to briga o kralježnici. Većina nas najveći dio dana sjedi i to ostavlja velike posljedice na naše zdravlje, iako mi to sada možda ni ne primijetimo. Kratki preventivni posjet doktoru jednom godišnje može uvelike utjecati na sprječavanje bolesti i određenih problema ili uspješnost liječenja“, istaknula je Tamara Kauzlarić-Živković, dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije iz Croatia Poliklinike.

U Hrvatskoj, značajan broj građana pati od bolova u leđima zbog sjedilačkog načina života. Statistike pokazuju da više od 60% ljudi barem jednom godišnje iskusi bolove u leđima, a sjedilački način života ključan je čimbenik za ove probleme. U Hrvatskoj, kao i diljem Europe, porast sjedilačkog rada usko je povezan s problemima držanja i zdravljem kralježnice. No, sjedilački način života ne utječe samo na kralježnicu, već i na opće zdravlje, uključujući povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i pretilosti. Također, slabo držanje tijela i manjak fizičke aktivnosti dovode do ozbiljnih mišićno-koštanih poremećaja.

U sklopu kampanje diljem Hrvatske, u gradovima u kojima Poliklinika ima svoje centre, na interaktivnim Go2Digital kanalima građani mogu provjeriti svoje držanje i, ovisno o rezultatu, osvojiti nagrade, besplatan pregled fizijatra ili vaučer od 20% popusta na pregled po izboru.

''Kampanja “Ne pazim dok ne opazim” novo je lansirana kampanja koja će imati više faza. U rujnu je fokus na kralježnici i držanju, a sve povodom brojki i statistika do kojih smo došli razgovarajući s našim stručnjacima. Ne možemo dovoljno puta naglasiti važnost preventivne brige o zdravlju i zato pozivamo sve građane da u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Osijeku, Varaždinu i Koprivnici pronađu interaktivni Go2Digital ekran i provjere svoje držanje“, dodala je Maja Tucaković, iz Croatia Poliklinike.

Croatia Poliklinika je renomirana zdravstvena ustanova opremljena najmodernijim uređajima i tehnologijom za dijagnostiku i liječenje. U poliklinikama diljem Hrvatske rade vrhunski liječnički timovi i stručno medicinsko osoblje s dugogodišnjim iskustvom, a pacijentima je niz pregleda, pretraga i ostalih medicinskih usluga dostupno na jednom mjestu, bez čekanja. Više je informacija dostupno je na službenoj stranici Croatia Poliklinike.

Lifestyle