La Bourse du Commerce //

Pariz, svjetska prijestolnica umjetnosti, stoljećima je bio dom nekih od najvažnijih kulturnih i umjetničkih pokreta. Grad svjetlosti, kako ga često nazivaju, prožet je poviješću koja se ogleda u njegovim veličanstvenim galerijama, muzejima i arhitektonskim čudima. Šetnja pariškim ulicama nije samo putovanje kroz sadašnjost već i kroz prošlost, ispunjenu djelima neprocjenjive umjetničke vrijednosti.

Arhitektura grada, od gotičkih katedrala do Haussmannovih bulevara, dodatno naglašava ovaj jedinstveni spoj tradicije i inovacije, čineći Pariz nepresušnim izvorom inspiracije za umjetnike, arhitekte i posjetitelje iz cijelog svijeta, a mi u nastavku donosimo nekoliko galerija, muzeja i ostalih znamenitosti koje morate posjetiti ako vas put nanese u Pariz.

La Bourse du Commerce

2 rue de Viarmes, 75001 Pariz

Izvorno na mjestu burze žitarica u 16. stoljeću, a zatim burze u 19. stoljeću, svoj sadašnji oblik duguje japanskom arhitektu Tadau Andu koji je dovršio restauracije 2020. godine. Od ožujka 2024. u ovoj veličanstvenoj zgradi bit će postavljena izložba „Le Monde comme il va“ (Svijet kakav ide), velik izbor dosad neviđenih djela iz kolekcije Pinault. Umjetnik Kimsooja dobio je carte blanche da stvori monumentalnu instalaciju: golemo ogledalo u rotondi muzeja.

GALERIE DIOR 

11 rue François 1er, 75008 Pariz 

La Galerie Dior svojim jedinstvenim narativom i scenografijom simbolizira duh pariške visoke mode i svjedoči o odvažnoj viziji Christiana Diora i njegovih šest nasljednika. Inspirativan obilazak koji možete zaokružiti s filet au poivre frites du défilé (couturierovo omiljeno jelo nakon izložbe) u restoranu Monsieur Dior (Jeana Imberta) u susjedstvu. Rezervirajte svoju ulaznicu unaprijed i svoj stol! Vrlo je tražen!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli GalerieDior (@galeriediorparis)

MAISON GAINSBOURG

14 rue de Verneuil, 75007 Pariz

Vrata doma legendarnog francuskog kantautora Sergea Gainsbourga, koji je preminuo 1991., ponovno su otvorena u rujnu 2023. godine. Vođeni glasom njegove kćeri Charlotte, ulazimo u interijer zamrznut u vremenu. S druge strane ulice obilazak se nastavlja kroz muzej, knjižaru, butik, kafić i piano bar, koje je sve dizajnirao Jacques Garcia. Pjevajući „La Javanaise“!

LIBRAIRIE GALIGNANI

224 rue de Rivoli, 75001 Pariz

Od toga da je bila jedna od prvih tvrtki koja je koristila tiskarski stroj u 16. stoljeću do objavljivanja engleskih autora poput Byrona i Wordswortha u 19. stoljeću, obitelj Galignani ima dugu povijest izdavaštva. Smještena u Rue de Rivoli od 1856. godine, ova prekrasna knjižara, sa svojim legendarnim drvenim policama do stropa sadrži izvrsne francuske, engleske i odjele za likovnu umjetnost.

Louis Vuitton Foundation

8 avenue du Mahatma Gandhi, 75116 Pariz

Na pozadini Bois de Boulogne prevladava fasada arhitekta Franka Gehryja. Stalni postav, podijeljen na izložbe, može se pohvaliti umjetničkim djelima koja su rijetko izložena drugdje, kao i privremenim izložbama moderne i suvremene umjetnosti. Na izlasku iz muzeja možete se uputiti u šumu ili, za obitelji, posjetiti Jardin d’Acclimatation s vožnjama i atrakcijama, udaljen samo nekoliko koraka.

MUSÉE MARMOTTAN MONET

2 rue Louis Boilly, 75016 Pariz

Veličanstvena vila Paula Marmottana, sa svojim dobro očuvanim empire dekorom, sadrži njegove kolekcije Haute Epoque (slike, skulpture, iluminacije) i Empire. Dom je najveće svjetske zbirke djela Claudea Moneta i Berthe Morisot te glavno središte impresionizma. Ne propustite njihovu posebnu izložbu „En jeu! Umjetnici i sport (1870. – 1930.)“ koja će biti postavljena od 4. travnja do 1. rujna 2024., a prati vizualnu povijest sporta između 1870. i 1930., od impresionizma do kubizma.

La Monnaie de Paris

11 Quai de Conti, 75006 Pariz

Na lijevoj obali najstarija francuska institucija od 27. ožujka do 29. rujna 2024. otkriva izložbu posvećenu olimpijskoj medalji „ZLATO, SREBRO I BRONCA. Povijest olimpijske medalje“. Od 1896. godine, kada je La Monnaie de Paris proizveo prvu medalju, ova priznanja dodjeljuju se elitnim svjetskim sportašima i svjedoče o više od stoljeća svjetske povijesti. Tko je ikad izbliza vidio olimpijsku medalju? Ovdje je vaša prilika! Brončanu medalju na VIII. olimpijskim igrama (Pariz, 1924.) dizajnirao je André Rivaud za La Monnaie de Paris.

Musée Nissim de Camondo

3 rue de Monceau, 75008 Pariz 

Otkrijte ovaj tajni muzej, tipičnu parišku aristokratsku rezidenciju iz 18. stoljeća. Hôtel Particulier s modernim obilježjima tog razdoblja na rubu je lijepog parka Monceau. Moïse de Camondo bio je strastveni kolekcionar koji je skupio namještaj, slike, tepihe, tapiserije, porculan i srebrninu iznimne kvalitete. Iskoristite priliku te ručajte u restoranu Le Camondo.

LIBRAIRIE 7L

7 rue de Lille, 75007 Pariz 

Raj za ljubitelje knjiga koji je 1999. godine osnovao modni dizajner Karl Lagerfeld. Proširenje dizajnerove kućne biblioteke (ovdje je skriven njegov fotostudio), pravi dragulji knjiga na francuskom, njemačkom i uglavnom engleskom jeziku, čekaju da budu otkriveni. Fotografija, dizajn interijera, arhitektura, suvremena umjetnost... zidovi su prepuni odabranih otkrića. Knjige za stolić koje ćete zaista pročitati!

SHAKESPEARE AND COMPANY

37 rue de la Bûcherie, 75005 Pariz 

Spominje se u romanu Ernesta Hemingwaya „Pokretni blagdan“ i nalazi se na obalama Seine nasuprot Notre-Dameu. Ovu knjižaru osnovao je Amerikanac George Whitman, a pravi je raj za ljubitelje književnosti i znatiželjnike. Generacija mladih pisaca, koji su kasnije postali veliki pisci, dolazila je ovamo čitati, čak i spavati, što je potaknulo opis grada kao „socijalističke utopije pod maskom knjižare“. Osim toga, u kafiću možete uživati i u gurmanskom odmoru od istraživanja.

Galerie Véro-Dodat

Accessible via 19 rue Jean-Jacques Rousseau & 2 rue du Bouloi, 75001 Pariz

Diljem grada postoji mnogo šarmantnih, natkrivenih prolaza: Galerie Vivienne, Passage Verdeau, Passage Jouffroy, Passage des Panoramas, a Véro Dodat dobio je nagradu za najelegantniji. Izgrađen 1826., povezujući Palais Royal i Les Halles, nekoć je bio dom modnih marki, a sada nudi antikvitete, umjetničke galerije i kućni dekor. Neoklasična arhitektura i mramorni podovi prizor su koje trebate vidjeti.

Musée Yves Saint Laurent

5 avenue Marceau, 75116 Pariz

Musée Yves Saint Laurent Paris izlaže umjetnikov rad u povijesnom okruženju njegove bivše modne kuće. Najnovija modna izložba je „Transparences, le pouvoir des matières” (otvorena do 25. kolovoza 2024.). Na izložbi će biti arhivski komadi, uključujući kultnu „Prozirnu bluzu” iz 1968., modne dodatke, skice, fotografije, kao i radove drugih umjetnika koji ponavljaju dizajn.

Lifestyle