Lee
IMDB //

Lee

Kate Winslet se nakon fikcije u filmu „Avatar: The Way of Water“ odlučila vratiti u povijest. U najnovijem filmu „Lee“ je SF odijelo zamijenila ratnom odorom i fotoaparatom. Britanska glumica će tumačiti Lee Miller koja je svoju karijeru započela kao Vogue model da bi postala prva žena ikada koja je došla na prvu crtu obrane. 

Biografsku dramu „Lee“ je režirala Ellen Kuras koja je prije radila kao cinematographer  na filmovima poput „Eternal Sunshine of the Spotless Mind“, „A Little Chaos“ i „Personal Velocity: Three Portraits.“ Film je nastao po knjizi „The Lives of Lee Miller“ autora Antonyja Penrosea, a scenarij su napisali Liz Hannah, John Collee i Marion Hume. 

Za vrijeme Drugog svjetskog rata je dokumentirala događaje za isti magazin. Iako je rođena u New York Cityju, Miller je u 20-im godinama prošlog stoljeća preselila preko bare u Pariz gdje se isprva bavila modnom i umjetničkom fotografijom. Zbog okolnosti je odlučila promijeniti svoje polje. Miller je svojim objektivom zabilježila neke od najvažnijih događaja u suvremenijom povijesti poput oslobođenja Pariza i koncentracijskih kampova te njemačkog bombardiranja Londona 1941. godine. 

Winslet će se u glumačkim ulogama pridružiti Marion Cotillard, Alexander Skarsgård, Andrea Riseborough, Andy Samberg. Snimanje filma je započeto u Hrvatskoj prije dvije godine, a bilo je zaustavljeno na mjesec dana jer se Winslet ozlijedila na setu. Također se snimao u Francuskoj i susjednoj Mađarskoj. „Lee“ je premijerno prikazan prošle godine na filmskom festivalu u Torontu, a u svjetska kina će stići sredinom rujna. 

Pop kultura