Unsplash //

Iako se smatra kako je nemoguće doći do tamnijeg tena bez ležanja na suncu po nekoliko sati i doslovno "prženja kože", zapravo to nije baš tako. Budimo iskreni, svi se u svojoj koži osjećamo bolje kada dobijemo malo boje, ali jednako tako smo svjesni posljedica koje sunce može imati na našu kožu i na važnost korištenja proizvoda sa zaštitnim faktorom. Ipak, postoji nekoliko načina kako možemo dobiti "siguran ten" (svaka promjena boje kože znači da je došlo do proboja sunčevih stanica i da koža nije bila u potpunosti zaštićena). 

1/ Koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom najmanje 20, a ako ćete duže vrijeme biti izloženi suncu, onda mora imati faktor 50+. Uvijek nosite kremu za sunčanje sa širokim spektrom UV zaštite te obavezno nanesite kremu za sunčanje prije izlaska iz kuće te je obnovite poslije nekoliko sati ili pri izlasku iz mora. Važno je da koristite proizvode na kojima piše da blokiraju i UVA i UVB zrake. 

2/Tamniji ten možete postići i konzumiranjem hrane koja u sebi sadrži beta karoten. Namirnice poput mrkve, slatkog krumpira i kelja mogu vam pomoći da dobijete tamniju put bez izgaranja. Uz to, možete koristiti i dodatke prehrani koji u sebi imaju beta karoten.

3/ Ako se izlažete suncu i sunčanju, pametno birajte vrijeme. Znamo da je sunce obično najjače između podneva i 15 sati i tada ga je veoma važno izbjegavati jer će nanijeti najviše štete vašem tijelu.  Ako imate izrazito svijetlu kožu, najbolje je odlaziti na plažu poslije 17 sati kako ne biste izgorjeli. Svakako je poželjno izbjegavati sunce od 12 do 16 sati.

4/Kako biste prije dobili i drže zadržali ten, potrebno je pripremiti kožu. Napravite piling kože prije sunčanja jer ćete tako ukloniti sve mrtve stanice i nećete se perutati. Također, poslije svakog izlaganja suncu, koristite hidratantne proizvode za njegu kože, kao i proizvode koji u sebi sadrže aloe veru kako bi vam preplanulost duže trajala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elle Beauty Awards